Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Båttur i Risør med trebåten Sonja G og Jan Helgebostad
Båttur i Risør med trebåten Sonja G og Jan Helgebostad.
Photo: Gjermund Glesnes/Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
I trebåtbyen Risør skinner alt om kapp med hverandre: De hvite trehusene, skimmeret i havet, og den gylne gløden fra godt over 100 trebåter.

– 6000 arbeidstimer tok det å bygge den. Det er galskap, sier Leif Nilsen og stryker over mahognyen på «Sonja G».

Men det var ikke bare galskap. Å bygge trebåter er jobben hans. Tre ganger har han vunnet prisen for «årets båt» under Risør Trebåtfestival. 30-foteren som nå kjører sakte ut fra Indre Havn i sørlandsbyen, regnes som selve mesterverket, «formodentlig den vakreste trebåten bygget i Norge på flere tiår», ifølge Båtmagasinet.

Nå tilbyr skjønnheten turistene muligheten til å gli gjennom sørlandsskjærgården i rojal luksus, blant annet gjennom en utleieavtale med Det Lille Hotel.

Akkurat det er som det bør være, mener skipper og båtens eier Jan Helgebostad.
– Det var vanlig å ha en flott salongbåt på de fine hotellene i Risør, smiler han.

Båttur i Risør med trebåten Sonja G og eier Jan Helgebostad
Båttur i Risør med trebåten Sonja G og eier Jan Helgebostad.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Trebåten Sonja G og Jan Helgebostad

Trebåtbyen Risør

Havet er glatt som silke, selv når vi kommer utaskjærs forbi Låknesgapet. Motoren nynner som en godslig bestefar under motorkassa. Sola speiler seg i teak, mahogny og oregon pine lakket i 20 strøk.

Å gli over havet i klinkbygd tre, vil føles riktig hvor enn du er i den norske skjærgården. Men ingen steder er det så riktig som i Risør.

Den hvitmalte sørlandsbyen regnes som selve Trebåtbyen i Norge.

I august hvert år arrangeres Europas største trebåtfestival her. I havna ligger Colin Archer-redningsskøyta «Risør II» nesten midt imot Kystlaget Øster Risøøers geledd av taufendere og blanklakkert tre. Lenger ute langs Solsiden har byens seilforening fortøyd samlingen av båttypen kong Harald lærte å seile i, som brukes til regattaseiling. Selv bilfergen «M/F Øisang» er bygd i tre.

Rike båtbyggertradisjoner

I tillegg er Risør båtbyggernes by. På det meste var det 52 skips- og båtbyggerier her. De holdt til overalt, inne i fjordene og ute på odder og øyer. På alle verdenshav seilte skip fra Risør.

Da Leif Nilsen stuet flyttelasset i morens sjark og seilte hit fra Slemmestad i 1977, holdt fortsatt sju båtbyggerier stand. Han gikk i lære hos en av dem, Verner Hansens båtbyggeri.

I en matpause leste han artikkelen i Wooden Boat Magazine som skulle klinke ordene trebåt og Risør sammen en gang for alle: Newport, California hadde en trebåtfestival.

– Jeg tenkte at det måtte være perfekt her i Risør, forteller han. Seks år senere var han blitt far til Risør Trebåtfestival.

Båtbygger Leif Nilsen ombord i trebåten Sonja G
Båtbygger Leif Nilsen ombord i trebåten Sonja G.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Båtbygger Leif Nilsen

Der vi durer sakte inn mellom holmene i Toppsund og ser en klassisk sjekte putre inn bak oss i Jakterenna, er det lett å se hva han mener. Festivalen kunne ikke ha funnet et bedre hjemsted.

Vi kjører forbi kiosken til Risør Motorbåtforening og «Pjolter Bay» som du kan krysse tørrskodd i sommerferien, passerer det gamle båtbyggeriet på Leikerøya og slippen på Skomakerskjær, og siger sakte inn Buvika for å se Colin Archer-smykket som har blitt restaurert på Risør Trebåtbyggeri.

Mens vi vender baugen tilbake mot byen, forteller skipper Jan om sine besøk hos båtbyggeren Paul Christensen.

– Han kunne fortelle historier om hver plankebit og del av en mast, og hvilken båt de var fra, mimrer han.

Et levende kystkultursenter

På Moen en drøy mil fra Risør sentrum holder Lars Grønvold på å sette en oselver på vannet. Det lukter tjære og sjø, og flekkene på t-skjorta viser at det ikke er tilfeldig.

Lars er båtbygger, og her i Moen Trebåtbyggeri lages det fortsatt forstevner og esinger, dørker og kjølganger. Samtidig formidler Risør Kystkultursenter håndverkstradisjonene til besøkende.

Fra veien ser stedet ut som bonderomantikk: Slakt skrånende gressåkere med hvite våningshus og trær i hagene, og skog og holmer på den andre siden av Sørfjordens blanke vannspeil. De lange, rødmalte husene i fjæra røper imidlertid at plassen handler om helt andre ting enn høy og kuer.

Det har vært bygd båter langs Sørfjorden i hvert fall siden vikingtida, og mellom 1875 og 1943 ble fire båtbyggerier etablert ved Moen.

– Se rundt deg, så forstår du hvorfor. Her hadde de alt de trengte: En strand, en gård, en fjord, og to vassdrag hvor de fløtet tømmer, forklarer Ole Jacob Broch, daglig leder i Risør Trebåtbyggeri og en av to skipsbyggere bak Kaptein Sabeltanns sjørøverskute «Den sorte dame».

Moen Trebåtbyggeri i Risør - Lars Grønvold fortøyer en oselver -
Moen Trebåtbyggeri i Risør - Lars Grønvold fortøyer en oselver.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Lars Grønvold fortøyer en oselver

Lars tar oss med inn i selve båthuset, hvor trebåtene står på beddinger overalt, mer eller mindre klare til å gå av stabelen. Tre færinger henger under taket.

– Om vinteren er det helt fullt her inne, sier han. Og legger til at «latmannsopplag» – han besørger både vinterlagring og båtpussen – har blitt en viktig næring for ham nå som antallet nybygger-oppdrag er minimalt.

– Vi bygger nye båter så ofte vi kan. Omtrent hvert 20. år, spøker han og viser vei opp trappa. Der oppe sitter Bue David-Andersen og finsikter lakkpenselen inn mot esingen på sin nybygde sjekte «Ocean 3 av Moen». I mai i fjor passerte båten 30 strøk rå linolje, hvor mange lakkstrøk det blir, vil ingen engang spørre om.

I stedet snakker Bue om magien en tresjekte byr på.

– Når du har med barn om bord og de får hjerterytmen fra motoren, går det fem minutter før alle er helt rolige. Uansett hvor urolige de er til vanlig. Du får ikke samme båtfølelse i moderne båter, smiler han.

Ingen protesterer. Ikke etter å ha vært i Risør.

Moen Trebåtbyggeri i Risør - Bue David Andersen lakker sin nye båt
Moen Trebåtbyggeri i Risør - Bue David Andersen lakker sin nye båt.
Photo: Gjermund Glesnes/Visit Sørlandet

Bue David Andersen lakker sin nye båt

Opplev trebåtbyen Risør

Mer om Risør

Opplevelser i Risør

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen