Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sjøørretfiske i Lindesnes

En fisker med en sjøørret på kroken
Sjøørret på kroken!.
Photo: AnglerPilot
Ryan Marchese en av Sørlandets beste profesjonelle fiskeguider, og driver AnglerPilot som leverer guidede turer over hele Sørlandet. I denne artikkelen gir han noen tips om hvor man finner den berømte sjøørreten i Lindesnes. 

Norges sydligste kommune er mest kjent for sitt sommerlige skjærgårdsliv bestående av mange sandstrender, vakker kystlinje og enkel livsstil som tiltrekker mange. Det som ikke er så kjent er at det har mye mer å tilby enn ‘bare’ dette, det er faktisk en eksepsjonelt god region for å fiske etter sjøørret. Ikke bare kan Lindesnes skryte av å ha dem ofte i store antall, men ofte blir de største sjøørretene i hele Sør-Norge fanget her! Den største hittil er en fin fisk på 9,5 kg som ble fanget våren 2014.

Winter sea trout from Skjernøya, Lindesnes
Winter sea trout from Skjernøya, Lindesnes.
Photo: AnglerPilot

Sjøørretfiske om vinteren på Skjernøya, Lindesnes

Skjernøya

Norges sydligste bebodde øy, Skjernøy, ligger utsatt til for de rå, salte elementene og huser det som mange klasserer som det perfekte eksemplet på en sjøørret. Siden øya er ganske bebygd med hytter og hus er det til tider lettere å fiske fra båt, mens friområdet på den sydligste delen av øya kan utforskes til fots i timevis. Her finner du attraktive bukter i det lille fjordsystemet Ystevågen og ut mot havet. Man kan sjøsette båten via båtrampen ved Tregde Ferie eller leie båt her (god parkering i nærheten), eller parkere ved kapellet på SKjernøya og sette av gårde til fots.

Harkmarksfjorden

De østligste av Lindesnes fjordsystemer har gjennom årene produsert mange fine sjøørreter. Den store bekken nordvest i Harkmarksfjorden tilføyer mye ferskvann som gjør denne fjorden veldig brakk. Et mangfold av andre små bekker skaper ideelle både leve- og reproduksjonsforhold for sjøørreten. Her finner man mange små bukter og sund med attraktive strømmer, og ålegress-jungler som er naturlige magneter for sjøørret. Fjorden er like fin å utforske med båt som til fots via flotte stier. Kun en plass å sjøsette båten, men god parkering på de merkede stedene.
 

En mann som fisker på ei strand langs sjøen
Sjøørretfiske på strand i Furulunden.
Photo: AnglerPilot

Sjøørretfiske langs strender i Furulunden

Furulunden

Et fiske mekka i en stor beskyttet skog der tamme rådyr streife omkring. På de ytre utkantene av skogen er det et stort utvalg av strender med ålegressbanker, steinete fjell og mye strøm, i utgangspunktet er enhver plass et perfekt sted for sjøørret. Lenger inn i fjorden som er ganske brakk på grunn av stor bekk, Sjølingstad bekken som tilføyer denne fjorden i nordvestenden med ferskvann, kan man forvente at fisken får et litt brunere utseende. I hele dette området kan du fiske i timevis og nesten er garantert å fange, selv om gjennomsnittsstørrelsen på fisken er noe mindre, må man ikke bli overrasket om man kroker en stor også. Hvis du fisker fra land, spesielt langs strendene, kan vadebukse være veldig fordelaktige og båtfiske like effektivt. Tre båtramper å velge mellom med gode parkeringsmuligheter. Ellers campingplass, hytter, og leiligheter i selve Furulunden til overnatting.

Sniksfjorden

Enkelt sagt, området Lindesnes som konsekvent har produsert de største sjøørret i Lindesnes, muligens Sør-Norge. Ikke forvent å fange fisk er enkelt, men vær forberedt på at den er stor dersom du får en på kroken! Her jakter sjøørreten mellom og langs den rullesteine fjæra, og også langs de små strendene. Det er uten tvil nødvendig med vadebukse for å fiske mellom steinene på østsiden av fjorden, ellers gjør fiske fra en båt langt lettere her. Hvis du fisker på vestsiden av Sniksfjorden, er det en god spasertur fra parkeringsplassen, men ikke glem å fiske de små buktene underveis som huser noen overraskelser. Ellers på østsiden er det gode parkeringsforhold og camping muligheter i skogen der.

Mann som fisker i på en overskyet dag.
Fiske i Sniksfjorden.
Photo: AnglerPilot

Fiske i Sniksfjorden

Kjerkevågen

Denne bukta er oftest svært undervurdert som fiskeplass men er en av mine personlige favorittsteder. Den leverer det som mange anser som perfekte eksempler på sjøørret tur etter tur, sølv, sort flekket og feite. En blanding av sand og rullesteiner som er et typisk miljø som tiltrekker seg fisk hele året. Best utforsket enten i vadebukse eller med båt.

Mer Info

Via dette interaktive Google-kartet kan man se fiskeområdet (med bilder og film), parkering og båtramper. Har du ikke egen båt, kan du vurdere å leie en fra Tregde Ferie eller Lindesnes Hytteservice.

For flere tips, anbefalinger og utstyrsforsyninger kan man ta en tur innom Salvesens Fiskebutikk.

Andre måter å finne lovende steder for fiske er med mobilappen Fiskher og boken ‘Sjøørret’ som også har mange fiskekart med utvalgte steder å prøve.

En stor sjøørret som ligger ved siden av en fluefiskestang
Nyfisket sjøørret fra Skogsfjorden.
Photo: AnglerPilot

Sjøørretfiske

Hvis du trenger ytterligere veiledning om hvor du skal fiske, hvilke teknikker du skal bruke eller hvordan utvikle dine fiskeferdigheter, er kanskje en profesjonell fiskeguide noe for deg?

AnglerPilot fiskeguide

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål.

Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikkelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet.

Tlf. no: +47 909 15 846
Email: ryan@anglerpilot.no
Website: www.anglerpilot.no

Les mer om fiske på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages