Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Fjellgarden Hovden
Fjellgarden Hovden.
Photo: Stine Prøitz Jørgensen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Skrevet av 07 Media/Jan Frantzen
Foto: Fjellgarden Hovden/Stine Prøitz

Norgesmesterne på Fjellgarden Hovden

Merethe Hjemdahl driver Fjellgarden Hovden sammen med ektemannen. Denne høsten produserer de ti tonn av pinnekjøttet som allerede har gitt dem to NM-gull.

 - Vi er blitt veldig glad i plassen. Vi er litt dårlig på å bruke naturen selv, men jeg elsker å bare se på de flotte fjellene, sier Merethe Hjemdal, daglig leder på Fjellgarden Hovden.

Det er seks år siden hun tok over driften av gården sammen med ektemannen Rolf Arne Haugen, som i dag er produksjonsansvarlig. Gården består blant annet av slakteri, produksjonsbygg, gardsbutikk med egenproduserte kjøttvarer, en hytte til utleie, samt selskapslokaler. Her arrangeres både låvefest og afterski i løpet av året. Alt med utsikt over den spektakulære Hovdennaturen.

Besøk

Da ekteparet Hjemdahl/Haugen tok over som vertskap i november 2011, var lokalene beregnet for vesentlig mindre produksjon enn i dag. Lokalene ble utvidet, og duoen startet sitt eget aksjeselskap i september 2016.

- Det har vært en glede å få holde på med dette. Det er fantastisk hyggelig å drive gård, og det er veldig givende å ha dyr - de er alltid fornøyde og glade. Vi har mange barnefamilier, skoler og barnehager på besøk her i lammetida. De synes det er hyggelig å komme til gården og hilse på dyrene. Da kjenner vi på at vi har gjort noe riktig, sier kristiansanderen Hjemdahl.

Hun møtte ektemannen i sørlandshovedstaden for 25 år siden. Begge har vokst opp i «slakterfamilier». 

 - Det ligger i blodet. Bestefar var slakter, og mannen min hadde en far og en onkel som var slaktere på Vestlandet, sier hun.

Merete og Rolg Arne på Fjellgarden

Gull

Ingen behøver å tvile på om de vet hva de driver med på Fjellgarden. Her har de vunnet to gull for pinnekjøttet sitt i NM for kjøttprodukter, det første allerede i 2011. Men i starten følte Hjemdahl at hun hadde tatt seg vann over hodet.

- Da vi flyttet hit, fikk vi en voldsomt bratt læringskurve. Det var 89 vinterforede sauer som skulle lamme den første våren, da ble det mye armer og bein. Jeg følte at det tøyt lam ut av vinduer og dører overalt. I tillegg måtte vi innrede «Den gamle gard» og hytta, og ta hånd om arbeidsfolk, så det gikk i ett, 24 timer i døgnet den første tida. Men det var veldig gøy å få det på beina.

Hjemdahl forteller at det etter hvert er blitt flere ansatte på gården, samt en lærling. Det trengs nok, for i høst blir det produsert ti tonn pinnekjøtt på Fjellgarden. Og daglig leder slår fast at det ligger noen etiske grunnprinsipper i bunnen av alt som skjer. For det første: dyrevelferd.

- Dyrene har ikke så lange liv, men de skal ha det godt mens de lever, sier hun. Dessuten:

- Vi har ikke tilsetningsstoffer i våre produkter, kun reine norske råvarer. Det er det ikke så mange som kan skilte med, men det er noe vi har stått på barrikadene for, forteller Hjemdahl og konstaterer at folk stadig blir mer bevisst på hva de spiser.

- Spesielt er unge folk blitt mer opptatte av hva de putter i seg og barna sine. Vil skulle vel ønske at enda flere var bevisste på det, for dette gjenspeiler seg jo i prisen. Og folk er fremdeles prisbevisste. Vi stapper ikke produktene fulle av væske og E-stoffer som gir mer volum og en bedre pris. Kjøttprosenten er høy hos oss, og da blir det litt dyrere. Til gjengjeld trenger du ikke å spise så mye. Metthetsfølelsen melder seg fortere når produktene er kjøttfulle.

Vil utvide

Selv om det er vakkert og idyllisk her - og givende å drive gården, så er det ikke spesielt lønnsomt, sier sjefen.

- Vi vil prøve å eksponere oss i flere salgsledd fremover, jeg føler at vi står litt på stedet hvil akkurat nå. Jeg planlegger å bli mer aktiv på salgsbiten, og målet er å ekspandere. Det føler jeg at vi må, for det er ikke akkurat fett, dette her.

Gården selger en del kjøtt ut i fra eget utsalg, til butikkene og et par av restaurantene på Hovden, som er svært opptatt av å servere lokal mat. Og Hjemdahl opplever at Fjellgarden etter hvert har fått en naturlig plass på Hovden.

- Jeg føler at folk er glad for at vi er her, og vi får veldig gode tilbakemeldinger. Vi er godt integrert, og med på mye av det som skjer. Vi er litt med i hestemijøet, vi er med på å jobbe for en flerbrukshall her oppe, og vi sitter i styret i «Smaken av Setesdal». I tillegg har vi et samarbeidsprosjekt mellom flere bedrifter som server større arrangementer eksempelvis Hovden Tour. Vi er blitt en fin og sammensveiset gjeng, som synes det er gøy å legge forholdene til rette for at folk skal trives på Hovden, sier hun.

Hjemdahl og ektemannen har fortsatt hus i Kristiansand, men har ingen planer om å flytte hjem ennå.

- Vi blir nok værende noen år til. Så lenge folk handler varene våre, og vi trives, så er det ingen grunn til å dra.

 

Kontaktinformasjon

E-post: post@fjellgardenhovden.no

Telefonnummer Merete: 901 90 771

Telefonnummer Rolf Arne: 957 77 641

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages