Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Women at Trehyttene in Gjerstad
Gjerstad.
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet
Campaign
Partner

I Gjerstad dreier mye seg om skog. Her kan du besøke Norges største regnskog i Den lille Dyrehage, men Gjerstad er også hjem til store områder med statsskog. Kilometer på kilometer med skogsområder og naturreservater tilrettelagt for jakt, fiske og friluftsliv. Da er det ikke unaturlig at du også kan bo midt i trærne i unike tretopphytter. 

10 gode grunner til å besøke Gjerstad

1. Bo i en tretopphytte langt inne i skogen

Trehyttene i Gjerstad er tre helt unike hytter som ligger midt i skogen. Flåklypa, Gjøkeredet og Kråkeslottet er bygd flere meter oppe i trærne. Her kan du våkne til fuglesang og ekorn rett utenfor vinduet og få panoramautsikt til den vakre naturen. Lag maten selv; i kjøkkenet på hytta, i bålpanna eller peisen på terassen eller på bålplassen på bakkenivå. Plukk blåbær til desserten i skogen rundt hyttene om sommeren eller sopp til middagen om høsten. Ta deg et bad i kulpen i elva eller brenn av litt energi i Tarzanløype like ved. Om vinteren anbefales truger eller ski som fremkomstmiddel. 

Tips: Kjøp med deg mat til hele oppholdet på Brokelandsheia før du kjører opp til Trehyttene. Spar Brokelandsheia kan skilte med landets lengste ferskvaredisk og har det meste av hva magen kan begjære. 

2. Besøk Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia

I Den lille Dyrehage kommer du tett på mange ulike dyr, insekter og fugler. I Norges største regnskog beveger de fleste dyrene seg fritt omkring og det er gøy å studere ulike aper, øgler, ender og sommerfugler på nært hold. Inne i regnskogen kan du holde en slange og hvis du er skikkelig tøff tar du turen inn i slangejungelen der slangene kryper fritt omkring på bakken eller henger ned fra trærne. I det store uteområdet kan du bli bedre kjent med gårdsdyr, kenguru og de morsomme surikatene. Hvis du tør kan du også smake på maten deres, levende melormer eller annen insektsnacks. 

Tips: Følg med på dagens program for å få med deg alle dyrepresentasjonene.

3. Finn roen i Gjerstads statskog

I en verden der vi er omgitt av lyder, er stillhet blitt en mangelvare. Ta deg en pause fra mas og jag og nyt stillheten naturen gir deg. Kanskje finner du ut at den faktisk ikke er stille? Hør bekker som sildrer, små mus og fugler som beveger seg i blåbærlyng og kratt og vinden som suser mellom trekronene. Pust. Og nyt.

Tips: Kjøp fiskekort eller jaktterreng hos inatur. Turkart og forslag til turer både til fots og på ski får du av Havrefjell Turlag eller Friluftsrådet Sør.

4. Turmuligheter i fleng

Turmulighetene i Gjerstad er mange og varierte. Fra de helt enkle, korte turene nær bebyggelsen til turer som tar deg langt opp på heia. Turene er godt merket og du får kjøpt kart over turområder i Gjerstad hos Friluftsrådet Sør eller Aust-Agder Turistforening

Tips: Sjekk ut fellesturene til Havrefjell Turlag. Det å gå på tur sammen med andre gir både økt turglede og sosialt samvær.

Woman walking past cabin in Gjerstad
Gjerstad.
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet

5. Dra på fisketur

Fiske er mer enn å få noe på kroken, selv om det unektelig er stas å dra i land en sværing eller flere når man er på fisketur. Fiske kan være både sosialt, moro, avkobling fra stress og gi fine naturopplevelser. En fisketur kan også oppleves som blodig alvor hvis man konkurrerer med andre. Uansett hvilken motivasjon du har for å fiske; i Gjerstad finner du mange flotte innlandsvann med både ørret og annen fisk. 

Tips: Gjerstad Jeger- og Fiskeforening selger fiskekort for ørret og abbor i innlandsvannene i Statskog og på Vestølheia. Og prisen er det ingenting å si på; du betaler kun fra 40 kroner for et dagskort til 250 kroner for et helt år.

Man camping by inland lake
Maristjenn, Gjerstad.
Photo: Astrid Haukenes Bråten

6. Dra på jakt

I Gjerstad har du mulighet til å dra på jakt. Statskog leier ut rimelig jaktterreng og jaktkort for bever, hare og annet småvilt, elg, hjort og skogsfugl. Du kan jakte med eller uten hund og enkelt søke om jaktterreng i Gjerstad hos inatur.

Tips: Sjekk betingelser og husk å søke innen fristen går ut på våren. Les mer om jakt i Norges statskoger.

Hunting team in Gjerstad
Gjerstad.
Photo: Ole Jakob Bråten

7. Ta et forfriskende bad

Hva er vel mer forfriskende enn et iskaldt bad i et skogstjern eller en elvekulp en varm sommerdag? Etter badet kan du legge deg ned på varmt svafjell og lufttørke i sola. 

Tips: En av de mest populære strendene i Gjerstad er Sandåkerhølen. Her er det fin sandstrand som passer perfekt dersom du reiser med barn. Overnatter du på de to øverste Trehyttene, Flåklypa og Gjøkeredet, anbefaler vi et bad i elvekulpen nedenfor hyttene. Her er det skiltet sti inn til kulpen.Et morrabad før frokost gir en skikkelig kickstart på dagen. Et kveldsbad i solnedgangen er heller ikke å forakte.

8. Bli bedre kjent med Norges største matematiker

Visste du at mattegeniet Niels Henrik Abel vokste opp i Gjerstad? En av Norges største matematikere gjennom tidene kan du bli litt bedre kjent med i Abelsenteret på Brokelandsheia. Her finner du en liten utstilling om mannen som er mest kjent for sin avhandling om integraler av algebraiske funksjoner, det såkalte "abelske teorem". Nettopp på grunn av Abels arv ble Gjerstad for noen år tilbake utnevnt til realfagskommune.

Abelsenteret ligger på Brokelandsheia og er åpent om sommeren. Her finner du en liten utstilling om Niels Henrik Abel og realfag. Det blir også arrangert ulike aktiviteter, foredrag og kurs ved Abelsenteret. 

9. Dra på skitur

Gjerstad har gode langrennsmuligheter om vinteren. Så snart forholdene tilsier det, kjøres det opp løyper i hele kommunen. Skiløyper og løypemeldinger sjekker du enkelt på skisporet.no

Tips: Ta med langrennskiene dine og nyt flotte løyper av høy kvalitet ved Kleivvann. Her finner du 25 km løyper i åpen skog med mange utsiktspunkt. Du kan også benytte to gapahuker langs skiløypene, inkludert gratis ved. 

Cross country skiing in Gjerstad
Kleivvann, Gjerstad.
Photo: Astrid Haukenes Bråten

10. Treff blink på Solem skytebane

Driver du med skyting kan du få med deg et skytestevne på Solem Skytebane. Den utendørs skytebanen har flere ulike moderne skytebaner og arrangerer skytestevner, leirdueskyting og skyting til jegerprøven. 

Skytter på Solem Skytebane
Solem Skytebane.
Photo: Gjerstad Jeger og Fisk

Overnatting i Gjerstad

Mat og drikke

Hva skjer i Gjerstad

Planlegg reisen

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
 • Gjerstad train

  Med tog

  På Gjerstad stasjon stopper togene til og fra Oslo, Stavanger og Kristiansand. Det tar 3 timer med tog fra Oslo, 2 timer fra Kristiansand og 5 timer fra Stavanger. 

  Bestill billetter med tog til Gjerstad.

 • Med buss til Gjerstad

  Med buss

  Fra Oslo: Både Konkurrenten og Lavprisekspessen har busser som stopper på Brokelandsheia ved E18.

  Fra Stavanger: Ta Sør-Vestekspressen til Kristiansand og korresponderende busser videre mot Oslo. 

 • Med bil til Gjerstad

  Med bil

  Fra Oslo: Følg E18 sørover retning Kristiansand. Ta avkjørsel mot Gjerstad eller Brokelandsheia, avhengig av hvor du skal i Gjerstad.

  Fra Kristiansand: Følg E18 østover fra Kristiansand, retning Oslo. Følg skilting mot Gjerstad. 

  Fra Bergen: Følg E134 sørover til Haukeligrend, deretter Rv 9 gjennom Setesdal. Ved Evje, følger du Fv42 retning Arendal før du kommer ut på E18. Kjør retning Oslo. Turen tar ca. 8 timer og inkluderer ferge. Det finnes flere alternative ruter, blant annet gjennom Telemark. 

I nærheten