There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Pølsemaker, pølsemaker, hvor har du gjort av deg?
For Ragnvald Zwilgmeyer er svaret på dette evigaktuelle spørsmålet enkelt: Vestre Sandøya utenfor Tvedestrand. Her har kokken – sammen med kona Linn, som driver øyas lysstøperi – brukt de siste fem årene på å perfeksjonere én ting: å lage de deiligste pølsene på Sørlandet, servert i kafeen ekteparet har drevet siden 2012.
– Det er litt tilfeldig at det ble et pølsemakeri. Men vi spurte oss selv: Hva kan vi gjøre som ingen andre gjør? Å drive dette på en øy innebærer mye logistikk, løfting og bæring, men vi har ikke angret foreløpig, sier Ragnvald og legger til:
– En kokk og pølser passer jo alltid sammen.
For å komme deg til Sandøya må du parkere bilen på Hagefjordbrygga og tøffe rolig avgårde i en båt i ti minutter.
Antallet fastboende på øya er under 200, men det fredelige lokalsamfunnet kan blant annet skilte med skole, barnehage, nærbutikk, kor og idrettslag. Om sommeren yrer det av liv her ute, med minst ti ganger så mange besøkende som fastboende.
– Det er lett å få en feriefølelse av å bo her. Men det er egentlig om vinteren vi som bor her har tid til å være sosiale, forteller Linn Zwilgmeyer.
* Sandøya ligger i Tvedestrand kommune, som den største av fire store (og hundrevis av små) øyer.
* Den er uten broforbindelse, og har i underkant av 200 innbyggere på vinterstid.
* Øya er også et sommereldorado, så når ferien nærmer seg øker befolkningen. I juli nærmer antallet som oppholder seg her 2000.
* Øya er fra naturens side svært vakker, med variert natur – fra svaberg, til det som med litt velvilje kan omtales som stor skog – og med et rikt dyre- og fugleliv.
* Sandøya er nesten bilfri. Her er ca. 7 km. med bra gammeldags bygdevei. Den er smal og vakker og godt egnet for trillebårer, sykler og traller.
Kilde: Sandoya.no
Det er fortsatt morgen når Ragnvald plukker oss opp i sin klassiske, vakre og erkesørlandske tresnekke. Etter en kort spasertur fra brygga tas vi med inn i pølsemakeriets indre gemakker – der moroa og magien finner sted. Lukten av krydderier pirrer både nesebor og appetitt.
– I dag lager jeg salsiccia, der fennikel og tørr hvitvin er blant ingrediensene jeg bruker. Vi har ingen fast meny i kafeen og baserer oss på hva vi til enhver tid har produsert. Men folk får selvsagt lov til komme med ønsker. Denne dagen spiller karripølse, bratwurst og lammepølse hovedrollene på grillen, mens deilige grønnsaker, nypoteter og urter løfter måltidet ytterligere mot himmelen.
– De siste 15 årene har Sørlandet kommet ordentlig på banen når det kommer til kortreist og lokal mat. Nå kan vi få tak i det meste vi trenger i området rundt oss. Det krever litt arbeid, men det er verdt det. I tråd med den nye bevisstheten rundt råvarer og tradisjoner har landsdelens foodie-appell skutt til himmels, ifølge pølsemakeren.
– Sørlandet har tradisjonelt kanskje ikke hatt så mye å vise til som matdestinasjon, men nå har det kommet mange vanvittig gode restauranter langs hele sørlandskysten: Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal og Risør. Og – ikke minst – her på Sandøya, ler han.
For Ragnvald og Linn Zwilgmeyer er det viktig å løfte fram de andre ildsjelene som gjør Sandøya til et reisemål verdt å besøke kun for maten. Som Tove Aargaard, kvinnen bak bakeriet Brød og Vind på Klåholmen, som ligger på andre siden av øya.
– Vi er så heldige at vi kan ha et godt bakeri her ute. Brød og Vind serverer noe av det beste brødet jeg har smakt. Jeg kjøper så mye som mulig av Tove, både til kafeen og til eget bruk, skryter Ragnvald. I tillegg til det populære signaturbrødet Klåholmen Spesial lager Tove horn, boller med hjemmelaget vaniljekrem, påsmurte landbrød og nykvernet kaffe det går gjetord om langt inne på fastlandet.
– Det er en veldig takknemlig jobb. Og jeg er veldig glad for nettverket vi har blant oss som driver med dette på Vestre Sandøya. Vi omgås både profesjonelt og privat, og det gjør det lettere å tørre å satse på ting.
Midt på Sandøya, i et gammelt bedehus, ligger et annet kulinarisk kraftsentrum. Ethvert lokalsamfunn med respekt for seg må ha et pizzeria, og med La Locanda di Marie har øya fått sitt, der Kristin Njaa Eriksen og mannen Giovanni tilbyr autentisk italiensk mat til sultne fastboende og besøkende, med muligheter for overnatting.
– Vi får mye gode tilbakemeldinger på maten vi serverer. Mange føler at de er i Italia når de kommer til oss, forteller Kristin og legger til:
– For oss er det viktig å rette opp i en vanlig misforståelse om pizza: Det er i utgangspunktet sunn mat, og ikke fast food i det hele tatt. Det er egentlig slow food.
Ragnvald føler seg privilegert over å ha en så god pizzarestaurant på øya. Ikke minst etter en lang dag på jobb.
– Når vi stenger for dagen, kan vi ofte være temmelig lei av vår egen mat. Da tar vi turen til Kristin og Giovanni. I det siste har jeg spist mye diavola, som biter godt fra seg, men parma og fire oster anbefales også.
Selv om Ragnvald benytter seg av så kortreiste råvarer som mulig, finner han naturlig nok ikke alt han trenger på Sandøya.
Kjøttet kommer fra slakter Jens Eide i Lillesand. Det skummende brygget Ragnvald serverer er tappet hos Nøgne Ø i Grimstad. Mens de lekre grønnsakene, urtene og blomstene – råvarer mange av de beste restaurantene i Agder benytter seg av – er dyrket hos Hesnes Gartneri utenfor Grimstad.
Ragnvald insisterer på å ta oss med til det sistnevnte stedet, der han kjøper med seg så mye av naturens gull som bilen – og senere båten – kan frakte.
– Om sommeren bruker vi så mye grønnsaker som mulig fra Hesnes Gartneri. Se på disse tomatene. De er jo helt fantastiske, sier han salig.
Katrine Jarnes eier og leder gartneriet, og også hun trekker fram tomatene som et viktig signaturprodukt.
– Vi leverer til en del restauranter, og spør du en kokk i Oslo, vil han eller hun sannsynligvis forbinde oss med tomater. Og urter. Vi prøver å være gartneriet med det rare i, og vi syns det er gøy å ha mange varianter av samme produkt, sier hun.
– Gode og kortreiste produkter gir glade kokker, enten de jobber med det eller har det som en hobby.
Hos Ragnvalds pølsemakeri på Sandøya utenfor Tvedestrand får du nydelige pølser laget av lokale råvarer.
Go to: Ragnvalds pølsemakeriHos Ragnvalds pølsemakeri på Sandøya utenfor Tvedestrand får du nydelige pølser laget av lokale råvarer.
La Locanda di Marie er en italiensk restaurant, med enkel overnatting, på Sandøya som har åpent året rundt.
Go to: La Locanda di Marie restaurantLa Locanda di Marie er en italiensk restaurant, med enkel overnatting, på Sandøya som har åpent året rundt.
Hos Linns Lysstøperi på Sandøya får du kjøpt håndstøpte lys, interiør og andre lokale varer.
Go to: Linns LysstøperiHos Linns Lysstøperi på Sandøya får du kjøpt håndstøpte lys, interiør og andre lokale varer.