Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Detektivbyrå nr. 2, Tiril og Oliver i Tvedestrand
Operasjon Mørkemann.
Photo: Filmkameratene
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Når Norges mest populære barnebøker, Detektivbyrå nr. 2 og boken Operasjon Mørkemann, dukker opp på kinolerret over hele landet, er det Tvedestrand som har fått rollen som Elvestad.

Det er relativt stille i den lille sørlandsbyen, den klare høstdagen når opptakene starter. Men nede ved kaia er det mer aktivitet. Her dukker det opp mennesker som håndterer kamera, kabler, lyskastere, droner og kostymer. De neste ukene skal Tvedestrand gå inn i rollen som Elvestad, hjembyen til de unge detektivene Tiril og Oliver – og detektivhunden Åtto. Langs de små, smale gatene som snor seg oppover fra kaia, kan man se spor av de siste dagenes ekstremregn. Men når filmteamet rigger seg klar for opptak, bestemmer sola seg for å bryte gjennom og slik lyssette de små, hvite husene og smale gatene i Tvedestrand. Sørlandsbyen har tatt de peneste høstfargene på i anledning rollen som Elvestad.

Filminnspilling i Tvedestrand - detektivbyrå nr. 2 - Operasjon Mørkemann
Detektivbyrå nr. 2.
Photo: Filmkameratene

Tvedestrand som eventyrby

Tvedestrand passer perfekt som Elvestad, sier Hans Jørgen Sandnes. Filmen Operasjon Mørkemann er basert på Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes populære barnebokserie Detektivbyrå nr. 2. Tidligere etterforsker Horst er forfatter, mens Sandnes illustrerer.

- I bøkene har jeg illustrert Elvestad som en typisk norsk sørlandsby med brostein, trange gater, hvite trehus og morelltrær... akkurat som Tvedestrand. For oss i Norge er det gjenkjennbart og gir gode sommerminner. Men bøkene kommer ut i hele verden, og for kinesiske barn fremstår Elvestad – og Tvedestrand – som en virkelig eventyrby, sier Sandnes til Visit Sørlandet. 

Jørn Lier Horst har uttalt til Tvedestrandposten at han ikke hadde noen spesiell by i tankene da han «oppfant» Elvestad, annet enn at det var en koselig liten småby med brostein. Likevel er han glad for at valget falt på sørlandsbyen – som også er vertskap for krimfestivalen hvert år.
- Jeg er veldig glad i Tvedestrand, det er jo bokbyen, sier Jørn Lier Horst til Agderposten.

Bokbyen Skagerrak skriver på sine nettsider at om det blir flere filmer om de unge detektivene, kan Tvedestrand bli like mye kjent som detektivbyen som bokbyen - og siterer Horst med utsagnet ”Tvedestrand er en by for mysterier”. Det er nemlig i Tvedestrand du hvert år i februar kan du oppleve krim-arrangement i forbindelse med Hans Olav Lahlums krimfestival. 

“Tvedestrand er en by for
mysterier” - Jørn Lier Horst

Skilt detektivbyrå nr. 2
Detektivbyrå nr. 2.
Photo: Filmkameratene

Lokale statister

I Operasjon Mørkemann, som har premiere 23. mars, vil en gjenkjenne gater, smug, bestefars hus, en mølle, blomsterbutikk og mye mer. I tillegg til det generelle bybildet fra Tvedestrand. Ikke bare er det sørlandske lokasjoner, detektivene Tiril og Oliver spilles av kristiansanderne Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (9). I tillegg til de unge sørlendingene, får vi også se kjente skuespillere som Lise Fjeldstad, Finn Schau, Jon Eikemo og Eldar Vågan i Elvestad. I tillegg stilte også flere fra lokalbefolkningen i ulike statistroller. 

Tiril og Oliver i detektivbyrå nr. 2
Detektivbyrå nr. 2.
Photo: Filmkameratene

Se Emma og Thomas fortelle om Operasjon Mørkemann og Tvedestrand

Det er Filmkameratene som står bak Operasjon Mørkemann, med Grethe Bøe som regissør. Tidligere har de sammen produsert Operasjon Arktis. Filmkameratene står også bak solide produksjoner som Max Manus, Trolljegeren, Victoria, Elias-filmene og Kampen om tungtvannet.
 - Vi ønsket å filme på Sørlandet fordi miljøet passet fint til den fiktive byen Elvestad i boken, sier de til Visit Sørlandet.

- Vi valgte Tvedestrand fordi den er sørlandsbyen som egner seg klart best i forhold til beliggenhet, type bebyggelse – alt det visuelle. Men også hva byen har å tilby hva gjelder praktiske løsninger for et filmteam på location, slik innkvartering, bevertning og parkering praktisk talt i gangavstand fra omtrent alle opptaksstedene. Og ikke minst en meget positiv og hyggelig befolkning, næringsliv og offentlig administrasjon.

Se trailer fra Operasjon Mørkemann

Operasjon Mørkemann

Operasjon Mørkemann er basert på Jørn Liers Horst bok i serien "Detektivbyrå nr. 2"

Filmen har Norgespremiere på kino 23. mars 2018

Hovedrollene spilles av Emma Kilane og Thomas Farestveit fra Kristiansand

Les mer om Tvedestrand

Your Recently Viewed Pages