Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Langhelg med lave skuldre i sjarmerende Lillesand

Lillesand gågate om sommeren
Lillesand gågate om sommeren.
Photo: Heidi Løland-Andersen
Se for deg at du har parkert bilen for helga. Du har sjekket inn, satt fra deg bagasjen og åpner vinduene på vidt gap. Ettermiddagen er sval og dufter av sjø. Måkene skriker og minner deg om at nå er du der, og at fridagene ligger foran deg. Endelig!

I Lillesand sover du godt, enten du velger å ta inn på ærverdige Hotel Norge midt i sentrum, på Horisonten like ved E18 eller en av byens campingplasser. Det finnes også gode muligheter for å leie privat. Uansett hva du velger, skal du være hjertelig velkommen.

Hamsuns værelse

Kommer du for en langhelg sammen med kjæresten eller en god venninne, er historiske Hotel Norge det perfekte utgangspunkt. Er du heldig kan du sjekke inn på Knut Hamsuns værelse, rom 302, hvor forfatteren tilbrakte lange perioder for å få fred til å skrive. Suiten består av stue, soverom og bad og har en uslåelig utsikt over Lillesand havn.

På hotellet finner du også et kulinarisk kjøkken som byr på både kortreiste spesialiteter og kontinentale smaker. Ikke sjelden dufter hele hotellet av nybakt eplekake, bakt med epler fra hotellets egne trær. Så velger du selv om den skal nytes i Spisestua, sommerrestauranten i Hotelhaven, en av de historiske salongene eller i biblioteket sammen med en god bok.

Krs Soul Stew i Hotelhaven til Lillesand Hotel Norge
Krs Soul Stew i Hotelhaven til Lillesand Hotel Norge.
Photo: Fotografen AS

Konsert i Hotelhaven til Hotel Norge

Mat rett fra sjøen

Er du på jakt etter gode matopplevelser, er veien kort også til Hos Oss på bryggekanten, som spesialiserer seg på sjømat, men i tillegg serverer en rekke andre retter. Her sitter du tett på sjøen, og enten du vil spise inne, på den innglassede terrassen eller utendørs, nyter du god mat og drikke i nydelige omgivelser. Kjøkkensjef Christopher har bakgrunn blant annet fra gourmetrestaurant i fiskelandsbyen Mogán på Gran Canaria, og med eget fiskemottak er tilgangen på fersk fisk upåklagelig.

Restaurant Beddingen er du inne og ute på samme tid. Også her på bryggekanten, like ved paviljongen på Havnetomta. Her får du byens beste utsikt til gjestebrygga, og garantert god mat og drikke, enten du kommer for middag, lunsj eller bare noe godt til kaffen. På bryggekanten finner du også Nino´s som serverer ekte italiensk steinovnspizza og en rekke andre retter. På TT Beach får du blant annet deilig thaimat, mens Sjøbua tilbyr enkle småretter og drikke fra sin fantastiske bryggeservering. Hos nyrestaurerte Strandhaven kan du spise både lunsj og middag, nyte formiddagskaffen eller noe godt i glasset. Kafé, restaurant og utested med stor og deilig hage, som ligger fantastisk til på bryggekanten

Hos Oss restaurant på bryggekanten i Lillesand serverer fish and chips
Hos Oss restaurant på bryggekanten i Lillesand serverer fish and chips.
Photo: Heidi Løland-Andersen

Hos Oss restaurant på bryggekanten

Unike butikker

Skulle behovet melde seg, er det altså ikke vanskelig å parkere et eventuelt reisefølge når shoppelysten melder seg. For i Lillesand er det lett å få lyst til å smette innom butikkene. Byen er kjent for nisjebutikkene sine, og holder søndagsåpent både om sommeren og før jul. Her er klesbutikker for både dame, herre og barn, lekebutikk, skoforretninger, interiør- og gavebutikker, blomsterforretning, parfymeri, galleributikker og delikatessebutikker, i tillegg til elektronikkforhandler, kiosker, vinmonopol, optiker, bakeri og flere rekke frisør- og hudpleiesalonger.

I tillegg til kolonialene i sentrum, ligger matbutikkene tett på Tingsaker, hvor du også finner Lillesand Senter. Også her en miks av nisjebutikker og kjente kjeder, i tillegg til kafeen Edgar´s hvor fristelsene ligger i kø.

Historisk småby

Når du først rusler i gatene, legg merke til husene rundt deg. Overalt er de hvitmalte sørlandsperlene i empirestil med høy grunnmur og vinduer med sprosser. Og nyere småhus, også disse i den sjarmerende sørlandsstilen. Gatene er smale, smauene trange og bak hvit stakitt blomstrer det helt fra de første krokus og snøklokker titter opp, etterfulgt av syrin, deretter lavendel og roser.

Legger du spaserturen over Kokkenes, får du et glimt av byens stolte sjøfartshistorie. På Verven ligger den eneste gjenværende bygningen fra seilskutevirksomheten, som var nådde sin topp mot slutten av 1800-tallet. Fra 1860 og frem mot 1900 lå det hele åtte skipsbyggerier langs havna i Lillesand, foruten en stor seilskipsflåte. Ved disse verftene ble det bygget et femtitalls store seilskip i tre. 

På Verven finner du enda et lite stykke kysthistorie, og verdens kanskje eneste styrhusbibliotek. Her du kan forsyne deg med lesestoff som du selv velger om du vil beholde eller levere tilbake. Det vesle styrhuset sto en gang på fiskeskøyta Andrea, og mikrobiblioteket er døgnåpent året rundt.

Ut på sjøen?

Det finnes forresten flere gode utlånsordninger i Lillesand. Når du først er på Verven kan du faktisk låne robåt – aldeles gratis. Vil du heller padle, kan du låne kajakk gratis hos BUA, hvor du også finner et stort utvalg sykler, rulleski, fiskeutstyr og diverse annet sports- og fritidsutstyr. Alt til fri disposisjon, men prinsippet er førstemann til mølla. Vil du reservere båt i forveien, får du det hos Lillesand Explorer.

Fiske i Lillesand? Les mer om det her.

Om du foretrekker å være passasjer, kan du bli med sightseeing båten Øya gjennom Blindleia, eller hoppe på Badebåden som går mellom sentrum og Skauerøya og Saltholmen. Mulighetene er mange, og godt er det, for det ville være synd å reise fra Lillesand uten å oppleve det fineste byen har å by på.

Variert turterreng

Lillesand er i det hele tatt et eldorado for deg som er glad i å være ute i, og oppleve, naturen. Fra den spektakulære soloppgangen i horisonten til det eventyrlige lyset når sola går ned seint på kveld, er det duket for store opplevelser både i skjærgården og i de mange tilrettelagte rekreasjonsområdene. Her finner du en tursti som passer for deg. Har du ikke vært på Kaldvell, bør det kanskje stå øverst på lista di? På toppen av Kniben får du god oversikt over turområdet øst i Lillesand. Fra Fløresteinen nærmere sentrum kan du se den lille byen i fugleperspektiv, og besøke Trefigurenes rike.

Og du, hvis du virkelig vil toppe turen – sving innom opplevelsestårnet OVER, like ved E18, og ta trappene i verdens høyeste frittstående klatretårn. Det er 47 meter høyt, og gir deg utsikt halvveis til Danmark.

OVER climbing tower in Lillesand, Southern Norway
OVER climbing tower in Lillesand, Southern Norway.
Photo: OVER

OVER

Les mer

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen