There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Geoff Hornby har i samarbeid med Oxford Climbing Club utgitt en engelsk klatreguide hvor over 150 klatreruter i Setesdal er dokumentert. Han er en veldig erfaren klatrer som har klatret i Himmalaya, Alaska og i Alpene i tillegg til i Valle hvor han har klatret i både fjell og i is.
Denne isklatreguiden har gjort at mange engelske isklatrere er blitt oppmerksomme på klatremulighetene i Setesdal. De mener forholdene her er helt fantastiske.
Les mer om isklatring i Setesdal på nettsiden ukclimbing.com
I området rundt Ose, lengst nord i Byglandsfjord, ligger tre av distriktets mest populære fosser: Heisfossen, Heddersvikfossen og Reiårsfossen gir, i nevnte rekkefølge, en veldig fin progresjon. Alle disse fossene er godt synlige landskapselementer.
Heisfossen:
Dette er den enkleste av "de tre bukkene bruse" og er to til fire taulengder, avhengig av veivalg.
Karakteristikk: Dette er en fin introfoss som er variert og byr på lett klatring med mange lekemuligheter. Fossen ligger vestvendt.
Heddersvikfossen:
Dette er storebror til Heisfossen og ligger på østsiden av Åraksfjorden, mellom Ose og Åraksbø.
Karakteristikk: Fossen er imponerende med bratt midtparti. Ellers er det slak is med små opptak og platåer. To til seks taulengder, avhengig av ønske om sikring. OBS: Fossen ligger sydvest-vendt.
Reiårsfossen:
Dette er "The Boss". Setesdals mest kjente og imponerende fossefall, rett ved RV9.
Karakteristikk: Fossen er tøff på avstand men viser seg mer medgjørlig ved nærmere øyesyn. Klatring i denne fossen vil likevel alltid være en mer seriøs affære grunnet stor vannføring og ujevn tilfrysning. Forholdene bør vurderes nøye! Fossen byr på fem til seks taulengder, der de to første er de bratteste og mest utsatte. Dette er en storslått tur. Fossen ligger østvendt.
Via Ferrata er italiensk og betyr jernsti. Dette er en fastlagt klatrerute hvor du er sikret med jernvaier langs hele klatreruten. Det er også klatretrinn i de bratteste fjellpartiene som gjør det enkelt og sikkert å klatre. Valle i Setesdal har tre ulike ruter; Straumsfjell, Løefjell og Nomelandsfjell.
Go to: Via Ferrata i SetesdalVia Ferrata er italiensk og betyr jernsti. Dette er en fastlagt klatrerute hvor du er sikret med jernvaier langs hele klatreruten. Det er også klatretrinn i de bratteste fjellpartiene som gjør det enkelt og sikkert å klatre. Valle i Setesdal har tre ulike ruter; Straumsfjell, Løefjell og Nomelandsfjell.
I Setesdal er det hele fem alpinsenter. Helt sør i dalen er det tre anlegg som alle ligger i nærheten av hverandre; Eikerapen, Ljosland og Bortelid. Brokke, er fjellområdet ved Valle, og her ligger et lite men hyggelig og familievennlig anlegg. Lenger nord finner du Hovden Alpinsenter som er regionens største alpinanlegg og blant de åtte største anleggene i Norge.
Go to: Alpinsenter i SetesdalI Setesdal er det hele fem alpinsenter. Helt sør i dalen er det tre anlegg som alle ligger i nærheten av hverandre; Eikerapen, Ljosland og Bortelid. Brokke, er fjellområdet ved Valle, og her ligger et lite men hyggelig og familievennlig anlegg. Lenger nord finner du Hovden Alpinsenter som er regionens største alpinanlegg og blant de åtte største anleggene i Norge.
Med mer enn 500 klatreruter er Valle et eldorado for klatrere. Solid granitt med utmerket friksjon gir en god klatreopplevelse. Mange av rutene er de siste årene fornyet med bolter i edelstål, og på standplassene er det kjettinger. For uerfarne klatrere anbefaler vi å prøve en av de tre via ferrata som du finner i Valle.
Go to: Fjellklatring i SetesdalMed mer enn 500 klatreruter er Valle et eldorado for klatrere. Solid granitt med utmerket friksjon gir en god klatreopplevelse. Mange av rutene er de siste årene fornyet med bolter i edelstål, og på standplassene er det kjettinger. For uerfarne klatrere anbefaler vi å prøve en av de tre via ferrata som du finner i Valle.
Gjennom hele Setesdal er det flere steder hvor du kan spenne på deg skiene og legge i vei innover hvite vidder eller i velpreparerte skogsløyper. Så vel Hovden og Brokke samt Ljosland og Bortelid, som ligger i Åseral, har majestetisk høyfjellsterreng å by på. Evje, som ligger noe lavere, har skogsløyper og flotte trenings- og konkurranseløyper. Den første snøen faller i november/desember og preparering av høyfjellsløyper foregår ofte helt fram til begynnelsen av mai.
Go to: Langrenn i SetesdalGjennom hele Setesdal er det flere steder hvor du kan spenne på deg skiene og legge i vei innover hvite vidder eller i velpreparerte skogsløyper. Så vel Hovden og Brokke samt Ljosland og Bortelid, som ligger i Åseral, har majestetisk høyfjellsterreng å by på. Evje, som ligger noe lavere, har skogsløyper og flotte trenings- og konkurranseløyper. Den første snøen faller i november/desember og preparering av høyfjellsløyper foregår ofte helt fram til begynnelsen av mai.
Tilbake til toppen