Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sommerlykke i indre Lyngdal

Badende barn på Byremosanden - Byremo i Lyngdal
Badende barn på Byremosanden - Byremo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet
I Lyngdals indre bygder finner du ikke bare skogens ro, men også både strandliv, frisbeegolf og et museum fullt av sterke historier.

– Først er vannet litt kaldt. Men når man først kommer uti, er det deilig! lover Tobias Løland (7), men storesøster Oline (8) er ikke enig.

– Vannet er varmt hele tida, korrigerer hun. – Og jeg har badet når det regnet.

Så har de ikke tid til å prate mer. De har jo bøtter og spader, må vite, og snart sprinter de tilbake for å hente dem, og tar til å skyfle vann og sand så det skummer inne på grunna. Dette er livet! 

Spade-og-bøtte-bonanzaen stopper først når mamma Lise Finseth Løland sier den magiske trylleformelen: «Dere kan bade.»

Bading er nemlig det aller, aller gøyeste å gjøre på Byremosanden, kan ungene fortelle før de hopper ut fra badeflåten – uten engang å ta av seg t-skjortene først.

Byremosanden, Lyngdal
Byremosanden, Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Byremosanden

Som skapt for strandliv

Hvis du trodde at strandliv er noe som hører kysten til, har du neppe besøkt de to Øydnavatn-ene innerst i Lyngdal kommune. Begge de store vannene langs elva Audna har nemlig fantastiske friområder: Byremosanden ved Øvre Øydnavatn og Sundet langs nabovannet noen kilometer lenger sør.

Felles for friområdene er myke sandstrender, volleyballbaner, grillplasser, stupebrett og flytebrygger. Begge stedene har til og med båter og kanoer til utlån – gratis.

De er med andre ord tilrettelagt for å tilbringe hele dagen på, i eller ved vannet.

– Det er dette som er sommer for oss. Nå koser de seg her på grunna. Når de blir større, kan de bade i dypt vann ved stupetårn-flåten rett der borte, smiler Lise.

Kanoer på Byremosanden, Byremo i Lyngdal
Kanoer på Byremosanden, Byremo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Kanoer på Byremosanden

En kunstopplevelse

Litt senere er det hun som låser opp en annen av områdets «skjulte» skatter: Grindheim kirke. Fra utsiden ser korskirken fra 1783 tilforlatelig ut, en enkel, hvitmalt kirke langs en stille landevei.

Innenfor veggene er den en kunstopplevelse. Hver tømmerstokk er nennsomt dekorert med rosemaling, og i taket pryder bibelske figurer hvelvingene. Et av bildene viser Moses med horn i pannen. På et annet er slangen akkurat i ferd med å lure Eva, som sprader kliss naken rundt i Edens hage sammen med Adam.

– Kirken ble rosemalt av Tore Asbjørnson Risøyne i 1791, men på slutten av 1800-tallet malte de over alt sammen. De mente at menigheten var mer opptatt av å se på dekorasjonen enn å høre hva presten sa, forteller Lise Finseth Løland, som er kirketjener på Grindheim.

– Heldigvis klarte de å avdekke og restaurere de gamle motivene senere. For vi er veldig stolte over kirken vår, legger hun til.

Grindheim kirke, Byremo, Lyngdal
Grindheim kirke, Byremo, Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Grindheim kirke

Interiør i Grindheim kirke, Byremo i Lyngdal
Interiør i Grindheim kirke, Byremo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Interiør

Sterke historier på Konsmo

I Barnevandrersenteret på Konsmo blir det likevel klart at livet i Audnedalen på ingen måte var rosenrødt, rosemalingen i kirken til tross.

Helt frem til rundt 1910 var folk her så fattige at de sendte barna av sted for å jobbe. Hele sommerhalvåret. Til fots gjennom skogen, barbeint og uten voksne som følge, hele veien til bygdene i Aust-Agder.

Det lille museet forteller historiene til fem av disse barnevandrerne.

Familien Ågedal - Lie på Barnevandrersenteret, Konsmo i Lyngdal
Familien Ågedal - Lie på Barnevandrersenteret, Konsmo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Familien Ågedal Lie på Barnevandrersenteret

Historiene som fortelles i nabohuset, Det gamle posthuset på Konsmo, er heldigvis lysere – selv om mestertyven og utbryterkongen Ole Høiland (1797–1848) sitter i varetekt på loftet.

Foruten utstillingen om Høiland, viser det lille bygdemuseet skiftende utstillinger om dagliglivet i området i gamle dager.

Familien Ågedal Lie utenfor Konsmo gamle posthus, Konsmo i Lyngdal
Familien Ågedal Lie utenfor Konsmo gamle posthus, Konsmo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Familien Ågedal Lie utenfor Konsmo gamle posthus

18 hull med moro

Konsmo byr selvfølgelig også på utendørs gleder. Tvers over elva for de to museene ligger nemlig Konsmoparken, med både sandstrand, skateboardpark, BMX sykkelbane og den eneste 18 hulls frisbeegolfbanen mellom Kristiansand og Stavanger.

Nettopp 18-hullsbanen har gjort Ole Sletta Olsen, Jonas Lunden og Sondre Risnes til hyppige gjester på Konsmo. Det siste året har de tre kameratene gjerne kjørt de 45 minuttene fra Farsund både to og tre ganger i uken for å spille.

– På frisbeegolfbanen kan vi fort kose oss tre timer utendørs, selv når det ikke er strandvær. Det blir ikke bedre enn det, sier Ole.

At banen avslutter med et kast tvers over Audna – og dermed potensielt også et bad hvis disken skjener feil vei – er også til å leve med. Vannet er jo det samme som på Byremosanden halvannen mil lenger nord: Rent og sommerlig varmt.

Jonas Lunden spiller frisbeegolf i Konsmoparken, Konsmo i Lyngdal
Jonas Lunden spiller frisbeegolf i Konsmoparken, Konsmo i Lyngdal.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Jonas Lunden spiller frisbeegolf

Les mer om attraksjonene

Flere opplevelser i Lyngdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen