Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Setesdals matmor

Margit Dale arbeider med å formidle mattradisjon fra Sørlandet
Margit Dale arbeider med å formidle mattradisjon fra Sørlandet.
Photo: Jacob Johannes Buchard / Visit Sørlandet

I skjæringspunktet mellom tradisjon og nyskapning formidler Margit Dale sørlandsk matglede via nett, bøker og TV – og slår like gjerne et slag for innmat som for brennhet chilisalsa.

Margit Dale valgte ikke maten – den valgte henne.

Gården Systog Dale i Valle, Setesdal har vært i slekta hennes i 500 år, og mange av metodene for konservering, fangst og utnytting av ressurser har vært mer eller mindre uforandret siden 1600-tallet.

– Med flere generasjoner i huset ble jeg eksponert for mange av disse tradisjonene av mine besteforeldre. Ysting av ost, røyking av kjøtt, mat fra bunnen av.

Margit Dale

* Systog Dale drives i dag av matambassadøren Margit Dale, sammen med ektemannen Frode Verpe og deres tre barn.

* Margit Dale er kjent fra matbøker, TV-programmer med Trond Moi og sin populære blogg. Hun deler tiden sin mellom Valle og Kristiansand.

Margit dale - Setesdalens matmor
Margit dale - Setesdalens matmor.
Photo: Jacob Johannes Buchard.

Margit Dale ved Systog Dale-gården i Valle, Setesdal.

Margit flyttet hjemmefra som 16-åring og studerte til heimkunnskapslærer i Kristiansand i to år, før hun utdannet seg til sykepleier i Oslo og Australia.

Hun bodde sju år i Oslo før hun flyttet hjem og tok over gården i 2005. Herfra har hun blitt en viktig formidler av kulinariske tradisjoner, blant annet med utgangspunkt i den håndskrevne kokeboka til gome, bestemor, fra 1924.

Samtidig er hun interessert i nye smaker og tilnærminger, slik hun har vist gjennom TV-programmer, en populær blogg og flere matbøker med stjernekokk Trond Moi og komiker Rune Andersen.

I tillegg driver hun gården, med matkurs, hytteutleie og et galleri blant syslene. I disse dager jobber hun med en ny kokebok forankret i tradisjon, lokale råvarer og moderne filosofi.

Vi rakk heldigvis et intervju med den driftige setesdølen mellom slagene.

Systog Dale-gården

* Gården Systog Dale i Valle i Setesdal har stått der siden 1300-tallet, og i 500 år har den blitt ført videre fra én generasjon til neste i Dale-slekta.

* På gården har de villsau, og Dale-familien dyrker poteter, urter og grønnsaker til eget bruk. De store utmarksområdene som hører til gården byr på bær, urter, vekster og jaktmuligheter. I tillegg til gårdsbutikk med egne produkter, selskapslokaler og rom for matkurs, har Systog Dale et eget kunstgalleri.

Margit Dale i fjøset
Margit Dale i fjøset.
Photo: Jacob Johannes Buchard

Ysting av ost og røyking av kjøtt er bare litt av det Margit Dale gjør på gården.

Du formidler matglede på flere plattformer – bok, TV, kurs og nett. Hvilken er den viktigste for deg?

– I det siste har jeg brukt mye tid på bloggen og bokskriving, men det endrer seg stadig. I perioder er det veldig hektisk på gården, med jakt, slakting og røyking. Men det går uansett i mat!

Hva forbinder du med sørlandsk matkultur?

– Selv om jeg har vokst opp i Valle, har jeg etter hvert blitt godt kjent med kystkulturen. Så det er naturlig for meg å trekke fram den enorme spennvidden i et lite geografisk område – fra Europas sørligste villreinstamme i Setesdal til den fantastiske kysten to timer unna. Noe av det beste jeg har smakt er blåkjeft, en dypvannsfisk som vi grillet i vannkanten i Lillesand.

Finnes det noen mattradisjoner fra Sørlandet som flere burde kjenne til?

– Å bruke innmat har gått litt i glemmeboka. Hjerne, bukspyttkjertel, lever og blod – hele dyret. Kurv var noe av det beste jeg fikk som barn, og jeg serverer det selv til ungene. De liker det også! Jeg anbefaler folk å prøve det – det er miljøvennlig og bærekraftig, med vitaminer og mineraler som er gode for kroppen.

Hva er dine favorittspisesteder på Sørlandet?

– Lunsjen spiser jeg ofte på TilStede Mat & Mer i Kristiansand. De har veldig friske og kortreiste råvarer, blant annet villfisk og reker. Fabrikken Artisan Bakverk i Vennesla har deilig pizza, og Mother India serverer indisk mat av høy kvalitet. Jeg vil også anbefale Smag & Behag i Grimstad og Hos Moi på Fiskebrygga i Kristiansand.

Har du noen favoritter når det kommer til lokale produkter?

– Akkurat nå er det Salsita Habanero fra Bjørgum Gard på Rysstad i Valle – en chilisalsa basert på en familieoppskrift fra Yucatán i México, som jeg har forspist meg på to kvelder på rad. Den er så god at jeg ikke klarer å begrense meg, til tross at den gir meg svetteanfall.

Det kan virke som det har blitt en økt kulinarisk stolthet i sør i det siste?

– Ja, det er nok en sammensatt forklaring på det. Økt interesse for lokale mattradisjoner og lokale råvarer, bedre økonomi til å betale for kvalitet, større fokus på matopprinnelse og miljøperspektivet i kortreist mat. I tillegg har enkeltpersoner spilt en stor rolle, lokalt og nasjonalt, som Nicolai Ellitsgaard, Trond Moi, Else Rønnevig og Reidar Fredriksen.

Les mer om lokalmat i Setesdal

Les mer om lokalmat på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen