Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Her bader vi hele året!

Vinterbading i Lillesand med Cecilie Thunem Saanum .
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"
Vinterbading i Lillesand med Cecilie Thunem Saanum .
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"

Med sine mange små strender, lune bukter og viker er Lillesand et eldorado for helårsbadere.

Lillesand om vinteren .
Photo: Jens Jensenius, Lillesand Fotoklubb
Lillesand om vinteren .
Photo: Jens Jensenius, Lillesand Fotoklubb

Her får du vinterbaderens beste tips til å komme igang.

Cecilie Thunem-Saanum icebathing, Lillesand, Norway .
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"
Cecilie Thunem-Saanum icebathing, Lillesand, Norway .
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"

Du har sikkert sett dem i sosiale medier. De som bader midtvinters, enten det er sol, snø eller sludd. Som kanskje til og med lager seg en råk der ute på isen og senker seg ned i det iskalde vannet som om ingenting i verden skulle friste mer enn akkurat det.

– Det ser jo ekstra spektakulært ut med isbading, og når man kanskje må stolpe i snø. Men faktisk kan det kjennes enda kaldere når det ikke ligger is, men er skarp og bitende novembervind. Er man ytterst mot Skagerrak da, krever det ofte mer å vasse utover på grunna enn å slippe seg ned i en råk hvor man ikke setter føttene i bakken. Vinterbading på Sørlandet står absolutt ikke tilbake for steder med langt mer snø og vintervær.

Det sier Cecilie Thunem-Saanum, ivrig helårsbader, lillesander og forfatteren bak Norges første bok om vinterbading. Boka har hun skrevet basert på sine erfaringer gjennom åtte år med iskalde dukkerter i skjærgården rundt hjembyen.

Cecilie Thunem-Saanum vinterbader i Lillesand
Cecilie Thunem-Saanum vinterbader i Lillesand.
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"

Selv bader hun oftest i sjøen, og gjerne fra strand. Og hun trenger aldri å gå langt for å ta seg et bad. Med sine mange bukter, viker og små strender er Lillesand, og hele sørlandskysten, er et eldorado for helårsbadere – og dem blir det stadig flere av.

Kvinner og menn i alle andre har fått øynene opp for de iskalde badene under koronaepidemien, og i sosiale medier florerer bevisene under hashtagger som #vinterbad, #isbad og #kaldebad. Men hvorfor?

Lykkerus

«Spør en hvilken som helst vinterbader om hvorfor han eller hun utsetter seg for det kalde vannet, og du vil nesten alltid få tilnærmet samme svar fra hver og en av dem. Stikkord som lykkefølelse, mestring og ro går igjen når vi vinterbadere forteller om hvorfor vi oppsøker vannet på den kaldeste tiden av året», skriver Thunem-Saanum i boka si. Selv badet hun ikke engang på de kaldeste sommerdagene da hun for åtte år siden, litt på fleip, ble invitert med på sitt første vinterbad. En opplevelse hun beskriver som en overveldende lykkefølelse, et energikick uten sidestykke, nesten som en forelskelse som åpnet en ny verden.

Isbading i Lillesand .
Photo: Ellisiv Marley
Isbading i Lillesand .
Photo: Ellisiv Marley

Vil du prøve?

Gjennom sin instagramprofil inviterer hun sine følgere med inn i den verdenen, og ikke sjelden kommer nye vinterbadere til, som har latt seg inspirere og vil prøve om kuldesjokket kan være noe også for dem. 

Har du lyst til å prøve? Da oppfordrer Cecilie til å lytte til andre som driver med vinterbading, og finne dine læremestre som kan rådgi deg. Husk at vinterbadere elsker å se andre finne den samme lidenskapen, så ikke vær redd for å henge deg på. Oppsøk noen du vet om som bader hele året, og spør dem om ikke du kan bli med. Snart har du kanskje din egen badegjeng? For husk: Ikke vinterbad alene, spesielt ikke om du er ny.

Vinterbading i skjærgården i Lillesand
Vinterbading i skjærgården i Lillesand.
Photo: Ellisiv Marley

Vinterbading i skjærgården

Cecilies beste råd til deg som vil prøve vinterbading

 • Ta tre bad. Første gang for å komme over frykten for å gjøre det. Andre gangen for å konsentrere deg om aktiviteten, og tredje gang for å kjenne etter om du liker, eller kan komme til å like det.
 • Du kan gjerne bruke samme badetøy som du bruker om sommeren. Noen bader med mer klær, men jo flere tekstiler på kroppen, dess kaldere vil det kjennes når badetøyet blir vått. 
 • Lue er lurt! Hodeplagg beskytter mot varmetap.
 • Ha noe på bena. Tykke ullsokker funker best når du har fast grunn under føttene. De blir tunge av vannet og kan føles som om de drar deg ned om du svømmer med dem. Sokker av neopren har kuldebeskyttende effekt og beskytter godt mot skarpe gjenstander på sjøbunnen. Det finnes også neoprenhansker som beskytter hendene mot det kjølige vannet. Legg merke til at mange vinterbadere holder håndleddene over vannflaten for å unngå å bli ekstra nedkjølt.
 • Stå gjerne på et underlag i ull mens du skifter.
 • Kle deg godt, det beste er om du umiddelbart etter badet kan hoppe rett inn i ull fra topp til tå. Vindtett jakke og bukse også lurt når det er skikkelig kaldt. Ha gjerne med varm drikke til etter badet. 
 • Ta noen dype åndedrag før du går ut i vannet. Pust helt ut før du setter foten uti, slik at lungene er tømt for luft. Så trekker du pusten dypt mens du rolig vasser uti eller klatrer ned badetrappa. Pust inn og helt ut i en jevn rytme. Det er fint om du klarer 15-20 sekunder i denne rytmen før resten av kroppen treffer vannet. Den første gangen vil nok spenningen og kulden som ta all oppmerksomheten din, men i løpet av et par bad vil du oppleve å få bedre kontroll.
 • NB: Sett alltid sikkerheten først. 
Vinterbading er Lykkerus
Vinterbading er Lykkerus.
Photo: Anne Day fra boka "Vinterbading"

12 badevettregler for vinterbading

 1. Unngå å bade alene
 2. Ikke hopp uti når vannet er kaldt. Senk deg rolig og kontrollert ned, enten du vasser fra grunna eller går ned en badetrapp. Ved å vasse har du mer kontroll enn om du legger på svøm.
 3. Skal du svømme på dypet, bør du være trygg på at du tåler vanntemperaturen og at svømmeferdighetene dine er gode nok.
 4. Har du problemer med hjerte eller lunger eller er usikker på om det er forsvarlig at du vinterbader, spør legen din før du bader. Dette gjelder også om du allerede er vinterbader, men opplever endringer i helsen.
 5. Er du fersk vinterbader, bad sammen med noen som har erfaring, eller som i det minste er i god fysisk form.
 6. Vit hva du skal gjøre om en kritisk situasjon oppstår.
 7. Vurder alltid bølger og strømforhold i vannet før du går uti.
 8. Skal du isbade? Stå på land eller i badetrapp når du lager en råk med spade, øks eller slegge.
 9. Hold hodet tørt når det er frost i luften, unngå å dukke under når vinteren og vannet er på det kaldeste.
 10. Bad aldri for andres skyld – bare på dine egne premisser.
 11. Ha mobiltelefonen med deg til badestedet.
 12. Ikke bland alkohol inn i baderitualet ditt.

Kilde: «Vinterbading» av Cecilie Thunem-Saanum.

Badeplasser i Lillesand

Isbading i Lillesand er også sosialt!
Isbading i Lillesand er også sosialt!.
Photo: Ellisiv Marley

Vinterbading er også sosialt!

Flere opplevelser i Lillesand

Flere vinteropplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen