Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Nøgne Ø: Viser veien til øl i verdensklasse

Nøgne Ø: Viser veien til øl i verdensklasse
Nøgne Ø: Viser veien til øl i verdensklasse.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Nøgne Ø i Grimstad var pionér for eksplosjonen av mikrobryggerier i Norge. Nå vokser det prisbelønte bryggeriet som turistattraksjon, og viser gjestene sine veien til øl i verdensklasse.

-Ja, vi produserer øl i verdensklasse. Det er veldig artig å se at vi kan konkurrere med toppbryggerier over hele verden, sier Ronny Sandberg.
Han er arrangementsansvarlig - event mananger - for bryggeriet Nøgne Ø – det kompromissløse bryggeri, som ligger på Rygene i Grimstad, ikke langt fra grensa til Arendal. 

Nøgne Ø holder seg med en slik stilling fordi bedriften ikke nøyer seg med å være bare bryggeri, men også et besøkssenter som tar imot gjester. 

Nøgne Ø satser på grupper som vil på guidet omvisning med innbakt ølsmaking. Eller som i et røft og tøft miljø vil spise og drikke det gode Sørlandet byr på.

Lokalene på Ryngene byr også på konferansefasiliteter og møterom for lokale bedrifter, og Nøgne Ø har etablert godt samarbeid med flere lokale leverandører av lokalmat og -drikke.

Startet den norske ølrevolusjonen

Nøgne Ø strutter av innovasjonslyst og ambisjoner, og har nye godbiter å vise fram til gjestene sommeren 2018. Mer om det etterpå. Først skal vi gå bakover i tiden. 
I 2002 var det noe i gjære i Grimstad. Da startet hjemmebryggerne Kjetil Jikiun og Gunnar Wiig sitt eget ølbryggeri: Nøgne Ø – det kompromissløse bryggeri. 
Visjonen deres var å skape mer variasjon og innovasjon i den kommersielle ølbryggingen i Norge. 
Jikiun og Wiig så kanskje ikke rekkevidden på det tidspunktet, men det var den norske ølrevolusjonen som var i gang. Nøgne Ø viste veien når det gjaldt craft beer, altså håndverksøl, i Norge.

I fotsporene til Grimstad-bryggeriet har det i årene som er gått vokst fram et svært antall mikrobryggerier over hele Norge. Nederst i denne artikkelen finner du en liste over mikrobryggerier i Agder.

Ronny Sandberg hos Nøgne Ø i Grimstad
Ronny Sandberg hos Nøgne Ø i Grimstad.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Ronny Sandberg hos Nøgne Ø i Grimstad

Fra mikrobryggeri til 1,1 mill. liter

Nøgne Ø brygget sine første liter øl på Bergemoen i Grimstad. I 2005 overtok bryggeriet en nedlagt kraftstasjon på Rygene. 
I 2017 gjennomførte bryggeriet den største omleggingen og fornyelsen i Nøgne Øs historie. Da ble selve bryggeriet flyttet ut fra kraftstasjonen og inn et nybygg rett ved siden av. Dermed kunne bedriften ønske velkommen til sitt nye besøkssenter i den gamle kraftstasjonen, med egen butikk, pub (Nødingen) og andre spennende ting for gjestene. 

Siden den spede begynnelse har produksjonen hos Nøgne Ø økt fra 30.000 liter øl i året til 1,1 millioner liter. I dag er det bryggerikjeden Hansa Borg som eier den største andelen i Grimstad-bryggeriet. 
Men bryggeriet er fremdeles like kompromissløst når det gjelder sin opprinnelige misjon – variasjon, innovasjon og kvalitet.

Nøgne Ø helt klart pionér

Tilbake til Ronny Sandberg, som også er opptatt av historien til Nøgne Ø og plassen i det norske ølbryggingslandskapet: 
-Nøgne Ø er helt klart pionerer. Vi var de første som slo gjennom i Norge med craft beer. Og vi har på en måte banet veien for de fleste bryggeriene som har oppstått i etterkant. Veldig artig å være pionér. Flere har kastet seg på i årene som har fulgt, og nå fins det rundt 250 mikrobryggerier i Norge. Det har vært en vanvittig reise.
-Nøgne Ø var det første, og er nå et av de største craft-bryggerier vi har i Norge. Vi har vært med på å sette Norge og mikroølbransjen på kartet. Det er vi er veldig stolt av, sier Sandberg.

Produksjonslokaler hos Nøgne Ø i Grimstad
Produksjonslokaler hos Nøgne Ø i Grimstad.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Produksjonslokaler hos Nøgne Ø i Grimstad

Nøgne Ø lokaler i gamle Rygene kraftstasjon
Nøgne Ø lokaler i gamle Rygene kraftstasjon.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Nøgne Øs lokaler i gamle Rygene kraftstasjon

Eksport til 40 land

Han forteller at det var utlandet som oppdaget eventyret Nøgne Ø først:  
- Det var et tungt marked helt i starten. Norge var ikke helt klar for craft beer da Nøgne Ø startet opp i 2002. I begynnelsen eksporterte vi mest til utlandet. Da var tallene snudd på hodet i forhold til i dag. 80 prosent gikk ut av landet. Vi var bedre kjent i utlandet enn i Norge. Spesielt de mørke variantene i Dark Horizon-serien har gjort Nøgne ø kjent i utlandet, opplyser Sandberg.

Han tuller heller ikke når han konstaterer at Nøgne Ø produserer øl i verdensklasse:
For det første eksporterer bryggeriet i Grimstad ølet sitt til nærmere 40 land rundt om i hele verden. Blant de heldige nasjonene som kan skilte med Nøgne Ø-øl i hyllene sine finner vi blant andre USA, Australia, Brasil, Kina, Canada, Tsjekkia (der pilsen ble født), Japan og New Zealand.

Samarbeider med de store

For det andre samarbeider Nøgne Ø med bryggerier over hele verden om å lage spesialøl sammen. 
-Vi gjør masse samarbeid med bryggerier over hele verden. Vi møter folk på for eksempel festivaler, og det resulterer ofte i kule samarbeid med kjente bryggerier. Vi lagde nylig et brygg sammen med Weihenstephaner. De kom til oss, og hadde med sin egen husgjær som vi brukte i ølet. Brygget heter Bernstein, er en Amber Weizenbock og et fantastisk godt øl, sier en fornøyd Ronny Sandberg. 

Weihenstephaner i Tyskland regnes for øvrig som verdens eldste bryggeri som fortsatt er i drift. Det er til og med eldre enn Nøgne Ø - fra 1040. Det som gjør dette samarbeidet spesielt, er at Weihenstephaner kun har gjort fire samarbeidsbrygg i sin imponerende fartstid. Nøgne Ø er altså blant de utvalgte.

Satser på cruiseturister

Sandberg viser også til samarbeidet med Basqueland Brewing Project, der resultatet ble en sterk stout med chili fra området hvor det spanske bryggeriet holder til. Ølet heter selvsagt Where the Pepper Grows.
-Det betyr mye for oss å være til stede i utlandet, så vi får vist oss fram. Vi har en kjempestor fanskare der ute, og vi skal selvfølgelig ta vare på dem og tilby dem nye produkter, sier Ronny Sandberg. 
Han opplyser at Nøgne Ø også samarbeider med cruiseselskaper som kommer inn til havner på Sørlandet.
-Vi er en del av programmet som cruisenæringen setter opp for gjestene sine. Det er viktig for oss å vise hva vi på Sørlandet har å tilby. Vi ønsker å gjøre Grimstad enda mer turistvennlig, basert på at vi har en sterk mat- og drikketradisjon som vi har lyst til å løfte opp for turistene, for ikke å glemme en rik kystkultur.

Overøst med hederspriser

For det tredje er markedet i inn- og utland så heftig begeistret for ølet fra bryggeriet i Grimstad at Nøgne Ø er blitt overøst med hederspriser for fremragende produkter. 
Det dreier seg om både gull, bronse og sølv i ulike konkurranser om beste øl - og årets øl og World’s Best. 
Foreløpig siste fjær i hatten var gull i Australian International Beer Awards 2018 med Nøgne Øs eikefatlagrede øl Driftwood. 
For det fjerde presterer Nøgne Ø i verdensklasse på det anerkjente amerikanske nettstedet RateBeer.com, som vurderer og rangerer barer, øltyper og bryggerier over hele verden. 
-I 12 år nå, med unntak av ett, har vi ligget på listen over de 100 beste bryggeriene i verden. Det fins vel rundt 200.000 bryggerier i verden nå, så topp 100, det regnes som topp plassering i verdensmesterskapet, erklærer Ronny Sandberg. 

Vil bli størst på fatlagring

Det kompromissløse bryggeriet akter selvsagt ikke å hvile på gamle suksesser. Nyskaping og eksperimentering kler Nøgne Ø bedre. 
Bryggeriet har planer om å lansere 25 nye øl i 2018, i tillegg til de 20 sortene som er fast del av sortimentet. 
-Vi har også åpnet eget ølutsalg i Grimstad sentrum, i de gamle lokalene til Shell. Så nå kan du fylle full tank på bilen og ta med produktene våre hjem for å fylle kjøleskapet, forklarer Sandberg.
Og det skjer spennende ting i hovedkvarteret på Rygene også. Gjennom de majestetiske vinduene i bryggeriets egen pub, Nødingen, kan du se en imponerende samling av 230 tretønner, eller fat, som det heter på fagspråket, en voksen fransk vinkjeller verdig. Noen av tønnene er gedigne, og fatene er slett ikke plassert bare for at det skal se veldig kult og stemningsfullt ut. 
-Dette rommet kaller vi «The wild side». Målet vårt er å skape Nord-Europas største fatlagringsserie for øl, og tilby gjestene på omvisning smaking rett av tønnene, opplyser Ronny Sandberg. 

