Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Ragnvalds Pølsemakeri på Sandøya
Ragnvalds Pølsemakeri på Sandøya.
Photo: Adam Enochsson/NewsLab
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Det går gjetord om de himmelske fiskekakene fra Fiskespesialen i Tvedestrand, men nå er også Bondens valg og deres økologiske håndverkspølser av villsau blitt en snakkis i byen hvor stolte lokalmatprodusenter fører an. Vi guider deg til godbitene du ikke vil gå glipp av, og restaurantene hvor du kan nyte dem.

Ny restaurant på Hagefjordbrygga!

Restaurant Hilda Larsen åpner dørene med uteservering på Hagefjordbrygga utenfor Tvedestrand. Hilda Larsen serverer fast slowfood med sjøpreg basert på lokale råvarer. Alle rettigheter og cocktails både med og uten alkohol. Her finner du også en fantastisk iskremkiosk med 24 ulike smaker fra småprodusenter som setter råvarer og kvalitet høyt. Hilda Larsen baker også eget landbrød og kanelboller.

Bonzo bakeri

I et lite rødt murhus, i sentrum av Tvedestrand, finner du håndverksbakeriet Bonzo. Viften fra bakeriet går rett ut i Hovedgata og den søtlige duften av kanelsnurrer gjør det nærmest umulig å motstå fristelsen. Om morgenen er det gjerne kø utenfor døren her, av folk som vil sikre seg nybakt Bonzobrød eller Bonzos signatursnurr med ingefær og lime til frokosten eller kaffekosen. Sjefsbakeren Erlend Myhren forteller at bakevarene er langtidshevd slik at de gode smakene virkelig får tid til å utvikle seg, og de inneholder selvsagt ingen tilsetningsstoffer. Godsakene kan også nytes hos Bonzo cafe på andre siden av gata. Den driftes av Janne Lindland, kona til Erlend. En ekte familiebedrift med andre ord.

Bonzo bakeri i Tvedestrand
Bonzo bakeri.
Photo: Janne Lindland

Bonzo bakeri

Ragg og Bondens valg

Gutta som kaller seg RAGG jobber med å holde det gamle kulturlandskapet i Tvedestrand kommune i hevd. Med seg på laget ar de en stor besetning av villsau og norsk Kystgeit. Disse dyra beiter året rundt på knopptang, lyng og urter i Raet Nasjonalpark, og på enger og slåttemarker rundt gårdene i innlandet. Her lever de det gode liv, og kan selv velge fritt av sesongens ferskvarer. Sunne og fornøyde dyr gir førsteklasses kjøtt som foredles videre av den lokale matprodusenten Bondens valg, og blir til smakfulle, bærekraftige og økologiske lammepølser, blant annet. Pølsene er tilsatt et lite hint av tare som trigger vår femte smaksans, umami. Du kan ikke forlate Tvedestrand uten å ha satt tenna i en av disse.

Norsk Kystgeit - Bondens valg i Tvedestrand
Norsk Kystgeit - Bondens valg.
Photo: Ida Monrad Haugen

Norsk Kystgeit i Raet Nasjonalpark

Real

Pølsene fra Bondens valg får du kjøpt hos Real, øverst i Hovedgata i Tvedestrand sentrum. Real består av en gjeng småskalaprodusenter som har slått seg sammen for å fremme ekte, ujålete og ærlige lokalprodukter tuftet på gamle håndverkstradisjoner. Foruten nevnte lammepølser, lokkes det også med spekemat, pinnekjøtt og fine stykningsdeler av villsau og kystgeit. Hyllene bugner av geleer, syltetøy, siruper og saft fra sankeren May Zwilgmeyer og den lille bedriften hennes Sans for Smak, mens Trine Jenssen byr på hjemmelaget aioli og ferskt Bastebrød bakt på mel, saltvann og tang. Du går garantert ikke tomhendt ut av denne butikken.

Bondens valg i Tvedestrand sine pølser
Bondens valg pølser.
Photo: Ida Monrad Haugen

Bondens valg pølser

Fiskespesialen

Når du runder hjørnet på Bonzo cafe og går rett frem, havner du på Øyvind Bjorvatns Plass. Her ligger Fiskespesialen, og når den åpner dørene sine rundt Santhans, ja da er det virkelig sommer i sørlandsbyen Tvedestrand. Her har innehaveren Lars Wilhelmson stått bak disken i hele 20 år og servert sine sagnomsuste fiskekaker basert på en hemmelig oppskrift etter faren som drev Fiskespesialen før ham. Lars lager også en nydelig rekesalat med reker som han håndpiller selv. Den smaker himmelsk på brødskiva, og er absolutt verd å kjøpe med seg hjem. Butikken er åpen mandag, onsdag og fredag. Resten av uka finner du Lars hos Broms Eftf. nede i havna hvor kona hans har bakeriutslag. Hun lager boller med masse deilig vaniljefyll i. Nytes helst på bryggekanten mens du ser på båtene som tøffer forbi.

Lars Wilhelmsson Fiskespesialen Tvedestrand
Lars Wilhelmsson Fiskespesialen Tvedestrand.
Photo: Tvedestrandsposten

Fiskespesialen

Tvedestrand fjordhotell

På brygga ligger også Tvedestrand fjordhotell med Cafe Sjøsiden og sin flytende uterestaurant Pir4 hvor det er gode solforhold til sent ut på kvelden, varmelamper under samtlige av bordene og ofte live musikk. Cafe Sjøsiden og Pir4 har alle rettigheter, og et moderne nordisk kjøkken som for eierne Dorthe Suurballe og Pål Jansen betyr enkel, men velsmakende mat uten for mye dikkedarer. I hotellets frokostsal legger de all sine ære i å servere deg knasende, sprøtt bacon, skikkelig eggerøre og god kaffe. Dette er også byens storstue hvor større arrangementer og selskaper finner sted.

Vertshuset

Helt innerst i havna holder Vertshuset til. Også de har ei flytebrygge, og den kalles enkelt og greit Flåta. Her tilbyr eierne, Mia Åbonde og Thomas Tangen, matretter laget på lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, som blåskjell, fiskesuppe, skagensmørbrød, pizza og tapasfjøl. Legg merke til de nydelige blomstene som pryder uteområdet. Disse er det Mia og Thomas’ mødre som skal ha æren for. De bor begge over Vertshuset om sommeren. Og bortsett fra å være gartnere, hjelper de til når det er travelt, både ute og i lokalet inne som ble pusset opp fra topp til tå vinteren 2020.

Sommerrestaurant på Furøya

Mia og Thomas driver også Burger & Shakes på brygga, samt en idyllisk sommerrestaurant på Furøya i Tvedestrandsfjorden. I den gamle sveitservillaen fra 1700-tallet er det dekket med hvite duker og nydelig porselenservice. Her er også servering ute i hagen. Øyperlen har mange turstier, flotte badeplasser og gjestehavn. Hvis du ikke har egen båt, kan du ta en taxibåt ut hit, og gjøre avtale om retur.

Lyngør og Sandøya

Har du flere dager til disposisjon anbefales også et besøk til Lyngør hvor du finner Seilmakerfruens Kro og Pers brygge, eller til Sandøya med sine mange spisesteder, som italienske La Locanda di Marie, Kilen like ved nærbutikken og bakeriet Brød og vind. Knallgode munker, kaker og is kan nytes i hagen til Linn Zwilgmeyer som driver interiørbutikken og kafeen Linns Lysstøperi. Ektemannen Ragnvald er pølsemaker og serverer utallige pølsetallerkener til sultne turister gjennom hele sommersesongen.

For å komme deg til Sandøya setter du deg på bussen til Hagefjordbrygga hvor båten til Sørlandets Maritime går i rute. Mens du venter på skyss over fjorden, kan du nyte god, hjemmelaget mat eller en is på Hagefjordbrygga restaurant. Her kan du også fylle drivstoff hvis du kommer med egen båt, og du kan dusje og vaske klær skulle det være behov for det. 

Vil du til Lyngør tar du ganske enkelt bussen til tettstedet Gjeving. Båtturen over til øya, som er kåret til Nord-Europas best bevarte tettsted, tar ikke mange minuttene.

Sandøya: Den kulinariske perlen

Sandøya: Den kulinariske perlen

Spisesteder på Gjeving

På Gjeving finner du Båtbua restaurant, Nid's thaimat og Hotel Lyngørporten som hver torsdag i juli arrangerer gratiskonsertene Lyngørporten Live. Et stopp innom Hos Kari og meg anbefales også. Her baker Ronnie Laurendz sine pizzabunner for hånd etter en pizzaoppskrift som han har brukt over fem år på å utvikle og perfeksjonere, mens Kari driver kolonialbutikk med det lille ekstra. Her kan du for eksempel finne ferske fiken og hele artisjokker. Mange av varene er økologiske.

Museumshaven

Ronnie leverer sine pizzabunner til Museumshaven som tilhører Tvedestrands gamle Forvaltergård fra 1775. Her kan du nyte deilig mat og drikke under et epletre omgitt av duftende blomster, urter og andre spiselige vekster. Urtene går i gryta med tomatsaus, som innehaveren Linn Rasmussen lar koke lenge og vel før den havner på pizzaen sammen med fersk mozzarellaost fra Osteverkstedet i Lillesand. Av hjemmelaget hønsekraft tryller hun frem smaksrike supper, mens smuldrepaien får følge av en særdeles kortreist rabarbra. I Museumshaven er det ofte konserter og forestillinger for både liten og stor, og da vanker det gjerne pølser fra Bondens valg og lefser fra Gjerstadbakeren. Hos Linn får du også gode vegetarretter og en utsøkt sitronterte med syrlige rips. I denne grønne oasen er det deilig å være.

Les mer om Tvedestrand