Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sørlandsk sommeridyll med historisk sus på Justøya i Lillesand

Brekkestø in Blindleia outside of Lillesand
Brekkestø in Blindleia outside of Lillesand.
Photo: Elisabeth Høibo / Visit Sørlandet
Norges største is, Sørlandshus, sjarmerende kafé og lavendelåker øyparadiset Justøya i Lillesand byr på sommerdrømmen og minner du alltid vil ønske å vende tilbake til. Her er 13 herlige opplevelser du finner på Justøya og i Brekkestø.

Til Brekkestø kan du komme både i båt og bil. Fra du kjører over den 19 meter høye Justøybroa med fantastisk utsikt til Blindleia på sitt aller smaleste, eller putrer under og skuer opp, er opplevelsesreisen i gang.

Broa er en liten attraksjon i seg selv, der den rammer inn Blindleia. Her kan du stoppe for å ta et par bilder av leia ovenfra, men ikke parker på broa – da blir det fort kø. Bror har dessuten bare ett felt ,så her må du vise hensyn når du skal over. Kommer du sjøveien, er det også viktig å passe ekstra godt på. Sundet er smalt, og trafikken er tett, spesielt i fellesferien. Det er 19 meter opp til brua, så har du seilbåt kommer du under hvis masta ikke er for høy.

Brekkestø

Uthavna Brekkestø ligger på Justøya i Lillesand midt i Blindleia. Her er gateløpet trangt og de hvite sørlandshusene ligger tett, med velduftende rosebusker og blomster i hagene. Den gamle uthavna var særlig viktig i seilskutetida og var en populær havn for skip som seilte langs norskekysten og måtte vente på god seilvind eller søke ly for uvær. Her har det bodd folk siden begynnelsen av 1700-tallet, men de første bygningene er fra perioden 1830-1870. Skipstrafikken skapte stor aktivitet i havna som huset loser, seilmakere, tømmermenn, sjøfolk, skipshandlere og enkelte skipsredere. På travle dager kunne det ligge så mange som 70-100 skip inne i havna. Enkelte familier gav tilreisende kost og losji.

Uthavnen har et godt bevart særpreg - et lite sted det er lett å forelske seg i. Gabriel Scott priste seg lykkelig over at turistene fremdeles – i 1911 – ikke hadde kommet dit, «og Gud være lovet – ingen vil nogensinde komme».

Eller…. I dag er Brekkestø et myldrende ferieparadis sommerstid, og samlingspunktet i Blindleia. Med kolonialen og kiosken som selger Norges største kuleis, hvor båtene fyller drivstoff og hyttefolket henter post. Og resten av året er uthavna en stille, fredelig plett, med akkurat fastboende nok til et levende naboskap og et yrende kulturliv.

Brekkestø, Blindleia, Lillesand
Brekkestø, Blindleia, Lillesand.
Photo: Magnus Furset©Visit Sørlandet

Brekkestø

Bebyggelse i Brekkestø
Brekkestø.
Photo: Elsiabeth Høibo©Visit Sørlandet

Bebyggelse i Brekkestø

Brekkestø landhandel

Vi nevnte landhandelen. Den ligger helt ute på bryggekanten og selger det meste du trenger. I butikken får du grønnsaker, ferske brød, rundstykker og saftige skoleboller fra Moseid Bakeri og søte Sørlandske jordbær. Ferske reker selger de også, strandleker, fiskeutstyr og redningsvester for dem som har glemt det. Butikkens utseende, med flotte, solide trehyller, kunne gjerne fått sette standarden for hvordan enhver norsk matbutikk burde se ut. På brygga kan du kjøpe drivstoff til båten.

Norges største is

Is i Brekkestø er sommerens must, iskiosken hos Brekkestø Landhandel reklamerer med at de selger Norges største is, her er det snakk om et måltid som blir servert. Isen fra Hennig-Olsen er så stor at du nesten ikke finner igjen din egen unge bak den digre isen. Ikke forvent at noen rekker å spise opp isen før de har sølt litt på klærne og halvparten ligger på bakken. Likevel er det noe med følelsen av å ha Norges største is i hånda, den lever lenge.

Iskrem på Brekkestø
Iskrem på Brekkestø.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Iskrem på Brekkestø

Brekkestø Kunst og Håndverk

Ved siden av landhandelen ligger Bryggerhuset Kunst og Håndverk. Den historiske bygningen som tidligere var et fengsel, holder åpent hver sommer, med salgsutstilling av øyas lokale kunstnere. 

Brekkekjær Kulturkafé en sommeridyll med historisk sus

Et lite steinkast lenger inne på øya har Inger Lise Syvertsen blåst liv i de gamle lokalene til Brekkekjær pensjonat, som hadde sin storhetstid på sekstitallet. Det nyrestaurerte huset har blitt en koselig kafé som serverer lunsj, kaker, kaffe, te og mineralvann. Om sommeren arrangeres det konserter, markeder og andre kulturopplevelser i hagen.

Kystfort fra 2. verdenskrig

Kystfortet på Justøya er et populært turmål ytterst i havgapet med utsikt til Skagerak. Fortet ble anlagt under 2. verdenskrig og fikk navnet “Festung Birchstrasse” etter en bjørkeallé som gikk ned til anlegget. Anlegget hadde fem kanonstillinger, to luftvernstillinger, flere bunkers og et nett av løpeganger. Under krigen var det stasjonert ca 360 soldater på fortet. Her kan ungene gå på spennende oppdagelsesferd i løpegangene og samtidig nyte freden med den flotte utsikten over havet. Med lommelykt blir turen ekstra spennende.

Saltviga - det klinger i øret

Vil du bade eller ligge langflat på nakne svaberg? I så fall vet vi hvor du bør dra. Tar du ut til Justøyfamiliens bibelcamping får du svabergene på sitt fineste, blankskurte og med horisonten rett ut. Her er også sandstrand og ideelle forhold for barn som vil bade. I Saltviga får du litt av alt. Området ligger som ei skjult perle på øya, med strand og svaberg helt ytterst i havgapet med utsikt til havet og horisonten. Her lukter det salt og hav og det er en super plass for et forfriskende bad eller om du vil slå leir med telt eller hengekøya. Området har både svaberg, strand og ideelle fiskeplasser, toalettfasiliteter, bålplass – og er lett tilgjengelig med parkeringsplass og asfaltert adkomst til badestranda for funksjonshemmede.

Buldreruter

Like ved Saltviga finner du også ett av landsdelens flotteste buldreområder, hvor klatrere kommer langveisfra, fra både inn- og utland, for å bryne seg på hele 398 buldreruter.

På Justøya finnes ruter både for nybegynnere og for viderekomne. Kart og oversikt over buldrerutene finner du på 27crags.com. Trenger du råd til å komme i gang med buldring, ta gjerne kontakt med Grimstad og Arendal Klatreklubb eller Stiftelsen Over Agder.

Trening

Trenger du en løpetur eller en gåtur finnes det gode løyper i skogen eller langs veien, løp til Kystfortet, Saltviga, Justøy bibelcamping eller bare frem og tilbake til Justøybrua. En iherdig dugnadsgjeng har sørget for god skilting i skogen slik at det skal noe til å gå deg vill.

Blindleialøpet

Hver sommer arrangeres padlekonkurransen Blindleialøpet, med start og målgang fra Brekkestø Brygge. Løpet er på 9 km og går på innsiden av holmer og skjær i Blindleia. Blindleialøpet har eget barneløp som er gratis og med påmelding på brygga.

Blindleialøpet i Lillesand
Blindleialøpet i Lillesand.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Blindleialøpet

Lavendelåker på Justøya

Midt på Justøya finner det et lite lavendeleventyr. Her får du deg rett og slett en liten overraskelse når du kjører langs Justøyveien og ser en hel lavendelåker i full blomst. På Veslekollen Lavendel & Blomster dyrker lavendelbonde Kirsten Marie Mosby og mannen Harry økologisk lavendel som brukes blant annet til badesalter, massasjeolje, såpe og duftposer. De destillerer også til lavendelolje og hydrosol.

Lavendel er avskrekkende på insekter og blomsten har en avslappende og beroligende effekt, er bakteriehemmende og søvndyssende. Lavendel lever fritt i middelhavslandene og i Provence, og dyrkes nå altså også på Justøya. På gården finner du et lite utsalg av lavendelprodukter, og det er vippsebu langs veien. Om sommeren arrangeres det kurs i kransebinding, og man kan også komme for å se på prosessen når lavendelen destilleres.

Veslekollen lavendel har også kafe med enkel servering av vafler, cookies, kaffe/te/saft og ikke minst nybakt scones med lavendel gele og krem. Se Facebooksiden for åpningstider.

Veslekollen Bruk Lavendel & Urter på Justøya i Lillesand
Veslekollen Bruk Lavendel & Urter på Justøya i Lillesand.
Photo: Visit Sørlandet

Veslekollen Bruk Lavendel & Urter

Othilies Keramikk

Like over veien for lavendelgården, i det som tidligere var Mæbø pensjonat, holder keramiker Grethe Othilie Gullaksen til. Hun er kunstneren bak Othilies Keramikk og har utsalg hjemme på tunet. Her finner du håndverk tilvirket på øya, og kan dessuten melde deg på kurs. Med utgangspunkt i spor i naturen tryller Othilie frem flotte kopper og pyntegjenstander som hun blant annet selger i egen butikk. Gullaksen dukker også opp på håndverksmarkeder på Brekkekjær.

Flere opplevelser

På Justøya er du alltid hjertelig velkommen. I tillegg til alle opplevelsene overfor, er det en hel rekke lokale virksomheter på øya, som gjerne vil ha besøk. De har laget et tur- og opplevelseskart for Justøya, og håper å få sommergjestene med på en kulturrunde. Kunstner Rita Strandmyr, Hønemor May Hortemo, Brekkestø Living, Galleri Tove Hertzberg, Brekkhaug Bigård, Brekkestø Hage, May Robertstad malerier, Brekkestø Produkter Foto, Bryggetrimmen og Justøy kapell er blant de kulturelle opplevelsene du kan få med deg på veien, mens kartet også viser vei til naturskjønne omgivelser på Ureheia, Vedeheia og Utkikken.

Besøk Justøya

Lyst på en tur? Du kommer deg til Justøya og Brekkestø med båt eller bil. Still GPS inn på Brekkestø. Det siste stykket ned til Brekkestø må du finne deg i å gå. Da parkerer du bilen oppe på den store parkeringsplassen før uthavna, og rusler de få minuttene ned til brygga.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Flere opplevelser i Blindleia

Flere skjærgårdsopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen