Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
City walk in Risør
City walk in Risør.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En av Europas best bevarte trehusbyer

Bli sjarmert av Trehusbyen Risør, Den hvite by ved Skagerrak, som er så idyllisk at det nesten gjør vondt. Bli med på byvandring, digitalt eller med vekter. Det er en opplevelse i seg selv å beundre de hvite, gamle trehusene langs Risørs gater. Du skal ikke rusle lenge før du er betatt av byen, og forstår hvorfor den regnes som en av Europas best bevarte trehusbyer.

Spennende å spasere i gatene

Flere byer på Sørlandet kan kalle seg hvite byer. Men det er Risør som er selve Trehusbyen. Det gjøres klart på attraksjonsskiltene som viser deg vei til byen. Du får oppleve både staselige patrisierhus langs havnen og trange gater med velholdte småhus og sjarmerende hager.

Byvandring med vekter eller på egen hånd

Du kan bli med på byvandring med Risørs egen vekter hver onsdag gjennom hele sommeren. Han forteller om både seilskutetiden, bybrannen og de eldste bydelene.

Risør er selvsagt på listen over verneverdig bebyggelse i Norge.

Derfor er Risør så vakker i dag

Risørs tiltrekkende utseende er arvesølvet fra byens gylne seilskutetid. Sommeren 1861 gikk 250 gamle hus opp i flammer i en dramatisk bybrann. Men lille Risør var en av landets største sjøfartsbyer på den tiden. Arkitekter og håndverkere fra hele Europa bidro til å reise en praktby fra asken.

Hundre år etter var mange andre av Norges byer preget av sanering og modernisering. Men de hvite seils dager var for lengst over. Risør hadde ikke økonomi til omfattende byfornyelse. Dermed ble de gamle husene bevart. Risør var senere en av de første byene i Norge som jobbet systematisk med vern og bevaring av et sentrumsområde som kulturmiljø. 

Noen av husene du må se

Solsiden 8: Dette praktfulle patrisierhuset fra 1861 er antakelig en av byens reneste sen-empire-bygninger. S.H. Finne, som fikk huset oppført etter bybrannen, drev stort som reder, kjøpmann, reder, sagbrukseier og iseksportør.

Torvet 1 (Prebensens hus): Huset er oppført like etter bybrannen av I.W. Prebensen, og det eies fortsatt av etterkommerne hans. Huset har flotte dekorasjoner på fasaden, og verandaen i støpejern ble anskaffet til kongebesøket i 1891. Det har vært kafé i huset, men i dag holder turistinformasjonen i Risør til her. Alle tiders sjanse til å komme inn i huset, altså.

Risør kirke (Prestegata 6): Den Hellige Ånds kirke var en av de få bygningene som fortsatt sto etter bybrannen i 1861. Risør kirke ble bygget som korskirke i tømmer i 1647, og er antakelig Norges mest typiske barokk-kirke. Alterbildet med tema nattverd er antakelig malt av en elev av Rubens. Bildet var på vei til en kirke i Riga, men skipet forliste mellom Risør og Lyngør. En av byens kjøpmenn kjøpte bildet og skjenket det til kirken.

Her får du utsikt over Trehusbyen

Når du har spasert i gatene, kan du nyte flott utsikt over Trehusbyen fra friluftsområdet Urheia eller fra Risørflekken, som er et stort, hvitkalket sjømerke som seilskutene i gamle dager navigerte etter.

I juli måned brukes byens gamle branntårn (Trappegata 5) som kunstgalleri. Fra Galleri Branntårnet har du god utsikt over byen.

Her kan du overnatte midt i Trehusbyen

Risør Hotel (Tangengata 16): Risør Hotel ligger på bryggekanten, omkranset av gamle, hvite trehus og med nydelig utsikt over havet. Her ble det drevet hotell også før bybrannen. De første bygningene ble oppført i 1861 av kjøpmannen og rederen Thomas Thiis.  

Det Lille Hotel (Storgata 5): Hotellet har 14 suiter med maritim atmosfære flere steder i den fredede delen av Risør. Det Lille Hotel har Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa for restaurering og bruk av vakre, vernede bygninger i Risør.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen