Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Award-winning salmon from Reinhartsen
Reinhartsen.
Photo: Reinhartsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Sørlandsk mat og drikke helt til topps

Sørlandsk mat og drikke utmerker seg både nasjonalt og internasjonalt. Produkter fra Sørlandet har gått til topps i flere prestisjefylte konkurranser de senere årene. 
Produkter fra Jens Eide med kvalitetsmerket Spesialitet
Jens Eide.
Photo: Jens Eide
Local products from Røyland Gård
Røyland Gård syltetøy.
Photo: Røyland Gård
Award-winning salmon from Reinhartsen
Reinhartsen.
Photo: Reinhartsen
Tine Setesdalssmør på fat med spekemat
Tine Setesdalssmør.
Photo: TINE Mediebank

Kvalitetsmerket Spesialitet fra Matmerk

Spesialitet-merket viser vei til unike smaksopplevelser. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. På Sørlandet har følgende bedrifter fått tildelt kvalitetsutmerkelsen:

Jens Eide AS

Slakter Jens Eide fra Lillesand var den første i Agder som fikk merket Spesialitet på 6 produkter i 2010. Den familieeide bedriften leverer kjøtt og videreforedler kjøttvarer fra lokale bønder på Sørlandet.

Produktene som har fått Spesialitet er tre typer pølser; chilipølse, elgbratwurst og økologisk lammepølse, pinnekjøtt, flatskinke og viltpaté med elg og hjort. 

Nøgne Ø

Det verdenskjente bryggeriet Nøgne Ø fra Grimstad mottok Spesialitet for sitt helnorske øl Norsk Høst i forbindelse med Grüne Woche i Berlin 2017.

Tjamsland Gård

Tjamsland Gård i Birkeland er en typisk sørlandsgård, 1000 mål stor, med 26 mål fulldyrka mark og har eget ysteri med osteproduksjon. De har Spesialitet merket på Rosalita og Rødlin.

Røyland Gård

Røyland Gård har fått hele 3 Spesialitet utmerkelser; krekling og tyttebærgele, rips med vanilje og eple med granskudd. Røyland Gård utnytter tilgjengelige råvarer fra området rundt gården. Både ville og dyrkede bær og epler, til å lage smakfulle produkter som gelè, syltetøy, saft og gløgg.

Hesnes Kjøkken

Høsten 2017 fikk Hesnes Kjøkken utmerkelsen for sine egenutviklede Havrekjeks og Rugkjeks med timian.

Tine Bygland

Tine Merierier, avdeling Bygland fikk Spesialitet i 2015 med Setesdalsmør, et smør laget av syrnet økologisk fløte. 

Reinhartsen

Reinhartsen holder til på Norges største fiskebrygge (i Kristiansand) og har mottatt en rekke utmerkelser for innovasjon og nytenkning. Reinhartsen er produsent og utsalgssted av lokal mat. De har også avdeling i Matkjelleren i Lillemarkens.

Reinhartsen fikk Spesialitet i 2016 under Grüne Woche i Berlin for sin asiatiskinspirerte varmrøkte laks marinert med chili og koriander, i 2017 for varmrøkt makrell og i 2019 for pepperrøkt makrell.

Se oversikt over alle med Spesialitet merket i Agder.

Spesialitet Grüne Woche 2016.
Photo: LMD

Det Norske Måltid - matbransjens svar på Oscar

Den prestisjefylte konkurransen Det norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er matbransjens svar på Oscar. Etter fire delfinaler rundt om i landet, blir vinnerne høytidelig kåret i en spennende prisutdeling. 

Sørlandet fikk sin første vinner av Det Norske Måltid i 2016. Nøgne Ø gikk helt til topps i klassen "Tradisjonsøl" med ølet Norsk Høst som utelukkende er brygget med norske råvarer, blant annet pors fra Justøya utenfor Lillesand, granskudd og tyttebær. Flere produkter fra Sørlandet var nominert, men ølet fra Nøgne Ø var det eneste i finalen denne gangen. 

I 2017 var det rekordmange innmeldte produkter fra Sørlandet til Det Norske Måltid, og en av de seks delfinalene ble arrangert i Grimstad under "Den Lille Madfesten".

Det Norske Måltid leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke, og har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger. Her er flere av vinnerne fra Sørlandet:

2017: Cerisa Delikatesse potet, Hesnes Gartneri i Grimstad
2019: Lysingfilet fra Reinhartsen
2020: Seifilet, skinn og benfri fra Reinhartsen

Nøgne Ø brewery wins Det Norske Måltid 2016.
Photo: Det Norske Måltid

Lokalmatambassadør Sørlandet

Prisen tildeles en person eller virksomhet innen mat og drikke fra sjø og land i Agder som har gjort seg utmerket utover det vanlige og er en god ambassadør for bruk av matskatter fra Sørlandet. Prisen deles ut hvert år under Sjømat på Sørlandet.

Vinnere 2014
Hjemme hos Wenche og Trine på Gården.

Vinnere 2015
Fjellgarden Hovden og Jentan på Båly.

Vinnere 2016
Hesnes Gartneri & Kjøkken og Dyreparken.

Vinnere 2017
Røyland Gård og Kongshamn Bryggerestaurant.

Les mer om mat på Sørlandet

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages