Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Unni Olimb Normann
Regatta in Risør.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Unni deler sine favoritter i Risør

Daglig leder i Risør By, Unni Olimb Norman, deler villig sine beste tips til hva du bare må gjøre når du besøker Risør. Unni er opprinnelig fra Hakadal, men er gift med 5. generasjons Risør-gutt. Hun flyttet til Risør sommeren 2016. 

Unni Olimb Normann

Ta bryggeslengen på Dampskipsbrygga

Bryggeslengen på Dampskipsbrygga er en gammel tradisjon i Risør, og finnes i ulike variasjoner. Den mest utfordrende er å spytte i vannet etter et blink fra Stangholmen Fyr, deretter snurre rundt og så rekke å spytte en gang til før neste blink.

- Den første gangen jeg tok bryggeslengen i Risør var med mannen min, forteller Unni. Opplevelsen var helt magisk. Det var en novemberkveld i 2001, og vi var så heldige å få nordlys med på kjøpet. 

Dampskipsbrygga i Risør ligger i Strandgata, like ved Risør Hotel.

Besøke Risør Kirke

Unni kaller kirken "Den lille kirken", men den er også kjent som Risør kirke eller "Den hellige ånds kirke". Kirken er fra 1647 og har nydelige dekorasjoner og hyggelig interiør. 

- I tillegg er det god energi her og et godt sted og være.

Bestill gjerne en omvisning i Risør kirke, da får du innsikt i både kirkens og byens historie. 

Opplev utsikten fra Risørflekken

- Risørflekken er et fantastisk utsiktspunkt der du både ser langt til havs og samtidig får en nydelig utsikt over byen og havna. Jeg går ofte til Risørflekken, minst et par ganger i uka. Her møter jeg mange folk, men det skjer også at jeg er her helt alene. Det er befriende å kjenne den forfriskende sjølufta og få vind i ansiktet.  

- På toppen av Risørflekken står det to benker som kalles ja-benker. Dette er ikke tradisjonelle ja-benker, som brukes til frieri, men barnas ja-benker. Klarer barna å få foreldrene til å sette seg her, må foreldrene svare ja på alt barna spør om. Eneste betingelsen er at det ikke må koste penger. 

Risørflekken er et gammelt sjømerke som er synlig 12 nautiske mil fra land. Et stort område av heia over Solsiden i Risør er kalket hvitt. Risørflekken er lett tilgjengelig både til fots og med bil. 

Få gratis peeling på Kastellet

- Kastellet er det vakreste stedet jeg vet om. Jeg går ofte tur hit for å kjenne havsaltet i ansiktet. Det er den beste peeling du kan tenke deg, og så er det gratis i tillegg. 

- Hver fredag i sommersesongen er det seilas med "tolv-og-en-halv'erne", som er små seilbåter med 12,5 kvadratmeter seil. Når sola skinner og glitrer i havet er båtene som små smykker på vannet og helt nydelige å se på. Opplevelsen gir meg en indre ro. Se en ovwersikt over alle badeplasser i Risør.

12,5 seilbåter i Risør
12,5ere i Risør.
Photo: Frans Karlson

12,5ere er et vakkert skue utenfor Kastellet

Gå naturstien til Randvik

Fra Risør sentrum tar turen til Randvik ca. 30 minutter i kupert og variert terreng. Her er det nydelige strender og yrende liv på fine sommerdager og en helt egen ro resten av året.

- Turen til Randvik er en tur med kontraster. Det varierer fra jungelpreg med masse vegetasjon, høye fjellvegger og flotte utsiktspunkt over havet. 

Spis ferske reker på brygga

- Når mobilen plinger med en melding fra Risør Fiskemottak om at reketråleren er på vei inn, slenger vi oss på syklene. Få ting kan måle seg med nykokte reker på brygga. 

- Risør Fiskemottak er som et kinderegg. Her er det både fiskemottak, utsalg og uteservering som er åpent i sommersesongen. Det morsomme med stedet er at du aldri vet hva du får - det er det som fiskerne kommer med som blir tilbudt. 

Urheia med kulturhistorisk løype

- Urheia er et fantastisk rekreasjonsområde med nydelige turstier som også kan gi deg mentalt påfyll.

Søndeled og Risør Historielag har plassert ut informasjonsskilt både ved inngangen til Urheia og ved bunkere, løpegraver, bygg og kanonstillinger. Her kan du også laste ned mer informasjon ved hjelp av QR-koder.

- Om sommeren er det deilig å ta med badetøy og bade i ferskvannet. 

Girls hiking in Urheia forest

Topptur til Branntårnet

Branntårnet i Risør ligger på en høyde over byen. På veien opp kan du gå gjennom den blå parken.

- Her har de gjort det så fint med blå benk og blå blomster om sommeren og blå lys, lykter og dekorasjoner i adventstida. Barna kan hoppe paradis og leke med blå leker i parken.

Følg Trappegata og de smale gangveiene (se kart her) videre helt opp til Branntårnet. Her er det kunstutstilling hver sommer og du får i tillegg en fin utsikt over byen og havna.

Christmas decorations in the blue park in RisørDen blå parken pyntet til jul

Danielsens trapper

Fra Torvet kan du velge Danielsens trapper opp til bydelen Kamperhaug (se kart).

- Det er fantastisk flott å gå på oppdagelsesferd i Risørs nydelige, hvite trehusbebyggelse. Du kan gå gjennom trange smug, smett og gater. Du tror kanskje at du plutselig står midt i hagen til folk, men slapp av. Du er velkommen til å utforske stiene og Risørfolket er svært vennlige og rause.

Couple with bikes in narrow street in RisørPå Kamperhaug

Spise munker hos Kortteist Lykke

Ingen må reise fra Risør uten å ha satt tennene i disse deilige fristelsene fra Kortreist Lykke. Munker er veldig typisk for Aust-Agder.

- Jeg hadde aldri smakt munker før jeg kom til Risør. De smaker helt himmelsk. Etter en lang tur er det lite som kan måle seg med en kopp kaffe og en nystekt munke. Blandingen av salt og søtt er virkelig prikken over i'en.

Les mer om Risør

Your Recently Viewed Pages