Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Moro for alle i familiebyen Lyngdal

Konsmoparken .
Photo: Gjermund Glesnes
Konsmoparken .
Photo: Gjermund Glesnes

Frisbeegolf i parken eller minigolf gjennom en verpekasse? Vannsklie eller laksetrapp – eller kanskje heller en sherpatrapp? Lyngdal har det meste.

Johan Remen Evensen sikter mot rugekassa som danner vei inn mot hull 6 - Rosfjord Adventure Golf .
Photo: Gjermund Glesnes
Johan Remen Evensen sikter mot rugekassa som danner vei inn mot hull 6 - Rosfjord Adventure Golf .
Photo: Gjermund Glesnes

Vi har ikke gått så langt, men utsikten er fenomenal: Foran oss strekker to fjorder sine lange, blå armer ut mot havet. Vi ser jorder, skoger og boligfelt. Og nesten rett nedenfor oss ligger Lyngdal sentrum, hvor bilene og menneskene minner om LEGO der de flytter seg hit og dit.

Toppen av Lyngdals splitter nye sherpatrapp ligger bare drøyt 100 høydemeter over byen. Det gjør at også barnefamilier kan ta turen opp Sherpastien, som sikksakker seg gjennom en bratt eventyrskog med barlind, kristtorn og hele 14 andre tresorter. Førstemann til topps!

Utsikt fra Vågefjellet på toppen av Sherpastien.

skilt

dame langs sti

dame som går opp en bakke

Utsikt fra Vågefjellet på toppen av Sherpastien .
Photo: Gjermund Glesnes
Utsikt fra Vågefjellet på toppen av Sherpastien .
Photo: Gjermund Glesnes

Minigolf i låven

I enden av sletta nedenfor utsiktspunktet står Johan Remen Evensen klar med kølle og ball. Den tidligere verdensrekordholderen i skiflyvning skal vise attraksjonen som endelig sto klar i sommer: Rosfjord Adventure Golf.

Det er en langt mer forseggjort variant av tradisjonell minigolf. Og med seks av 18 hull inne i den gamle låven passer eventyrgolfen perfekt inn i Lyngdals visjon om å være selve familiebyen på Sørlandet.

Her kan barn og voksne fryde seg over å slå ballen opp og ned trerenner, med liksomkuer og -høner som tilskuere. Til hull nummer 2 går slaget gjennom et melkespann. For å treffe hull 6, må du lose ballen riktig gjennom en gammel verpekasse.

– Det er gøy å ha med historien, at banen ligger i mer enn «bare» en fin hage. Dette var jo gården til bestefar Abraham, hvor historien om Rosfjord Strandhotell startet med camping i hagen i 1934, sier Johan.

Etter noen måneders drift kan han konstatere at banen treffer bredt.

– Vi har hatt barn ned i treårsalderen som har slått ball og hatt det gøy – og 90-åringer, sier han, og legger til at banen nok gjør størst suksess når barnas temperament har kommet litt ut av den verste trassalderen.

Golf i låven.
Photo: Gjermund Glesnes

Johan Remen Evensen ved et av de siste hullene.
Photo: Gjermund Glesnes

Rosfjord strandhotell er en perfekt base for å utforske området rundt. Her blir gjestene ofte i flere dager.

Fra terrassen kan man nyte utsikten over Rosfjorden:

to damer på terrasse

Inne er det et koselig barområde ved siden av restauranten:

barområdet

Rosfjord strandhotell .
Photo: Gjermund Glesnes
Rosfjord strandhotell .
Photo: Gjermund Glesnes

Rett ved siden av ligger Sørlandsbadet, et eldorado for store og små med både innendørs og utendørs avdeling.

Family in jacuzzi at Sørlandsbadet

Sørlandsbadet Lyngdal Norway

gutt som bader

Sørlandsbadet badeland i Lyngdal .
Photo: Sørlandsbadet
Sørlandsbadet badeland i Lyngdal .
Photo: Sørlandsbadet

En base for kos og moro

Et kort golfslag sør for eventyrgolfen er det som for mange er selve basen i Lyngdal. Rosfjord Strandhotel ligger ikke bare på den finkornede stranda Rosfjordsanden, med lekeapparater, sklie og sandvolleyballbane og alt som hører med.

I enden av sandstranda lokker også badelandet Sørlandsbadet med bølgebasseng, vannsklier, barnebasseng og boblebad – og 30 grader i vannet året rundt.

Og det er bare starten på den lange lista med aktiviteter hotellets gjester kan velge blant.

– Hos oss blir gjestene gjerne i mange dager. Her kan både barn, foreldre og besteforeldre kose seg sammen. Ikke bare er det et godt sted å slappe av. Det er også utrolig mye å finne på i nærområdet, smiler Hege Ubostad og ramser opp alt fra fotturer og fisking til bowling, havgolf i Korshamn og oppdagelsesferd i bunkerstunnelene på Hausvikodden Fort.

– Vi er også en perfekt base for å utforske resten av regionen. Fra Lyngdal er det jo en halvtime å kjøre både til Mandal, Lindesnes og Flekkefjord, legger hun til.

Lyngdal sentrum har mange spennende butikker og spisemuligheter. Her ser man Innehaver Kristen Nissen Dragland på butikken Bazaren:

dame i butikk

Mia Helene Berg på Harry's Bakeri & Kaffebar serverer deilige bakervarer:

bakeri

Eller ta turen innom Stella Shop hvor Martine Tveit byr på lekre klær.

dame i butikk

Shopping i Lyngdal .
Photo: Kari Mørk
Shopping i Lyngdal .
Photo: Kari Mørk

Laks på nært hold

Men også Lyngdal kommune har langt mer å by på enn de sentrumsnære opplevelsene. Innover i dalene venter høydepunkter som Barnevandrersenteret og den forseggjorte 18-hulls frisbeegolfbanen på Konsmo og kanoutleien ved Byremosanden.

Det største trekkplasteret er likevel Kvåsfossen Laksesenter. Her kan du stå tørt og se laksen streve seg oppover Norges lengste laksetunnel på motsatt side av en glassvegg, eller gå ut på gangbroa som strekker seg rett over det ville stryket.

Sagnet forteller at et troll skapte geologien her fordi det ville stenge for laksen. Men uansett om du tror på troll eller ikke, er Kvåsfossen en heftig opplevelse!

Rolig lykke i sentrum

Lyngdals gleder kan også være av det urbane slaget. Sørlandets yngste by har nemlig langt rikere shoppingmuligheter enn byens størrelse skulle tilsi.

– Vi er heldige, for turistene og hyttefolket her gjør det mulig å drive små nisjebutikker som min, samtidig som kjøpesenteret ligger nærme, smiler Kristen Nissen Dragland i interiør- og livstilsbutikken BaZaren.

Andre tips hvis du vil finne noe helt spesielt, er klesbutikken Stella Shop, raritetsforretningen Olsens hage og spesialbutikken Lyngdal Jakt og fiskesenter.

Eller hva med å bare fråtse i kanelsnurrer i Edgars Bakeri eller Harry Bakeri & Kaffibar? Hvis det skulle bli litt for mye, er det jo kort vei til Sherpastien for å brenne av kaloriene igjen.

Tekst og foto: Gjermund Glesnes.

På Kvåsfossen laksesenter kan du se laksen gjennom en glassvegg i tunellen på Kvåsfossen. En mektig og spektakulær opplevelse.

Kvåsfossen salmon staircase in Lyngdal, Southern Norway

Kvåsfossen panoramic view

Kvåsfossen salmon tank inside mountain

 

Kvåsfossen .
Photo: Gjermund Glesnes
Kvåsfossen .
Photo: Gjermund Glesnes

Les mer om hva du kan gjøre i Lyngdal

Korshamn Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Korshamn Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen