Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Syv fjellturer du bør få med deg på Hovden

På toppen av Nos Hovden Setesdal .
Photo: Camilla Høy©Visit Sørlandet
På toppen av Nos Hovden Setesdal .
Photo: Camilla Høy©Visit Sørlandet
Drømmer du om mer tur og mer friluftsliv denne høsten?
View to the mountains in Hovden .
Photo: Grete Breivik
View to the mountains in Hovden .
Photo: Grete Breivik
Du trenger ikke å være en dreven fjellklatrer eller en erfaren turgåer for å bestige noen av Hovdens flotteste fjelltopper. Her er gode topptur-tips fra friluftentusiast Grete Breivik.
Hiking around Hovden .
Photo: Anders Martinsen
Hiking around Hovden .
Photo: Anders Martinsen

- Jeg flyttet til fjellbygda Hovden for 15 år siden. Det var et ønske om å leve tettere på naturen som fikk meg hit, forteller Grete Breivik, som er født og oppvokst i Fyresdal.

På Instagram-kontoen @spitedilla beskriver hun seg selv som ei fjellgeit som flyr høyt og lavt i fjellheimen uansett vær og vind. Her poster hun inspirerende friluftsliv-bilder fra sine daglige turer i nærområdet, og de har det opp igjennom årenes løp blitt mange av.

Grete og turvennen Siko
Grete og turvennen Siko.
Photo: Grete Breivik

Grete og turvennen Siko

- Noe av det beste med Hovden er nærheten til alt, og det faktum at hunden min Siko og jeg ikke trenger å sette oss i bilen for å komme oss av gårde på tur. Selv søker jeg helst mot de mindre besøkte toppene litt utenfor allfarveg, der jeg kan gå helt mutters alene og virkelig nyte stillheten og naturens ro. Men en tur i lysløypa vår, eller til de mest populære og blåmerkede fjelltoppene, kan også være balsam for sjelen etter en lang dag på jobb. Det viktigste er å komme seg ut og være i aktivitet. Det gir meg masse energi og masse glede, sier Grete, som mer enn gjerne deler sine beste tips til fine fotturer i fjellene sentralt på Hovden og i områdene rundt.

Vi starter med de fire mest familievennlige toppturene.

Otrosåsen, Hovdenuten, Nos og Hartevassnuten

Fire fjell omkranser fjellandsbyen Hovden: Otrosåsen (858 moh), Hovdenuten (1119 moh), Nos (1209 moh) og Hartevassnuten (1068 moh). Disse er fine å prøve seg på hvis du ikke er så godt kjent, og hvis det er mindre barn i turfølget. Utgangspunktet for turene er Hovden sentrum, og det er lett å finne frem da alle løypene er merket med blått. På både Otrosåsen, Hovdenuten, Nos og Hartevassnuten er det varde med kikkert, karttavle og postkasse med gjestebok, og alle barn som når en eller flere av toppene kan etterpå hente diplom på Hovden Turistkontor.

Hovdenuten - Rundtur på cirka 4 km

Stien starter i bunnen av Fjellparken hyttefelt, og det er anbefalt å gå i retning med klokka. Du kan velge samme ruten hjem igjen, eller ta merket sti ned Breiveskaret. Da ender du opp på toppen av Fjellparken. NB! Dropp Breiveskaret hvis det er veldig vått, for da er det skikkelig gjørmete å gå her.

Tips: I noen av de bratteste partiene opp til Hovdenuten kan du nå ta i bruk en flunkende ny sherpasti og noen skikkelig flotte steintrapper.

Fire sherpaer fra Nepal holder høsten 2021 fortsatt på med stiarbeidet. Så vis hensyn og la sherpaene få jobbe i fred.

Sherpasti til Hovdenut Hovden Setesdal .
Photo: Camilla Høy©Visit Sørlandet
Sherpasti til Hovdenut Hovden Setesdal .
Photo: Camilla Høy©Visit Sørlandet
Nos - Lengde: cirka 4 km t/r

Start på parkeringen ved Hovden Alpinsenter og følg grusveien som snor seg opp alpinbakken. På toppen av Nos er det 500 meter til selve utsiktspunktet. Slitne unger? Da kan dere ta skiheisen ned igjen (og dere kan selvsagt ta den til topps også) Det er veldig moro!

Tips: På toppen av Nos ligger Kitebua, kafeen med Hovdens beste utsikt. Her er det satt ut bord og benker, samt noen fargerike 2-seters stoler som stammer fra den gamle Vestheisen. Fra Kitebua serveres det vafler, pølser og sjokolade + varm og kald drikke. NB! Værforbehold.

Otrosåsen - Lengde: cirka 6 km t/r

Følg lysløypa fra sentrum og ut mot stadion. Ved Røyrtjønn (Røyrvikåsen bustadfelt) tar du til venstre.

Tips: Til Otrosåsen er det mulig å sykle, eller trille barnevogn, og like før toppen står det en flott gapahuk med bålpanne til fri disposisjon. Husk å ta med ved eller grillkull.

Hartevassnuten - Rundtur på cirka 4 km eller 7 km.

Fra sentrum går du opp Hovdekleiva. Ta til høyre på toppen mot Hartevassnuten hyttefelt (vannverket). Etter cirka 300 meter tar du til høyre i Marnavegen. Heretter følger du skilting til Hartevassnuten. Fjelltoppen når du raskest ved å gå mot klokka. Dette er også den delen av løypa som har de bratteste partiene. På toppen velger du om du vil ta den korte eller den noe lengre runden ned. Den korteste veien er imidlertid den samme som du gikk opp.

Grete og Siko på vei til Børtemannsbekken
Grete og Siko på vei til Børtemannsbekken.
Photo: Grete Breivik

Grete og Siko på vei til Børtemannsbekken

Børtemannsbekken - Rundtur på cirka 8 km + 2 km fra parkeringsplassen til selve startpunktet

Dette er strengt tatt ikke en topptur, men vi tar den med likevel. Børtemannsbekken, med sitt krystallklare og brusende fjellvann, velger jeg ofte hvis det er litt ruskvær og tåke i fjellet. Dette er en blåmerket rundtur hvor løypa går langs begge sider av bekken fra den store broa ved Gjuvet. Løypa på nordsiden har mye svaberg, mens løypa på sørsiden følger en smal sti. Begge leder deg opp over tregrensa og gir fin utsikt mot Hovden Landskapsvernområde. 

Adkomst: Her kan du starte ved dagparkering sør og gå grusveien opp til Gjuvet. Du kan også starte ved dagparkering nord like før Hovden Fjellstoge. For begge alternativene følger du stien mot Tjørnbrotbu til Gjuvet.

Tips: Veien fra parkeringsplassen og bort til Gjuvet er tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner. Ved Gjuvet er det er fin gapahuk med bålpanne til fri disposisjon. Her kan du søke ly for vær og vind, spise nistepakken og nyte medbrakt kaffe. Hvis du vil benytte deg av bålpanna må du ha med deg ved eller grillkull. Det er ikke tillat å gå løs på trærne like ved.

Merk deg! Halvveis på turen må du vade over Børtemannsbekken. Ved stor vannføring kan det være lurest å snu og gå sammen veien tilbake.

Børtemannsbekken Hovden Setesdal .
Photo: Grete Breivik
Børtemannsbekken Hovden Setesdal .
Photo: Grete Breivik
Stølskardnuten - Rundtur på cirka 10 km 
(8 km hvis du tar stolheisen opp til Nos)

Turen til Stølskardnuten går først til allerede nevnte utsiktspunkt på Nos hvor du på godværsdager kan se helt til Hardangervidda. Herfra går den blåmerkede stien forbi Stølskardet og over Stølskardnuten. Etter 2 – 3 km i flott høyfjellsterreng peiler du deg inn på T-merket rød løype som kommer fra Hovden og går til turisthytta Sloaros. Følg denne ned til parkeringen ved Hovden Alpinsenter.

Lislesåtå - Lengde: 10 km t/r

Følg T-merka rød løype fra Bjåen til DNT-hytta Tjørnbrotbu, før du begynner på stigningen opp mot Lislesåta (1239 moh). Dette er en grei tur i småkupert terreng, som jeg er veldig glad i.

Adkomst: Kjør mot Bjåen. Rett før Bjåen parkerer du ved jordet, cirka 200-300 meter etter skiltet til Tjørnbrotbu. Ikke ta shortcut over jordet.

Til info:
Kart og ytterligere informasjon om disse topp-turene får du på turistkontoret på Hovden. Appen til Den Norske Turistforening, UT.no, er også grei å ha.

Har du med deg hund på tur?
Merk deg at Bykle og Vinje har utvida båndtvang til 15.oktober på grunn av beitedyr i heiene.

Bålkos på Hovdenuten, Hovden .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Bålkos på Hovdenuten, Hovden .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Flere opplevelser på Hovden og i Setesdal

Flere naturopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen