Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder TVEDESTRAND

Næs Jernverksmuseum

  • Jacob Aalls vei 10, Tvedestrand
  • +47 37160500
  •  /  km From You
Overview
Details

Nes Verk i Tvedestrand kommune er et av de eldste industristedene i Norge, og Næs Jernverk har røtter tilbake til 1665. I dag er jernverket museum og det eneste stedet i landet hvor alle bygningene fra et tradisjonelt jernverk er bevart.

Næs Jernverksmuseum 
Nes Verk i Tvedestrand kommune er et av landets eldste industristeder. Her ligger Norges best bevarte av de gamle jernverkene. I dag er jernverket museum, og de viktigste bygningene fra jernverkstiden er bevart. På museet får du den 300 år lange historien om hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager, og hvordan hverdagen var for dem som arbeidet ved verket.

Næs Jernverksmuseum ligger bare en kort avstikker fra E18 i et godt bevart kulturlandskap langs Storelva. Elva, som renner gjennom museumsområdet, var kraftkilden som drev blåsebelger, hammere, turbiner og maskiner.

Omvisninger på jernverksmuseet
Museumsbesøket starter med en kort introduksjonsfilm og så tar guiden deg med på omvisning i bygningene. Underveis demonstreres bl.a. den gjenoppbygde blåsemaskinen. Omvisningene er barnevennlige.

Møt opp direkte eller ring/send melding på forhånd for bestilling på tlf: 96 01 33 84. Oppgi antall personer, dato og tidspunkt for når dere vil komme. Åpent for grupper og skoleklasser hele året.

Museet har en ovnsutstilling og en historisk utstilling med modeller og bilder fra livet på jernverket. Du kan også treffe Benjamin og Monica Kjellman-Chapin i smia.

I tillegg til vanlige omvisninger, har jernverksmuseet mange arrangementer og aktiviteter i sesongen, som familiesøndager, smed- og håndverksdager, seminarer og gruveturer.

Museet har egen lekeplass for de yngste og aktivitetstilbud for barn. I Storelva er det fine badeplasser om sommeren både i den romantiske parken Lunden og ved Hammerdammen.

Næs Jernverksmuseum har status som nasjonalt prioritert teknisk-industrielt kulturminne og er tildelt det det europeiske kulturminneskiltet.

Museumsbesøket starter med en kort introduksjonsfilm og så tar guiden deg med på omvisning i bygningene. Underveis demonstreres bl.a. det gjenoppbygde vannhjulet og blåsemaskinen. Omvisningene er barnevennlige og starter hver hele time fra kl. 11-16.

Solberg gruve
Solberg gruve er åpen hver søndag i sommersesongen. Den gamle jerngruva ligger 3 km fra jernverksmuseet og er merket med skilt fra Fiansvingen i Holt mot Åmli (415). Gruva leverte jernmalm av god kvalitet til masovnen på Næs. Den var i drift i 150 år og nedlagt i ca. 1870. Her kan du bli kjent med gruvedriften, se dype sjakter, gå i den fantastiske gruvegangen med lommelykt og lete etter jernmalm med magnet.

Les mer om gruva og åpningstider her

Forvaltergården

Jernverksmuseet har ansvar for Forvaltergården i Tvedestrand sentrum.

Forvaltergården - Tvedestrand bymuseum

Besøk museet via mobilen
Det er mulig å besøke Næs Jernverksmuseum og den romantiske parken Lunden via mobilen. Her blir du kjent med jernverkshistorien og parkanlegget på en ny måte: Last ned appen "Useeum" i Apple Store eller Play Butikk og gå på museumsbesøk!

Les mer

Modelljernbaneutstilling
Styrkar Braathen er en av landets mest erfarne modelljernbanebyggere. Sammen med Spor 1 Team Norway viser han sitt unike Spor 1-anlegg museets industrihall, Nesverkveien 240. Utstillingen er åpen følgende dager: 4. og 5. juni, 25. og 26. juni, 10. juli, 24. juli, 7. august og 18. september. (Egen inngangsbillett.) Datoene sammenfaller med større arrangement på Næs Jernverksmuseum.

Åpningstider: Se forsiden på vår hjemmeside


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor

Planlegg reisen

Reiseinformasjon
  • Parkering
  • tirsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages