Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Tvedestrand vil sjarmere deg i senk – vi lover

Gründerånden blomstrer som aldri før i idylliske Tvedestrand på Sørlandet.
Tvedestrand havn
Tvedestrand havn.
Photo: Camilla Høy

I Tvedestrand har lokale håndverkere og tilflyttede ildsjeler startet opp unike nisjebutikker og koselige spisesteder, som sammen med de tradisjonsrike antikvariatene og bokhandlerne simpelthen oser av sjarm.

Tvedestrand minner nesten om en liten hvit, andalusisk havneby der den ligger med sine gamle og litt skakke trehus som nærmest klorer seg fast i bratte bakker fra sjøen og oppover mot sentrum. I de trange, brosteinsbelagte gatene og smugene, kan du rusle rundt i fred og ro mens du nyter den gode sørlandsstemningen i fulle åndedrag, titter litt i butikkvinduene og kanskje lar deg friste?

- Skal det være et nystekt Bastebrød? Det er bakt med tang og saltvann, og smaker av sjøsprøyt, sol og sommer, forteller Trine Jenssen.

Hun står bak disken hos Real som ligger vegg i vegg med Strykejernet, et av de smaleste husene i Norge, helt øverst i Hovedgata. Her har en gjeng småskalaprodusenter slått seg sammen for å fremme ekte, ujålete og ærlige lokalprodukter tuftet på gode, gamle håndverkstradisjoner.

Trine Jenssen hos Real med det populære Bastebrødet sitt. Det er laget på mel, sjøvann og tang.
Trine Jenssen med Bastebrød.
Photo: Camilla Høy

Trine Jenssen med Bastebrød

Butikkfellesskap

- Vi som driver Real har sans for bærekraft, dyrevelferd og høsting av naturen, men hver for oss blir det for få hender og for lite tid til alle prosessene. Derfor har vi altså satset på et butikkfellesskap hvor vi skal hjelpe hverandre, avlaste hverandre og løfte hverandre frem, sier Trine, som er møbelsnekker av yrke.

Hun drev i flere år den populære restauranten Basthaven på Sandøya, og her fikk gjestene servert et brød som var så godt at det ble ramaskrik den dagen hun bestemte seg for å legge ned. Slik kom ideen til en egen melblanding, kombinert med salg av egenproduserte kjøkkenredskaper i solid tre.

- Hos Real prioriterer vi de beste materialer og råvarer som resulterer i produkter vi er stolte av, forklarer Trine.

I hyllene rundt henne bugner det av kortreiste matskatter, som granskuddsirup, rabarbrasaft og ripsgele fra Sans for sesong. Her vil du også finne økologiske ferskpølser og spekepølser fra Ragg som driver med aktiv kulturlandskapspleie i Tvedestrand kommune. Deres kystgeiter og villsauer har tasset rundt i skjærgården og beitet på knopptang, lyng og urter. Sånt blir det flott skinn av, og førsteklasses kjøtt som foredles av matprodusenten Bondens valg.

- Horna fra disse dyrene blir til lekre smykker og kunsthåndsverksprodukter, signert Annette Pedersen, hornmakeren vår. Heller ikke restulla går til spille, forsikrer Trine, og strener ut av butikken hvor Reals «bird beds» henger på rekke og rad. Her kan småfuglene hente seg førsteklasses reirmateriale til boligene sine, og ligge mykt og komfortabelt.

Sara Sommerfeldt synes skolebollene hos Bonzo bakeri er verdens beste.
Sara hos Bonzo bakeri i Tvedestrand.
Photo: Camilla Høy

Sara hos Bonzo bakeri

Håndverksbakeri

- Få opp farta! Ei lita jente strener forbi oss med besteforeldrene hakk i hæl i det vi tar farvel med Trine. Jenta har målrettet kurs mot den lille, røde murbygningen på hjørnet, som huser håndverksbakeriet Bonzo.

Sara Sommerfeldt (6) vet nøyaktig hva hun skal ha.

- Disse er bare verdens beste, konstaterer hun høylytt, og setter tenna i et saftig skolebrød, eller skolebolle som de kaller det her i Tvedestrand.

- Ungene elsker mest mulig melisglasur, men det er helt klart kanelsnurrene vi selger mest av. I tillegg har vi en egen signatursnurr med ingefær og lime som er veldig populær, forteller Erlend Myhren, sjefsbakeren selv.

Han er oppe lenge før hanen galer, og elter, knar og triller. Ja, bakevarene fra Bonzo er så velsmakende og gode at folk i høysesongen gjerne står i kø utenfor det vesle bakeriet når det åpner opp om morgenen.

- Viften vår går rett ut i gata her, og gjør det så å si umulig for forbipasserende å ikke stoppe opp. For hvem kan vel motstå duften av rykende fersk gjærbakst? sier Erlend.

Linns Lille Lykke i Tvedestrand Sørlands-kopper
Linns Lille Lykke i Tvedestrand Sørlands-kopper.
Photo: Camilla Høy

Linns Lille Lykke Sørlands-kopper

Keramikk og design

Denne dagen fører vinden med seg kanelsnurr-eimen helt ned til Øyvind Bjorvatns plass, hvor Linn Løland driver interiør- og klesbutikken Linns Lille Lykke.

Linn er keramiker, bosatt på Borøya utenfor Tvedestrand. Her dreier hun unike fat, lysestaker, vakre engler og krus til lyden av måkeskrik, bølgeskvulp og båter som tøffer sakte forbi. Alt blir tatt med til butikken som hun har drevet i over 13 år, og det er særlig koppene med Sørlandske ord og uttrykk av typen «maule», «jåbæ» og «fin fu» som går unna.

- Når noe er håndlaget med masse kjærlighet og omtanke, får man et helt annet forhold til produktene. Man setter rett og slett mer pris på dem, mener Linn.

Keramiker Linn Løland hos Linns Lille Lykke
Keramiker Linn Løland hos Linns Lille Lykke.
Photo: Camilla Høy

Keramiker Linn Løland hos Linns Lille Lykke

Det er interiørarkitekt og designer Elisabeth Ellefsen hos DesignSalong vis a vis Linns Lille Lykke helt enig i.

- Jeg fikk besøk av noen venninner fra Oslo før jul. «Det er vel ikke stort å få kjøpt i Tvedestrand», mente damene. Men da de reiste hjem til hovedstaden igjen var de ferdige med julegavene alle sammen. De var virkelig henrykt over det spennende og særegne utvalget i den lille byen vår, og mente det var ulikt alt annet, forteller Elisabeth.

I Hovedgata har hun en pop-up butikk med atelier, showroom og salg av eget design, som nydelige tapeter og linstoffer med trykk i vakre farger. I de lyse og luftige lokalene hennes vil du også finne innkjøpte produkter med en historie bak. Her er kasser, brett og fjøler laget av kledning fra gamle låver på Sørlandet, vintage bakeboller og autentiske apotekerflasker, for å nevne noe.

- Jeg har virkelig troen på de små og hyggelige nisjebutikkene. Vi som driver her i Tvedestrand vinner frem på nærhet og personlig service. Der er vi best, mener Elisabeth.

Elisabeth Ellefsen hos DesignSalong i Tvedestrand
Elisabeth Ellefsen hos DesignSalong i Tvedestrand.
Photo: Camilla Høy

Elisabeth Ellefsen hos DesignSalong

Museumshage

Tvedestrand er også best på bøker, og fikk i 2003 status som Bokby. De mange antikvariatene og bokutsalgene i sentrum ligger på rekke og rad der hvor Hovedgata svinger slakt nedover mot havna, og alle har de sine spesialiteter.

- Vi er også Barnas Bokby, og om sommeren har vi i den forbindelse mange arrangementer for de minste her i hagen, forteller Linn Rasmussen, som driver Museumshaven cafe og kulturscene i den gamle Forvaltergården fra 1775.

Hun jobbet som lunsj-kokk i Oslo da hun for noen år tilbake kom over denne grønne lungen midt i Tvedestrand sentrum og fikk høre at cafedriften var ledig.

- Jeg falt pladask. Dette stedet har et enormt potensial. Her er så vakkert, sier Linn, og vi nikker enig.

Jo takk, en tekopp og et kakestykke i den store hammocken som har utsikt mot sjøen virker svært forlokkende akkurat nå. Eller hva med pizza under et av epletrærne hvor humla suser og sommerfuglene stortrives? 

Pizzabunnene er laget av en lokal baker på Gjeving, får vi vite. Mozzarellaen er fra en italiensk ostemaker i Lillesand, mens det er innehaveren selv som står for den langtidskokte tomatsausen.

Skikkelig bacon og kaffe

- Urtene til sausen henter jeg i hagen, rabarbraen til smuldrepaien likeså. Er det rart jeg elsker jobben min? Er det rart jeg elsker Tvedestrand? stråler Linn, som rekker å vise oss den påbegynte samlingen av gamle historiske roser og kulturplanter, før vi nærmest ruller mette og fornøyde ned til Tvedestrand Fjordhotell på bryggekanten.

Her tar ekteparet Dorthe Suurballe og Pål Jansen oss vel imot. Hun er dansk han er fra Drøbak. Siden de to overtok hotellet i 2016, har de pusset opp hvert eneste rom i lyse og delikate farger. Pål har tapetsert, mens Dorte har malt.  Begge er svært fornøyde med resultatet, og viser til at ratingen de siste årene har steget fra 2,1 til 8,1 på booking.com.

- Sprøtt bacon, god kaffe og skikkelig eggerøre er noe av hemmeligheten bak suksessen, mener Pål.

Og vi kan ikke annet enn å glede oss til frokost…

Visste du att...

Huset i Tvedestrand sentrum som alle kaller "Strykejernet" er kanskje Norges smaleste hus?

Strykejernet i Tvedestrand
Strykejernet i Tvedestrand.
Photo: Visit Sørlandet

Strykejernet

Les mer om Tvedestrand

Your Recently Viewed Pages