Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Southern Norway

 

Fyrferie gir ro og opplevelser i havgapet

Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

På utkikk etter naturopplevelser litt utenom det vanlige? Da kan du ta deg turen til Lindesnes fyr, Ryvingen fyr eller Hatholmen fyr. En gjeng lokale fyrentusiaster i alderen 11 til 54 år, kan fortelle hvorfor de anbefaler fyrferie: For hele familien.

Av Rita Tvede Bartolomei
 

Ingunn Fladlid (42) fra Vigmostad i Lindesnes, hadde ikke overnattet på en fyrstasjon før i voksen alder. Det skjedde høsten 2021. Da dro hun ut til Ryvingen fyr (fra 1867), sammen med de 22 barna hun er kontaktlærer for.

-  Det var fantastisk å våkne opp til en ny dag i disse omgivelsene ved havet, og ungene storkoser seg når de får oppleve naturen på nært hold, sier Ingunn.

11-åringene i klasse 6A på Ime skole i Mandal, fikk et døgn midt i havgapet, helt uten tilgang på mobiltelefoner eller nettbrett.

Ingrunn og kollega på Ryvingen fyr

Ingrunn og kollega på Ryvingen fyr

Pause fra hverdagsstress

Hun er overbevist om at fyrferier gir et avbrekk fra hverdagsstresset.

-  I dagens samfunn med mye stress og skjermbruk, trenger alle et pusterom der de får mulighet til å ta i bruk sansene; i samspill med naturen, sier læreren.

På kvelden var det duket for utekino i havgapet for barna:

- Vi hadde filmstund på kvelden med prosjektor, dro på oppdagelsesferd, fisket og koste oss. Utsikten ut mot havet var helt fantastisk.

Selv fra utedoen var utsikten helt utrolig, påpeker hun.

- Derfor lot jeg ofte døra stå oppe for å nyte utsikten, sier Ingunn og ler.

“I dagens samfunn med mye stress og skjermbruk, trenger alle et pusterom der de får mulighet til å ta i bruk sansene; i samspill med naturen”

Savnet ikke Playstation

Sander Haaland (11) fra Mandal, en av Ingunns elever i 6A, forteller det var moro å oppleve et helt nytt sted sammen med vennene sine.

- Jeg synes det var skikkelig moro å fiske rett ved der vi sov, være med vennene mine, se på film og gå på tur på øya. Vi lekte også mye politi og røver, sier han.

Men han synes også det var artig å lære om fyrtårn:

- For de var jo veldig viktige i gamle dager for at båtene skulle finne frem til land, sier Sander.

Han mener det er bra for barn med fyrferie, fordi man kan utforske naturen og leke masse ute. Men vi lurte: Savnet han Playstation?

- Nei. Fordi det er mye gøyere å fiske, leke og utforske enn å spille. Og så var det fint med utsikten på fyret, konkluderer han.

Ola Færevaag
Ola Færevaag.
Photo: Ola Færevaag

Ola Færevaag

Mer enn 75 overnattinger på Ryvingen fyr

Ola Færevaag (54) fra Mandal sier at noe av sjarmen med å befinne seg ute på et fyr, er roen det gir. Han er med i Ryvingens Venner, og anslår at han har overnattet på fyret mer enn 75 ganger.

- For selv om det er aktiviteter som fisking, badeliv og turer, så foregår alt i et passe tempo da det sjelden er noe som må rekkes. Og det passer stort sett for alle, sier Ola.

- Heller ikke om man skal være der en stund, eller været ikke er strålende. Det er fint mulig å gå litt lengre turer, og også lett å finne seg en plass for seg selv, om man ikke vil være sosial, sier han.

Utsikten er som fra alle fyr ute i havgapet: Ganske så spektakulær.

-  Det er jo noen fantastiske solnedganger der, og generelt fint lys. Å sitte ute på kveldene og følge med på skipstrafikken er å anbefale, sier han.

"Utsikten er som fra alle fyr ute i havgapet:

Ganske så spektakulær."

Ryvingen Fyr .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Ryvingen Fyr .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

Enkelt fyrliv er befriende

Line Skjævesland (38) fra Marnardal sier fyrferie er fantastisk for barnefamilier: Med krabbefiske, bading og fisking. Fra morgen til kveld. Hun og familien har vært på fyrferie flere ganger de siste årene.

- Ryvingen fyr er definitivt min plass, skuldrene senker seg og hele familien skifter liksom fokus. Her kryr det også av flere nydelige steder, selv om badebukta er min og barnas favoritt, sier hun.

Hun liker veldig godt at livet på et fyr leves litt enkelt og rolig.

Line med mannen på Ryvingen fyr
Line med mannen på Ryvingen fyr.
Photo: Line Skjævesland

Line med mannen på Ryvingen fyr

- For det er befriende og annerledes, og byr på noe annet enn hva vi får i hverdagen. Man skal bare være, bade, drikke uante mengder kaffe, og ha gode samtaler med folk. Det stresset vi lever med nå, gjør at vi har ekstra behov for å «lande» litt, sier hun.

Kortreist fyrferie på Hatholmen fyr

Fyrferie på Hatholmen fyr (fra 1867) utenfor Mandal, byr på alt det andre, større fyr kan skilte med: Flott utsikt, rolig tempo og nærhet til havet. Terrenget er mer kupert her, og ligger opp i høyden. Men du kommer deg likevel raskt hit med båt. Fyret, som egentlig er en fyrlykt, ligger tross alt kun 1 nautiske mil ut fra Sjøsanden.

- Jeg er utrolig glad i fyr, og alle har mye av den samme sjarmen. Derfor vil jeg råde enda flere til å besøke fyr oftere, sier mandalitten Geir Feyling (51), som er med i interesseforeningen Hatholmens Venner.

Balsam for sjela med mindre stress

Fyr er mer enn god utsikt – det er også kysthistorie, minner Geir om: Før fyrstasjonen ble automatisert i 1973, bodde det en fyrvokter med familie på Hatholmen. De hadde hønsehus og dyrket sine egne grønnsaker i hagen bak fyrvokterboligen.

- Å komme seg vekk fra bylivets kjas og mas, ikke minst biltrafikk og støy, er kanskje noe av det beste med fyrferie. Se på havet og nyte det maritime. Ingen biler, ingen veier. Ja, det er balsam for sjela. Bare det å kunne fiske noen makrell og legge dem på grillen etterpå, eller fange og koke noen krabber, sier han.

Geir Feyling og kona

Geir Feyling og kona på Hatholmen fyr

Prøv ut «fyr til fyr-ferie» neste gang

For det er ikke bare mulig å gå fra hytte til hytte på fjellet, påpeker Geir. Han anbefaler unge og eldre å prøve ut en «fyr til fyr-ferie» neste gang de skal oppleve noe litt annerledes i Norge.

- Fyrferie er en fantastisk mulighet folk har, og som koster nesten ingenting. Akkurat på Hatholmen må du være ganske god til beins, for det er bratt og mange trapper. Men det er mulig å tilpasse etter formen å ta seg pauser på vei opp, sier han.

Visste du forresten at du kan se blinket fra lykta inne i boligen på Hatholmen?

- Det er noe av det som er litt gøyalt med Hatholmen, siden fyrlykta er kledd inn i huset, innskyter Geir.

Ingen hindring med ruskevær på fyret

Frank Otto Røiseland (37) er fyrvokter på landets siste bemannede fyr: Lindesnes fyr. Han forteller at fyrferie øker i popularitet, og at også ruskevær og storm gir store naturopplevelser.
- Fyrferie kan man gjøre året rundt. Alle årstidene her har sin egen sjarm. Du får sol, sjø og fantastiske dager på sommeren. Men ruskevær og storm kan også gi fine opplevelser, og mange inntrykk ute på et fyr. Det er ganske fascinerende å se på når været virkelig står på. Vi råder derimot folk til å holde seg innenfor gjerdene når det er skikkelig ekstremvær, sier Frank Otto, som i dag er landets siste fyrvokter ansatt av Kystverket.
Lindesnes fyr .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Lindesnes fyr .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

Fyrferie på Sørlandet er populært

Fyrvokteren sier at flere ønsker å oppleve naturen fra et fyr.

- Gjerne med en hel helg på fyret. Derfor blir helgene ofte fullbooket året rundt. Da er det lurt å være raskt ute med å booke, sier han.

Ute på Lindesnes fyr (fra 1656) bor du i den delen av fyrvokterboligen med utsikt mot sør. Til det ytterste havgap.

- Du får en helt spesiell utsikt da, med mer enn 180 graders horisont. Siden ulike havstrømmer og værfronter møtes ved sydspissen til Norge, blir været mye heftigere her, sier han.

Har du prøvd ut turstiene?

Men Lindesnes fyr er dessuten et levende fyrmuseum, med en historie som strekker seg tilbake til midten av 1600-tallet. Historien kan du få et innblikk i fra utstillinger i uthuset og kjelleren.

- Fortsatt er det flere løpeganger på fyret, som de tyske soldatene brukte under andre verdenskrig. Mange er heller ikke klar over at det er en rekke kjempefine, merkede turstier i området rett ved fyret, sier fyrvokteren.

Your Recently Viewed Pages