Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Spis godt i Dyreparken

Norges beste matpark
Liten Klatremus spiser lapskaus i Dyreparken
Dyreparken.
Photo: Landskapsfotografene

At det er gøy å besøke Dyreparken, det er ingen nyhet. Men at du i tillegg til en haug av flotte opplevelser kan nyte Norges lengste salatbuffet, fersk sushi og ovnsbakt kveite – det er det ikke alle som er klar over. 

Dyreparken i Kristiansand er ikke bare kåret til parken i Norge med best mat, Dyreparken har også vunnet flere priser for økologisk og kortreist mat. Vi anbefaler rett og slett at du ”glemmer” å legge nistepakken i sekken neste gang du besøker Dyreparken.

Tekst: Karen Kilane
NB: Teksten er skrevet i juli 2017 og det kan være endringer i Dyreparken.

Økologisk og kortreist i Ekorn-Jensens Kafé

Sommeren 2015 åpnet Ekorn-Jensens Kafè i Hakkebakkeskogen. Og hos Ekorn-Jensen blir all mat levert av lokale leverandører. Kortreist, økologisk – og med en fortreffelig smak. 

Men at maten skulle bli så godt tatt imot av små og store med og uten revehale, det kunne ikke spiserisjef Roy Byremo i Dyreparken vite. 
Allerede da han ringte inn første bestilling til Lillesand-bakeriet Kringleriet, føltes det litt voldsomt å skulle be om så mye som 12 000 økologiske skillingsboller. Det er lovlig mye boller for et bakeri som er sånn akkurat passe stort.
Men Kringleriet klarte bestillingen. 
Og bollene ble gode. Farlig gode. 
- Det som skjedde var at folk først kjøpte en skillingsbolle på deling til hele familien. Så begynte de å spise. Og snart løp de tilbake og kjøpte tre til, sier Roy.

De økologiske skillingsbollene fra Lillesand solgte bedre enn ferskt hvetebrød. 
- Etter noen uker måtte jeg ringe og spørre etter 6000 boller til. Det klarte de også. Men så, i slutten av juli oppdaget jeg at heller ikke det holdt, sier Roy.

Han ringte til bakeriet og innledet med at de fikk lov til å takke nei. Men han ville gjerne bestille 6000 boller til.
- Vi er på ferie i utlandet. Men selvsagt leverer vi. Mine foreldre er hjemme og kan bake, svarte den lokale leverandøren. 

Mikkel Rev med dobbeltpeprede pepperkaker i Hakkebakkeskogen

I Ekorn-Jensens Kafe kan du også få pepperkaker - både de med en teskje og de dobbelpeprede som bakergutten har laget. 

#SpisSørlandet i Dyreparken

Roy Byremo skryter gjerne av de lokale leverandørene. De siste årene har han og Dyreparken mottatt flere priser for deres kortreiste og økologiske mat. 

- Som faglært kjøkkensjef kjenner jeg jo litt ære i den maten vi produserer. Men når jeg får skryt fra gjestene, så er det mye på grunn av det solide arbeidet som lokale produsenter og bønder legger ned i det de leverer, sier Roy.Dyreparken har forpliktet seg på et minimum antall lokale matretter på menyen og flere menyer er merket #SpisSørlandet for å vise at det er et lokalt produkt. I 2017 utvides konseptet ved at Dyreparken trykker små historier til alle rettene merket #SpisSørlandet.


- For eksempel en kort fortelling om Rosalita-osten fra Tjamsland gård i Birkeland som har vunnet NM i ost. Når bonden forteller at osten er laget på grunnlag av seks kuer og en god kone, så tror jeg det er en god historie som gjestene vil like, sier Roy.

Salgstallene for mat øker

Han forteller ivrig om Jens Eide som nå skal levere alt av kjøttmat til Parken og deres to hotell, sjørøverhotellet Abra havn og Dyreparken Hotell.

Om jordbær fra Britt Mjåland i Marnardal, om økologisk yoghurt fra Tjamsland gård i Birkeland, müsliblandingen fra Den Lille Juicefabrikken i Kristiansand. 

- Personlig synes jeg dette er veldig gøy og givende. Jeg ser hvor glad og fornøyd de lokale blir når vi satser og lager samarbeid. For Dyreparken er dette også viktig i forhold til samfunnsansvar. For hver krone vi kjøper og bruker lokalt, gir det 4 kroner tilbake i skatteinntekt til kommunen. Når vi kjøper inn såpass mye mat, så er det viktig for økonomien i lokalsamfunnet. Vi håper vi kan være et forbilde og en pådriver for at flere kan gjøre det sammen. Målet er at innen 2018 skal 50 % av kjøpene i Dyreparken være lokalmat, sier Roy. 

Og gjestene, de viser tydelig at de setter pris på lokal, økologisk og velsmakende mat. 
- Den beste kundetilbakemelding til oss er at matsalget øker år for år. Det viktigste for oss er å servere god mat, sier Roy Byremo

God og sunn mat til fornuftig pris


Matsjefen i Dyreparken er opptatt av god og sunn mat til en fornuftig pris. 
- Vi trenger ikke ta dobbel pris på grunn av at et produkt er økologisk, men vi må dekke inn merkostnaden. Det er ikke så mye dyrere å velge økologisk og kortreist, sier Roy.

Selv er spiserisjef Roy Byremo spesielt begeistret for helbakt Sterling kveite med ramsløksolje. Kveita serveres med nypotet fra Reddal, kvidseidsmør og Dyreparkens egen grønnsaksblanding med fennikel, gulrot, squash, spinat og cherrytomat som serveres i hele sommer på Kjuttaviga vertshus. Det er her en i tillegg kan spise så mye deilig salat en måtte ønske fra sannsynligvis Norges lengste salatbuffe på 14,5 meter.


Hva er åpent?

I Dyreparkens aktivitetskalender kan du enkelt se hvilke spisesteder som er åpne når du planlegger besøk til Dyreparken. Filtrer på "Spisesteder" og legg inn dato, så får du opp en komplett liste over hva de serverer på de ulike serveringsstedene. 

Bli inspirert

Wok fra Dyreparken

Wok i Tigerens rike

Lapskaus i Dyreparken

Lapskaus med lokale ingredienser fra Sørlandet

Familiekos på Vaffelstua i Dyreparken

Familiekos med vafler på Vaffelstua

Far og datter spiser middag på KuToppen i Dyreparken

Tradisjonsmat og bondekost på Setra på KuToppen

Spennende matnyheter fra Dyreparken

POMMES BISTRO FRA SØGNE


Fra 2019 skal alle poteter til Dyreparkens pommes frites komme fra Per Try i Søgne. Settepotetene ankommer nå fra Hoffs laboratoria for å settes i Søgne. Målet er poteter som bare suger til seg 9 % fett når vi steker dem, normalt er det 22 %.  Pommes bistro stekes så i solsikkeolje, slik at de blir så sunne som mulig. 
- Målet er å kjøpe 100 tonn poteter fra Per Try fra og med 2019, sier Roy. 

KJØTT FRA JENS EIDE

Jens Eide leverer nå alt av kjøtt til Dyreparken og deres to hotell.
- Vi er stolte over at vi fikk til et samarbeid med Jens Eide som har veldig god kvalitet på kjøtt. Det er gøy at de er såpass små og samtidig så samarbeidsvillige. Vi har fått til den gode kvaliteten både Jens Eide og vi ønsker. 

HOTELL MED LOKAL MAT

Vi har kjøpt hotellet og de skal ha et varemerke på at det er det hotellet på Sørlandet som satser mest på lokal mat.

UTNYTTELSE AV RESSURSER

- Lapskausblandingen skal fra og med neste år bare lages av lokale grønnsaker. Vi skal kjøpe inn de lokale grønnsakene som utseendemessig ikke passerer i det Bama kjøper inn til dagligvaresalg, men som likevel er akkurat like gode. Så nå er vi på grønnsaksjakt på Tromøya, sier Roy.

NORGES LENGSTE SALATBUFFETLINJE

14,5 meter salat skal være det første som møter spisegjestene i Kjuttaviga Vertshus. På våre tre familiebuffeter har vi omtrent 60 000 spisegjester hvert år. Og blant dem er salat det som har skapt mest vekst og volum. Jeg tror ikke alle planlegger å spise salat, men når det tilbys nok spennende ingredienser i salaten, så vil de fleste smake, forteller Roy.

WOK OG SUSHI HOS TIGEREN


 - I Tigerens rike hiver vi nå ut hamburgerne, og rendyrker sunn mat. Food Asylum leverer fersk sushi hit hver dag. I tillegg leverer Bama frukt og grønt. 70 % av alt innen frukt og grønt i Parken skal komme fra bønder i Agder og Rogaland, sier Roy.

Noen av matprisene Dyreparken har vunnet


ÅRETS NYKOMMERE


Dyreparken ble kåret til ”Årets nykommere på det økologiske konseptet”. Det var Kongeskipet og Dyreparken som møttes i finalen. Juryen begrunnet seieren med at Ekorn-Jensens Kafè er 90 % økologisk, og noe slikt hadde rett og slett ikke juryen forventet av en fritidspark. Med 1 million besøkende i året ble Dyreparken naturlig nok sett på som gode ambassadører for økologisk mat.

ÅRETS LOKALMAT-AMBASSADØR

Prisen ble delt ut på konferansen Sjømat på Sørlandet, som er utviklet til en nordisk lokalmatkonferanse. 

PARKEN I NORGE MED BEST MAT

I august 2016 ble Dyreparken kåret av TV 2 og Matkontrollen til den parken i Norge med best mat. Juryen konkluderte med at for en familie for fire var det både godt og rimelig å spise i Parken. Familien som var med i testen trillet terningskast fem på utvalg og kvalitet.

Your Recently Viewed Pages