There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
I skjæringspunktet mellom tradisjon og nyskapning formidler Margit Dale sørlandsk matglede via nett, bøker og TV – og slår like gjerne et slag for innmat som for brennhet chilisalsa.
Margit Dale valgte ikke maten – den valgte henne.
Gården Systog Dale i Valle, Setesdal har vært i slekta hennes i 500 år, og mange av metodene for konservering, fangst og utnytting av ressurser har vært mer eller mindre uforandret siden 1600-tallet.
– Med flere generasjoner i huset ble jeg eksponert for mange av disse tradisjonene av mine besteforeldre. Ysting av ost, røyking av kjøtt, mat fra bunnen av.
* Systog Dale drives i dag av matambassadøren Margit Dale, sammen med ektemannen Frode Verpe og deres tre barn.
* Margit Dale er kjent fra matbøker, TV-programmer med Trond Moi og sin populære blogg. Hun deler tiden sin mellom Valle og Kristiansand.
Margit flyttet hjemmefra som 16-åring og studerte til heimkunnskapslærer i Kristiansand i to år, før hun utdannet seg til sykepleier i Oslo og Australia.
Hun bodde sju år i Oslo før hun flyttet hjem og tok over gården i 2005. Herfra har hun blitt en viktig formidler av kulinariske tradisjoner, blant annet med utgangspunkt i den håndskrevne kokeboka til gome, bestemor, fra 1924.
Samtidig er hun interessert i nye smaker og tilnærminger, slik hun har vist gjennom TV-programmer, en populær blogg og flere matbøker med stjernekokk Trond Moi og komiker Rune Andersen.
I tillegg driver hun gården, med matkurs, hytteutleie og et galleri blant syslene. I disse dager jobber hun med en ny kokebok forankret i tradisjon, lokale råvarer og moderne filosofi.
Vi rakk heldigvis et intervju med den driftige setesdølen mellom slagene.
* Gården Systog Dale i Valle i Setesdal har stått der siden 1300-tallet, og i 500 år har den blitt ført videre fra én generasjon til neste i Dale-slekta.
* På gården har de villsau, og Dale-familien dyrker poteter, urter og grønnsaker til eget bruk. De store utmarksområdene som hører til gården byr på bær, urter, vekster og jaktmuligheter. I tillegg til gårdsbutikk med egne produkter, selskapslokaler og rom for matkurs, har Systog Dale et eget kunstgalleri.
Du formidler matglede på flere plattformer – bok, TV, kurs og nett. Hvilken er den viktigste for deg?
– I det siste har jeg brukt mye tid på bloggen og bokskriving, men det endrer seg stadig. I perioder er det veldig hektisk på gården, med jakt, slakting og røyking. Men det går uansett i mat!
Hva forbinder du med sørlandsk matkultur?
– Selv om jeg har vokst opp i Valle, har jeg etter hvert blitt godt kjent med kystkulturen. Så det er naturlig for meg å trekke fram den enorme spennvidden i et lite geografisk område – fra Europas sørligste villreinstamme i Setesdal til den fantastiske kysten to timer unna. Noe av det beste jeg har smakt er blåkjeft, en dypvannsfisk som vi grillet i vannkanten i Lillesand.
Finnes det noen mattradisjoner fra Sørlandet som flere burde kjenne til?
– Å bruke innmat har gått litt i glemmeboka. Hjerne, bukspyttkjertel, lever og blod – hele dyret. Kurv var noe av det beste jeg fikk som barn, og jeg serverer det selv til ungene. De liker det også! Jeg anbefaler folk å prøve det – det er miljøvennlig og bærekraftig, med vitaminer og mineraler som er gode for kroppen.
Hva er dine favorittspisesteder på Sørlandet?