Eksperimenterer med villgjær

Han viser stolt fram et annet rom der det snart blir helt vilt. Der står det et svært, blankt metallkar. Nå skal Nøgne Ø gå skikkelig back to basic. 
I riktig gamle dager, før gjærens hemmeligheter var avslørt og dens egenskaper temmet, måtte folk stole på villgjæren. Det vil si de bakteriekulturene som oppsto naturlig når de lagde øl av kornet. Nå vil Nøgne Ø finne ut hva slags nytt og spennende øl som kan komme ut av eldgamle metoder. 
-Nå skal det kompromissløse bryggeri gjøre ting vi ikke kan. Vi skal prøve og feile med ekte Rygene-luft og villgjær, og se hva det kan tilføre batchen, sier en spent Sandberg.

Fatlagring hos Nøgne Ø i Grimstad
Fatlagring hos Nøgne Ø i Grimstad.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Fatlagring hos Nøgne Ø i Grimstad

Inge Dalen / Visit Sørlandet
Villgjær dunk hos Nøgne Ø.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Villgjær dunk hos Nøgne Ø

Omvisning på Nøgne Ø hver dag

I hele sommer er det daglige omvisninger på Nøgne Ø. Betalende gjester får innsikt i hele herligheten og smaksprøver på øl attpå. Omvisningene starter klokka 13.00. Påmelding skjer på Nøgne Øs hjemmeside, i ølutsalget i sentrum, eller på mail til Ronny Sandberg direkte: ronny.sandberg@nogne-o.no.
-Gjestene får en full runde på bryggeriet. Vi forteller om Nøgne Øs historie og smaker på et utvalg av produktene våre underveis. Vi tar gjestene gjennom hele bryggeprosessen, forteller om humle og maltvalg, og hva vi jobber med nå. Vi avslutter omvisningen med åpen butikk og pub. 

På bestilling tar bryggeriet også imot grupper som, om de ønsker, får servert lokalmat fra bedrifter som Nøgne Ø har godt samarbeid med.

Bryggeriets egen pub, Nødingen, har «Åpen pub» regelmessig:
-Vi fyller første fredag hver måned med brygg- og ølrelatert innhold, og har selvfølgelig et rikt ølkart med skatter som ikke er å få kjøpt andre steder enn hos oss, opplyser Sandberg.
Han gleder seg til videre utvikling av bryggeriet: 
-Det er en veldig spennende tid vi går inn i. Vi har ikke drevet eventsenter på denne måten som vi gjør nå. Det blir mye større enn vi trodde, og vi ser at vi har så mange muligheter her, sier event manager Ronny Sandberg på Nøgne Ø – det kompromissløse bryggeri.

Om Nøgne Ø

Nøgne Ø produserer 20 faste sorter og rundt 25 nye brygg i 2018.
De brygger rundt 1,1 millioner liter i året.
Slagordet til Nøgne Ø er "det kompromissløse bryggeri".

Totalt har Nøgne Ø fått 108 utmerkelser, et lite utvalg er:

 • International Beer Challenge
 • Australian International Beer Awards
 • International Brewing Awards
 • Barcelona Beer Challenge
 • World Beer Awards
 • Hong Kong International Beer Awards
 • London Sake Challenge
 • Brussels Beer Challenge

Se nederst i artikkelen for en oversikt over andre mikrobryggerier på Sørlandet.

Produksjonslokaler hos Nøgne Ø i Grimstad.
Photo: Inge Dalen / Visit Sørlandet

Produksjonslokaler hos Nøgne Ø i Grimstad

-Interessen for øl har aldri vært større

-Det manglet et slikt tilbud i Flekkefjord, og det er veldig spennende med øl, sier Hege Helen Hansen. 

Det er hennes enkle begrunnelser for at Flekkefjord sommeren 2018 har fått sitt eget mikrobryggeri - Central Bybryggeri

Det dreier seg om Flekkefjords første ølbryggeri med eget skjenkested. Det ligger i kjelleren på gamle Central Hotel midt i sentrum av sørlandsbyen. Målet er å brygge fram nye og spennende smaker med lokal tilhørighet. 

Finner egen nisje med fruktøl

-Interessen for øl og ølbrygging har aldri vært større. Det har bare eksplodert de siste årene. Og det er veldig interessant for restauranten vår i forhold til øl sammen med mat, begrunner Hansen. 

Nå har hun litt av hvert i gjære, bokstavelig talt: 

-Det blir masse forskjellig godt. Bernt og jeg skal bruke kokkebakgrunnen vår til å utvikle spennende ting, med fruktøl og diverse. Nå holder vi på med bringebær, mango og jordbær. Og stout med sjokolade, opplyser Hege H. Hansen.

Andre mikrobryggerier i Agder

Denne listen over andre mikrobryggerier i Agder per juni 2018 er antakelig ikke fullstendig; hjelp oss å gjøre oversikten komplett:  

 • Qvart Ølkompani, Kristiansand
 • Evje mikrobryggeri, Evje og Hornnes
 • Oosterijsen Brewing Company, Risør
 • Bakke brew, Kvinesdal
 • Bryggerhuset, Kvinesdal
 • Christianssand Brygghus, Kristiansand
 • Homborsund bryggeri, Grimstad
 • Hunsfos bryggeri, Vennesla
 • Kjerlingland brygghus, Lillesand
 • Lindesnes bryggeri, Lindesnes
 • Nua brygghus, Mandal
Your Recently Viewed Pages