Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
2019 Junior World Championship Sailing Risør
2019 Junior World Championship Sailing Risør.
Photo: 49'er Sailing Recording and editing: Kristoffer Tronstad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Risør Seilforening og Kongelig Norsk Seilforening arrangerer Junior-VM i seiling i Risør sommeren 2019. Første uken i juli kommer verdens beste ungdomsseilere til den hvite byen ved Skagerrak. 

Publisert mars 2019

Dette er den største internasjonale seilregatta i Norge i 2019 og aller første gang det er VM i Norge i disse båtklassene. Det skal seiles i tre ulike klasser; 49er, 49FX og Nacra. 49er er herreklassen og her ventes rundt 50 båter. I klassen 49erFX ventes 35 båter. Det er samme båt som 49er, men med litt mindre rigg. Denne seiles i dameklassen og gjerne av de yngre seilerne da den er litt enklere å manøvrere og ikke fullt så tung. Nacra 17 er en liten katamaran som er designet for fart. I denne klassen ventes 15 båter. 

- Dette er seilsportens Formel-1 båter, veldig kule båter som går svært fort. Vi håper mange kommer både sjøveien og landeveien til Risør for å oppleve mesterskapet og stemningen i byen disse dagene, forteller Anne Wichstrøm, leder for arrangementskomitéen. 

Wichstrøm er spent foran arrangementet og forteller at de venter opp mot 100 båter med 200 seilere til sammen i de tre klassene som deltar i mesterskapet. Mange av dem som deltar satser mot OL i Tokyo i 2020.

Hun forteller at Risør Seilforening allerede har fått mange påmeldinger og det har kommet henvendelser fra team fra hele verden som ønsker å delta. Etter å ha sett promofilmen synes det er unikt at regattaen er så tett på bybildet i en by med så lange tradisjoner innen sjøfart og seilskutetid. 

2019 Junior World Championship Sailing Risør

Promovideo for Junior-VM i seiling i Risør

Håper på seilas på Byfjorden

Under regattaen seiles det såkalt "fleet racing" på to baner. Det er 3-4 race i hver klasse hver dag og hvert race varer ca. 30 minutter. 

Det er lagt opp til to baner utenfor Stangholmen og to baner på Østerfjorden øst for sentrum. I tillegg er det en bane på Byfjorden. Wichstrøm håper inderlig på sistnevnte, men det avhenger av vær og vind og den internasjonale regattaansvarlige vil bestemme dette basert på forholdene under mesterskapet. 

- Da det var mesterskap i M32 i Risør i 2018, seilte de på Byfjorden og der var en enorm stemning med folkeliv i havna og speaker på Dampskibsbrygga. Vi i arrangementskomiteen håper på den samme nærheten under årets seilas, men må bare se det an når regattaen nærmer seg.

Under regattaen skal seilforeningene disponere hele området på Torvet og Solsiden, og Strandgata bort mot Politistasjonen i Risør. Det blir derfor fullt mulig å se båtene på nært hold når de ikke er i seilas.

Regatta Junior World Championship 2018
Regatta.
Photo: Den internasjonale klasseklubben, seiling

Regatta 49er

Lokale gullhåp sikter mot OL i 2020

Wickstrøm synes det er ekstra stas at de lokale guttene Mads og Tomas Mathisen i Mathisen Sailing Team er blant favorittene. Tvillingbrødrene er i verdenstoppen i sin klasse som er 49er. De reiser verden rundt og har seilt på fulltid siden nyttår. 

- Vi har seilt sammen siden vi var ni år og det er både spennende og litt rart at vi har kommet så langt. Det var nå vi hadde muligheten til å satse og vi gjør alt for å nå målet vårt. Vi jobber knallhardt og viser god progresjon, forteller Mads Mathisen. 

Mads og Tomas Mathisen
Mathisen Sailing Team.
Photo: Mathisen Sailing Team

Mads og Tomas Mathisen er lokale gullhåp i Junior-VM

De håper på seier på hjemmebane, men vet at de seiler mot tøffe lag fra blant annet Danmark, Irland, Australia, New Zealand, Tyskland og Nederland. En god plassering i Risør er viktig på veien mot en mulig OL-billett til Tokyo i 2020, som absolutt er innen rekkevidde hvis de klarer uttakskravene som er to topp 10-plasseringer fram mot OL. 

Mathisen Sailing Team

Dette er Junior-VM i seiling i Risør

Tidspunkt: 1.-7. juli 2019

1. juli: Ankomst

2. juli: Innseiling og test-regatta
Åpningsseremoni på Torvet i Risør kl. 18

3.-7. juli: Regatta

7. juli: Premieutdeling

Hvilke klasser deltar i Junior-VM?

I dette mesterskapet konkurreres det i de tre raskeste OL-klassene i seiling. 

49er:
En av de raskeste jollene som brukes i herreklassen. Seiles med mannskap på to i trapes og kan oppnå en hastighet opp mot 50 km/t. Deltok i OL for første gang i 2000.

49erFX:
Samme båt med mindre rigg. Brukes ofte i dameklassen eller av de yngste seilerne. Debuterte i OL i 2016. 

Nacra 17: 
Liten katamaran designet for høy hastighet med foiler som løfter skroget opp av vannet. Seiles av mix lag, ofte med begge i trapes. Deltok for første gang i OL i 2016. 

Your Recently Viewed Pages