– Lunsjen spiser jeg ofte på TilStede Mat & Mer i Kristiansand. De har veldig friske og kortreiste råvarer, blant annet villfisk og reker. Fabrikken Artisan Bakverk i Vennesla har deilig pizza, og Mother India serverer indisk mat av høy kvalitet. Jeg vil også anbefale Smag & Behag i Grimstad og Hos Moi på Fiskebrygga i Kristiansand.
Har du noen favoritter når det kommer til lokale produkter?
– Akkurat nå er det Salsita Habanero fra Bjørgum Gard på Rysstad i Valle – en chilisalsa basert på en familieoppskrift fra Yucatán i México, som jeg har forspist meg på to kvelder på rad. Den er så god at jeg ikke klarer å begrense meg, til tross at den gir meg svetteanfall.
Det kan virke som det har blitt en økt kulinarisk stolthet i sør i det siste?
– Ja, det er nok en sammensatt forklaring på det. Økt interesse for lokale mattradisjoner og lokale råvarer, bedre økonomi til å betale for kvalitet, større fokus på matopprinnelse og miljøperspektivet i kortreist mat. I tillegg har enkeltpersoner spilt en stor rolle, lokalt og nasjonalt, som Nicolai Ellitsgaard, Trond Moi, Else Rønnevig og Reidar Fredriksen.
Helt i vegkanten ved riksveg 9 har det vore produsert meieriprodukt sidan 1953. I dag finn vi ein samansveisa gjeng, midt i Byglandsfjord. Ein liten arbeidsstokk på ni med erfaring og kompetanse, og som idag produserer smakfulle meieriprodukt.
Tett inntil Byglandsfjorden ligg garden Monen. Her har Sigrid Lunden og ektemannen, Dagfinn, budd i 35 år, og epletrea til Sigrid har gitt mange ein utsøkt smak av Setesdal.
På din reise i Setesdal kan du bokstavelig talt smake på dalen. Ved mange av spisestedene er det retter på menyen som er basert på lokale råvarer, tilberedt etter gamle tradisjoner, men også med moderne vri.
Det går gjetord om de himmelske munkene til Strand Cafe på Tyholmen i Arendal. For ikke å snakke om de søte og syndige fristelsene fra byens egen Willy Wonka. Topp det hele med et ektepar med stor lidenskap for hjemmelaget gelato, og en fiskebåt hvor du kan kjøpe nykokte krabber og reker over ripa.
Vintlands Bringebær har vært drevet av ekteparet Anne og Karl Petter Vintland siden 2001, med stadig flere bringebærprodukter på menyen, fra saus og honning til eddik og syltetøy, samt ferske bær i sommersesongen.
Danske Nicolai Ellitsgaard har gjort sørlandsrestauranten Under til en global snakkis. Her deler han sine kulinariske favoritter fra landsdelen.
Tips til spisesteder på Sørlandet der du kan nyte et godt måltid som er tilberedt av kortreiste lokale råvarer.
På Fiskebrygga i Kristiansand holder ekteparet Reidar og Siren Fredriksen gamle sørlandske tradisjoner flytende – til stolthet og glede for en hel landsdel.
Ragnvald Zwilgmeyer brenner for kortreiste råvarer, perfekte pølser og gode krefter i nærmiljøet. Bli med på en reise rundt vakre Sandøya.
Dagfinn Galdal er kjent for å servere fine dining i herskapelige omgivelser utenfor Kristiansand. Her deler han sine høydepunkter fra matbyen.
En liten rundreise til Kristiansands mange bakerier og konditorier. De tilbyr tradisjonsrik bakst, godsaker og hyggelige stunder rundt et kafebord. La oss friste deg med gode tips til ditt neste stopp ved et bakeri eller konditori på Sørlandet.
Reidar Fredriksen er 3. generasjon fiskehandler i den tradisjonsrike familiebedriften Reinhartsen i Kristiansand. Reidars morfar startet fiskeeventyret i 1931. Helt siden den gang har Reinhartsen levert sjømat, vilt og spesialiteter på Sørlandet.
Tilbake til toppen