Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen

Store naturopplevelser inne og ute i Lyngdal.
See salmon at Kvåsfossen in Lyngdal, Southern Norway
Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen i Lyngdal.
Photo: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Opplev sprellende laks på nært hold. Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen i Lyngdal har Norges lengste laksetrapp i tunnel. Langt inne i fjellet kan du se laksen «live» bak svære glassvinduer. 
-Den viktigste grunnen til å besøke oss er lyst til å oppleve noe som er helt unikt, som du ikke finner maken til andre steder, sier Cecilie Christine Hunt. 

Hun er nestleder på Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen. Laksesenteret ligger i Lyngdal kommune. Her kan du se laksen på nært hold der den svømmer oppover laksetrappa med 46 «trinn» og 20 meter stigning.

Laksen på 20 meters klatretur

På Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen kan du oppleve blant annet:

  • Norges lengste laksetrapp i sitt slag, 220 meter lang i tunnel.
  • Et spektakulært utstillingsbygg med svimlende utsikt på kanten av et 15 meter dypt juv.
  • En av Sørlandets flotteste fosser, Kvåsfossen.

Hovedattraksjonen i Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen er Norges lengste laksetrapp i tunnel. 

En laksetrapp er en menneskeskapt transportservice for fisken. Fisken ville jo så gjerne komme seg fordi fossen og opp til Hægebostad (nabokommunen) for å gyte i elva Lygna. Lygna er en av Norge beste lakseelver

Løsningen på fiskens problem ble å sprenge inn en 220 meter lang tunnel i en bue rundt fossen. Så ble det støpt 46 avsatser med vannkulper i. Dette er «trappetrinnene» som gjør det mulig for fisken å svømme eller hoppe oppover de 20 meterne med stigning. 

Du kan gå langs en del av laksetrappa inni fjellet. Da ser du hvor stilig den er laget, og er du heldig kan du få se laksen på ivrig «reise» opp trappa.

Kvåsfossen salmon staircase in Lyngdal, Southern Norway

Se laksen «live» gjennom svære glassvegger

Du går gjennom en 60 meter lang tunnel for å komme inn til Fjellhallen, med den spektakulære «laksekinoen». Her finner du fire store, tykke glassvegger der du får fritt innsyn til livet i elva, deler av laksetrappa og alle stadiene til laksen. Spennende for både store og små. 

Du kan også oppleve at fisken gyter og overvintrer i den store vannkulpen du ser gjennom glassveggen. 
-Vi har vært heldige å ha laks stående i kulpen nesten hele året, faktisk. Fisken trives veldig godt. Det virker som den er glad i oppmerksomhet. Det er kanskje de som er de kloke og kikker på oss mennesker, undrer Cecilie C. Hunt. 

I tillegg til laks er det sjøørret og ål på Laksesenteret. Det er plass til hele skoleklasser på en gang i Fjellhallen på Laksesenteret.

Lærerikt å gå på laksesenteret

På vei inn til Fjellhallen kan du se på utstillinger. Her fortelles den morsomme historien om Villaksen Salomon i tekst og tegninger. 
-For at vi skal kunne tilby en enda større opplevelse, legger vi vekt på utstillinger. Det skal være lærerikt å komme til oss; du skal gå ut herfra med ny kunnskap, sier Hunt. 

I tunnelen har det også vært en stor elgutstilling med utstoppede elger. Men det kan være noe annet du møter når du kommer neste gang.

Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen salmon centre in Lyngdal

«Gå planken» på laksesenteret

Besøkssenteret på Kvåsfossen er en spesiell bygning som kneiser helt på kanten av et 15 meter dypt juv. De store fasadevinduene skaper en magesugende nærhet til naturen og elva. Laksetrappen ligger i fjellet under besøkssenteret. 

Det er de kjente Rever og Drage Arkitekter som har tegnet bygget, som har fått medieomtale både nasjonalt og internasjonalt.

Det er også kiosk/kafé i besøkssenteret, så du kan sitte ned og nyte utsikten med en kaffe. 

Rett utenfor kan du «gå planken». «Planken» er navnet på terrassen som henger ut fra besøkssenteret like over juvet. Terrassen har gitter som gulv, så du kan se rett ned i dypet. Selvsagt er Planken et populært sted å ta selfie. 

-En veldig spesiell opplevelse. Det er jo magasug. Litt den samme følelsen du får av å sitte på juvkanten. Men du skal helst ikke ha høydeskrekk, sier Cecilie C. Hunt. 

Kvåsfossen – for deg som liker troll

Selve Kvåsfossen er en av Sørlandets største fosser, stryket og fossen har et fall på 36 meter. 
Er du glad i fugler? Her har du gode sjanser for å se Norges nasjonalfugl. Fossekallen hekker ved Kvåsfossen.

Når det er lite vann i fossen, kan du se flere jettegryter (loddrette huler i fjellet). De ble skapt i istiden. Men jette betyr troll/kjempe, så før trodde de trollene hadde laget grytene. Sagnet sier at det var et troll som herjet i området for tusener av år siden. Midt i elva ved Kvåsfossen ser du den enorme «Kvåssteinen», som i dag er fundament for broa over fossen.

Trollet skal ha plassert kjempesteinen midt i elva, for å stenge for laksen. Kjempen var nok veldig glad i laks. I dag hjelper menneskene laksen til å komme videre i elva. Så det er jo fare for at trollet kan dukke opp igjen.

View from Kvåsfossen salmon centre in Lyngdal

Kvåsfossen salmon centre Lyngdal in Lyngdal

Nyt naturen til fots på flotte turstier

Når du vil nyte enda mer av naturen til fots, bruker du de godt merkede naturstiene i området. Toppturer til Morsfjell eller Ørneknipen blir belønnet med spektakulær utsikt. Topptur til Neseknipen er også populært, eller en tur på stien langs Hafshølen.

Fakta om Kvåsfossen

Gjennom laksetrappen inne i tunnelen på Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen kan laksen nå svømme videre oppover elven Lygna. 

Inne i tunnelen er det glassvinduer så publikum kan kikke direkte på laksen når de svømmer forbi. Både tunnelen og selve laksetrappen er belyst så du får et unikt innblikk i laksens ferd.

Laksetrappen er den lengste i sitt slag i Norge! Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen gir deg virkelig flotte naturopplevelser. 

Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen ligger langs fylkesvei 43 fra Lyngdal til Kvås og er godt skiltet. Fossen ligger på venstre side av veien 15 kilometer fra Lyngdal sentrum. Her ser du en stor parkeringsplass som er merket med "Kvåsfossen". Fra besøkssenteret er det tursti opp til fossen.

Se nettsiden for mer informasjon om åpningstider.

Overnatting og flere aktiviteter i Lyngdal

Flere opplevelser

Your Recently Viewed Pages