Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Høst i Lillesand

Opplev Lillesand utenfor sommersesongen
Høst i Lillesand - soloppgang i Lillesand i september
Soloppgang i Lillesand i september.
Photo: Tobias Strædet Jacobsen
Legger du høstens lille avbrekk til Lillesand, kan du glede deg til morsomme opplevelser for hele familien. Her finner du spennende shopping og deilige spisesteder i en liten sørlandsby omgitt av vakker natur på alle kanter. 

Vi som bor her, vet det. Det er før sommergjestene kommer og etter at de har dratt, at byen vår er på sitt aller vakreste. Når det er stille før stormen, og like etter at bryteren er skrudd av. I slutten av august, september og oktober – da nyter vi roen og overgangen til høst.

Høstfarger i gågata
Høst i Lillesand.
Photo: Heidi Løland-Andersen

Høstfarger i gågata

Og, heldigvis både for oss og dere, er det flere som har funnet ut akkurat det. At den lille sørlandsperla vår ikke bare er sommerferiemateriale, men verdt et besøk året rundt.

I høstferien, for eksempel. Er du blant dem som synes Dyreparken sommerstid kan bli litt kavete, er det nå du skal ta med ungene dit. I høstferien og helgene rundt er det full fart og masse aktivitet i parken. Bor du i Lillesand, er det bare tjue minutter i bil til parken, som ligger like over grensa til Kristiansand.

Opplevelser for hele familien

På vei dit, kommer du til å legge merke til OVER, og lure på hva i all verden det er. Det 47 meter høye, frittstående klatretårnet, faktisk verdens høyeste i sitt slag, ligger like ved E18 på Kjerlingland noen kilometer vest for Lillesand sentrum. Opplevelsestårnet ble reist i 2020 og er en spektakulær attraksjon for hele familien. Du trenger nemlig ikke å klatre for å komme til toppen. Går du de innvendige trappene, kan du følge klatrerne oppover og nyte utsikten underveis, før du når toppen – og ser halvveis til Danmark!

Hvis du tør, kan du teste høydeskrekken på utstikkerne med gulv av glass (!), og om du er ekstra eventyrlysten bestiller du klatrekurs eller rappellering i veggen (sjekk overagder.no for gjeldende tilbud). Om høsten er tårnet ekstra fint når det skumrer og mørket faller på. Da lyser nemlig hele OVER opp i alle regnbuens farger. Noe for Instagram!

Nyt høstfargene

Har du lyst på en skikkelig topptur, er sannsynligvis ikke Lillesand det første du tenker på. (Og det har vi altså full forståelse for.) Men istedenfor de høyeste fjellene, har vi en hel haug med lett tilgjengelige topper! Det vi kaller topptur er kanskje ikke svimlende høyt, men til gjengjeld kan du rekke mange i løpet av én og samme tur. Dessuten er det lett å finne en rute som passer for alle. Med de minste barna kan du lett bestige Fløresteinen og Barbro Slott, som begge er hyppig besøkt av byens barnehager, men også populære turmål for mosjonister i alle aldre.

Høst i Lillesand - tur til Kniben på Kaldvell
Høst i Lillesand - tur til Kniben på Kaldvell.
Photo: Rebecca Frederiksen

Tur til Kniben på Kaldvell

Fra Fløresteinen får du både fantastisk utsikt over sentrum og skjærgården, og på vei opp kan du jakte på gøyale skapninger i Trefigurenes rike. På Kaldvell ligger Lillesands mest besøkte rekreasjonsområde, som også egner seg godt for rullestol, vogn og sykkel, og i tillegg har vi populære turmål som Olashei, Vardehei, Sovehei og Skifjell, for å nevne noen. Sjekk ut Lillesand og Omegn Turistforening, som gjør en kjempejobb med å skilte, og vedlikeholde, stinettet.

Gratis kajakk-utlån

For mange er Lillesand synonymt med Blindleia, og tro oss, den ligger der hele året. Og mens du i fellesferien kan risikere å kjøre i kø i Norges vakreste indre led, er det stor sannsynlighet for at du får opplevelsen helt for deg selv om du kommer utenom sesongen. Båt kan du leie hos Lillesand Explorer, og på BUA kan du låne kajakk aldeles gratis. Den legger du enkelt ut for eksempel på bystranda, noen hundre meter fra utstyrsbua.

I Blindleia er Brekkestø et helt naturlig stopp, men du trenger slett ikke båt for å oppleve den vesle uthavna. Kommer du i bil eller på sykkel over Justøybroa får du se Blindleia fra fugleperspektiv på veien.

Skauerøya er en opplevelse i seg selv, også på høsten. Her er turstiene mange, og naturmangfoldet stort. Hit må du ha egen båt for å komme deg sommerstid, om ikke du velger å låne SUP-brett eller kajakk på BUA.

For deg som fisker, har Lillesand flust av gode fiskeplasser som er tilgjengelige både fra båt og fra land. Les mer om fiskemulighetene her.

Høst i Lillesand - Blindleia for deg selv
Høst i Lillesand - Blindleia for deg selv.
Photo: Fake Viking Media

Blindleia for deg selv

Spise og shoppe

I Lillesand spiser du godt på byens mange restauranter og spisesteder som ligger tett i tett langs bryggekanten i sentrum. 

Her finner du også en rekke spennende nisjebutikker med stort utvalg og ekstra god service. Det er ikke uten grunn at mange fra de større nabobyene reiser ens ærend til Lillesand for å handle hos oss. Også på Lillesand Senter på Tingsaker er det gode shoppingmuligheter og en koselig kafé. 

Her overnatter du i Lillesand.

Kulturnatt i Lillesand sentrum
Kulturnatt i Lillesand sentrum.
Photo: Anette Fahlstrøm

Kulturnatt i Lillesand sentrum

Kultur og arkitektur

Kommer du om høsten, kan du glede deg til rolige dager i en sjarmerende liten sørlandsby. Men det betyr ikke at det ikke skjer noe i Lillesand.

I slutten av oktober er det kulturnatt i sentrum, med langåpne butikker og kulturelle opplevelser i hvert eneste smug.

Samtidig åpner Lillesand Kunstforening sin årlige høstutstilling i Meta Hansens hus. I sentrum finner du flere gallerier som viser lokal kunst og design hele året, og flere steder i byen kan du nyte kunst i offentlig rom, av blant andre Bård Breivik, Gunn Harbitz og Nina Sundby.

Sentrum er ikke større enn at du har tid ti å gjøre deg skikkelig kjent, bare husk å få med deg mer enn gågata og gjestehavna. Kokkenes er en perle, og også i Øvrebyen (følg Øvregate til toppen) ligger de karakteristiske hvitmalte trehusene på rekke og rad.

Mye av trehusbebyggelsen i Lillesand er vernet, og en rekke historiske hus er skiltet med blå informasjonsskilt, blant dem Harald Fjeldals Kolonial, Hotel Norge, den gamle jernbanestasjonen, Middelskolen og Verven.

Flere tips til en langhelg i Lillesand.

Les mer

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen