There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Resepsjonssjefen har en nesten faderlig stolthet i stemmen, og det er lett å forstå. Her på Eikerapen Gjestegard lever de etter mottoet «Kom som gjest – dra som familie». Og selv en forbipasserende vil føle kjærlighet for det lille føllet som spoler rundt på enga nedenfor hotellet; i korte sprinter avløst av porsjoner av morens melk, om igjen og om igjen helt til det må legge seg ned.
Hest hører hjemme her, vest for Setesdalen. Gjestegården er tross alt bygd over våningshuset på den gamle heigården Eikjerapen, som har historie i hvert fall tilbake til 1600-tallet.
Hva er da mer naturlig enn krydre hotelloppholdet med en ridetur?
– Med fjordingene våre kan du bli med selv om du aldri har sittet på en hesterygg før, lover hesteguide Reimert Liadal mens han gjør de siste forberedelsene til dagens tur.
En liten halvtime senere duver det behagelig under salen mens vi skritter oppover en kløvsti. Eikerapen tilbyr en rekke rideturer fra 1,5 time til hele dagen. Du kan til og med ri over snaufjellet med overnatting i telt underveis. Turen vårt følge har startet på, til Homsvatn, er likevel Reimerts favoritt.
– På den turen kommer du helt opp på fjellet, og får himla fin utsikt underveis. I tillegg er det en grei ridevei også for nybegynnere, forklarer han mens vi kloppeti-klopper oppover i bekkebrus og fuglesang.
Rideturene er ikke den eneste aktiviteten de tilbyr på Eikerapen Gjestegard. I fjor lanserte gårdshotellet en annen tur som du ikke kan oppleve noe annet sted:
De kjører RIB nesten helt inn til jaktslottet Lordehytta, som mest av alt likner en luftspeiling der det ligger med hele ni møner midt ute i heilandskapet.
I utgangspunktet er Lordehytta en drøy dagstur til fots. Med RIB-en blir strabasene kortet ned til en bedagelig spasertur på en halvdags utflukt. Og attpåtil har du en guide som forteller historien om det staselige bygget.
– Bygningen ble importert som halvfabrikata fra Skottland og losset i Mandal. Derfra ble materialene fraktet med hest. Det gikk med 700 hestelass frem til Røysland nede i dalen, og 3–4 ganger så mange den siste dagsetappen opp i fjellet, opplyser Reimert.
At jaktslottet ligger akkurat ved Vivatn, ble ifølge guiden bestemt etter et originalt prinsipp:
– Salvesen hadde på forhånd bestemt at huset skulle ligge ved det første vannet hvor han fikk fisk på første kast. Han var en meget spesiell mann. Og svært sprek. Han syklet fra Mandal til Åseral helt til han var 75 år gammel, forteller han.
Selv om villmarka lokker rett oppi lia, er det likevel lett å forstå at enkelte gjester holder seg til hotellet.
Eikerapen Gjestegard ligger tross alt fantastisk til, på en hylle med fritt utsyn over vannet Øre. Fjordinger og dølahester gresser, og det klinger lystig i sauebjeller fra engene rundt gården.
Du kan også se prov på bondekulturen gjennom bygningene på tunet: Buret hvor de oppbevarte mat og klær, Bakehuset hvor de bakte, kokte såpe og varmet vann til å vaske, og Smia, som nesten går i ett med gresset nede ved hestene.
Tvers overfor resepsjonen har tidligere odelsbonde, nå hotelleier Elling Eikerapen beholdt «bestestova» slik den sto før våningshuset ble bygd om til 29 roms hotell. Det gir en tidslomme rett innenfor døra, med tikkende klokke, rokk i hjørnet og familiebilder på veggene.
– Ønsket om at varige verdier skulle stå igjen etter meg, var viktig da jeg startet byggingen av Eikerapen Gjestegard. Her er det mye historie i veggene, sier Elling.
Fotografiet på gavlen over inngangsdøra sørger for at historieformidlingen starter allerede utendørs.
– Bildet er av bestemor. Hun het Astrid og var en gjestfri og sosial dame, forteller han.
Gårdslivet i lia helt sør i Åseral var strevsomt, og både rypejakt og fiske måtte til for å få endene til å møtes.
Likevel – eller kanskje derfor – jobber gjestegården aktivt for å vise fram den gamle bondekulturen. Før jul kjører de kanefart, og hele året kan du se gårdsmuseet av gamle bygninger.
I tillegg inviterer gården til arrangementer:
Første helg i juli arrangerer den Ljådagene, hvor du både kan ta kurs i ljåslått og konkurrere med langorv, og ellers se demonstrasjoner av alt fra melking til hvordan en slåmaskin med to hester fungerte.
Siste helg i august er det selve naturen som står i sentrum. Da arrangeres Villmarksdagene Høyt & Vilt på Eikerapen, med kåring av «Sørlandets villmarking» og blant annet Lars Monsen på plakaten.
– Det er noe alle bør få med seg, sier markedssjef Per Thunstad entusiastisk.
Akkurat som selve gjestegården, altså. For det har vel aldri skadet å nyte villmarka og kulturlandskapet – samtidig som vi har varmt vann i dusjen og wi-fi til nettbrett og telefonen?
Åseral er en helårsdestinasjon, som vil si at du hele året kan nyte de vakre fjellene. Det prepareres langrennsløyper rundt om i hele kommunen gjennom hele vinteren. På Bortelid, Ljosland og Eikerapen kan du også få testet adrenalinet i alpinbakkene.
Er du ute etter en uforglemmelig helg eller ferie? Da bør du få med deg disse herlige, unike og helt spesielle overnattingsstedene på Sørlandet.
På Sørlandet kan du oppleve både teater og opera på Kilden teater og konserthus i Kristiansand, forestillinger i Fjæreheia i Grimstad og mange kunstmuseer og gallerier i alle Sørlandsbyene.
Stev, dans og spill fra Setesdal stod lenge i fare for å dø ut. Nå hylles den særegne kulturarven av en hel verden. Dans, spill, stev og stevleik fra Setesdal blir sett på som så verdifulle tradisjoner at de i 2019 havnet på UNESCOs liste for immateriell kulturarv.
På Sørlandet finner du mange bedrifter som tilbyr actionfylte opplevelser som elverafting, klatring, surfing, fisking og vinteropplevelser med eller uten ski.
Hvis du elsker dyr er disse oplevelsene midt i blinken for deg. På Sørlandet kan du treffe dyr i mange varianter, både i dyreparker og i naturen.
Setesdal har lange tradisjoner innenfor sølvsmedkunst, folkemusikk og bunadssøm. Setesdalsgenseren er eksportert til nesten hele verden. Glasskunst og billedkunst er også inspirert av setesdalskulturen, og i Bygland kan du se dette.
Tilbake til toppen