Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

På bærtur i Lyngdal

Bringebærbonde Anne Vintland plukker bær i Lyngdal.
Bringebærbonde Anne Vintland plukker bær i Lyngdal..
Photo: Jacob Johannes Buchard.

Hos Vintlands Bringebær dyrkes det søte liv gjennom hele året. Bringebærbonde Anne Vintland anbefaler sine sørlandske favoritter – og deler oppskriften på en magisk fromasj.

Vintlands Bringebær

* Rom Østre er en gammel gård i Lyngdal med bosetning tilbake til vikingtiden. Gården har vært i Vintland-familien i fire generasjoner, siden 1928.

* Gården er på rundt 30 dekar dyrket mark og 150 dekar utmark. Hovedkulturen er bringebær, som til sammen utgjør 5000 meter, med rekker fordelt på fire felt.

Der enkelte lokale matprodusenter prøver å favne så bredt som mulig, velger andre å fokusere på – og perfeksjonere – én ting.

Et utmerket eksempel på det sistnevnte finner vi i Lyngdal, Norges nest sørligste kommune, som grenser mot Lindesnes i øst og Farsund i vest. Her ligger den gamle vikinggården Rom Østre, som i dag huser Vintlands Bringebær.

Bringebærfarmen har vært drevet av ekteparet Anne og Karl Petter Vintland siden 2001, med stadig flere bringebærprodukter på menyen, fra saus og honning til eddik og syltetøy, samt ferske bær i sommersesongen.

– Familien til Karl Petter kommer fra Lyngdal, og gården har vært i Vintland-familien siden 1928. Da vi begge hadde tatt gartnerutdanning og lekte med tanken på å produsere noe, ble det naturlig å gjøre det her. Etter hvert har det ballet på seg, med større areal og mer foredling.

Det forteller Anne Vintland, som til daglig jobber som rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning. Vi tok en prat med henne om matanbefalinger, lokal stolthet og bringebærfavoritter.

Anne Vintland ved Vintlands Bringebær..
Photo: Jacob Johannes Buchard

Familien Vintland

* I dag drives gården av Karl Petter Vintland, Anne Vintland, Asta Emilie og Ole Andreas. I tillegg har familien hunden Birk.

* Karl Petter er utdannet agronom og primus motor på gården, mens Anne på dagtid jobber i Norsk Landbruksrådgivning, der hun er rådgiver for frukt og bærprodusenter i Agder.

Hvem er den typiske kunden deres?

– Mange tenker sikkert at det stort sett er godt voksne folk som handler hos oss, men det stemmer ikke. Vi får også besøk av unge voksne og barnefamilier – alle forskjellige typer mennesker, egentlig.

Hva selger dere mest av?

– Om sommeren selger vi mest ferske bær. Men det går i tillegg store mengder kaldpresset bringebærsaft og gelé. Bringebærhonningen har også blitt veldig populær.

Hvordan jobber dere gjennom de forskjellige sesongene?

– Vår hovedsesong er om sommeren, i plukkeperioden. Da holder vi på med høsting i fem uker, med mye armer og bein. 500 kilo bær skal håndteres hver dag. Vi har heldigvis god sommerhjelp!

Hvor kan vi finne produktene fra Vintlands Bringebær?

– Det meste av det vi produserer, selger vi gjennom vår egen gårdsbutikk. Men du finner også produktene våre andre steder, som på Bondens marked og i småbutikker. Vi leverer til alt fra Edgars Bakeri og Dyreparken til Jentan på Båly – og til Under.

Hva forbinder du med sørlandsk matkultur?

– Det opplagte svaret er jo fisk, krabber og sjømat. Men jeg vil heller trekke fram tidlige grønnsaker og poteter, og – siden vi står midt oppi det – de første bærene.

Hva er dine favorittspisesteder på Sørlandet?

– Bønder i Byen i Kristiansand. Og Sjø, en helt ny sjømatrestaurant og et fantastisk konsept i Lyngdal. Der har vi allerede vært flere ganger, selv om det kun har vært åpent en måned.

Ekteparet Vintland driver gården sammen.
Photo: Jacob Johannes Buchard

Det virker som det har blitt en økt kulinarisk bevissthet og stolthet på Sørlandet de siste årene?

– Ja, og den bevisstheten er fortsatt på vei opp. Folk verdsetter å handle lokale varer fra en gårdsbutikk. Før handlet mye om å finne billigst mulig mat, men nå er folk innstilt på å betale litt mer for gode produkter. De setter mer pris på det, i dobbel forstand. Selvplukk har også blitt en greie. Barn og unge har godt av å lære at det må produseres for at vi kan spise.

Hva er bringebærfavoritten?

– Bringebær med vaniljesaus spiser vi hver dag her om sommeren, og ostekake med bringebærtopp er også veldig godt. Men favoritten er nok en bringebærfromasj jeg lager selv. Den må alltid lages hos oss i bursdager og til jul.

Nam! Kan du dele oppskriften med oss?

  • 250 gr bringebær
  • 125 gr melis
  • Saften fra en halv sitron
  • 4 ts gelatinpulver
  • 3 dl kremfløte (piskes stiv)
  • Bland sammen bringebær, melis og sitronsaft.

Instrukser: Løs gelatinpulver i litt vann og rør inn i bærmosen. Når bærblandingen med gelatin begynner å stivne – tilsett pisket kremfløte. Kan gjerne lages dagen før den serveres!

Les mer om Lyngdal

Les mer om matopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen