Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Historiske hus i Lillesand

Med mobilappen Aispot kan du lære mer om de historiske husene i Lillesand.
Det historiske Lillesand Hotel Norge
Det historiske Lillesand Hotel Norge.
Photo: Fotografen AS
Lillesand er en av de klassiske, hvite byene som mange forbinder med Sørlandet, og i sentrum av Lillesand finner du også mange flotte og historiske bygninger å utforske.

Første innbygger i Lillesand kom i 1633

En av de første innbyggerne i Lillesand, Jacob Justssøn Wulff, kom til Lillesand i 1633 og eiendommen Lillesand Gård er restene etter denne første bosettingen. Lillesand fikk handelsrettigheter i 1688, og i 1821 fikk Lillesand status som ladested.

Lillesand Gård
Lillesand Gård.
Photo: Magne Haugen

Lillesand gård

Eldste eksisterende hus i sentrum

Ellers har mange av de flotte trehusene i sentrum historie tilbake til 17- og 1800-tallet, med Sandra Svendsens hus som det eldste huset i sentrum (bygget i perioden 1704-08).

Sandra Svendens hus i Lillesand
Sandra Svendens hus i Lillesand.
Photo: Line Kristine Hansen

Sandra Svendens hus

Noen av de flotteste eksemplarene

Langs Sørlandskysten vokste det fram en lokal byggestil som holdt fast på den tradisjonelle byggeskikken i området, samtidig som den tok opp i seg elementer fra forskjellige moteretninger gjennom tidene. Stilarter som rokokko, Louis Seize, empire og sen-empire er dominerende blant de historiske husene.

Det er vanskelig å framheve noen trehus framfor andre, etter som hvert av de har sine kvaliteter. De to viktigste i kommunens eie er nok Lillesand rådhus, også kalt Henschiengården; og Lillesand by- og sjøfartsmuseum, også kalt Carl Knudsen gården.

Guide over historiske hus 

Over 20 av de historiske husene i Lillesand kan du nå finne mer informasjon om her: lillesand.aispot.no

Befinner du deg i Lillesand og ønsker informasjon om husene mens du går i gatene, anbefaler vi deg å laste ned appen Aispot til din mobil. Da får du opp husene nærmest deg mens du går.

Google play: play.google.com/store
App store: apps.apple.com

Prosjekt om digital formidling

Det pågår nå et pilotprosjekt mellom Lillesand kommune, Lillesands Sparebank, Vestre Moland og Lillesand historielag og USUS/Visit Sørlandet om digital formidling av freda og verneverdige hus i Lillesand sentrum. I alt 25 bygninger har fått blå skilt med historiske opplysninger. Dette følges nå opp ved å etablere push-varsling via appen AIspot, hvor du kan få flere opplysninger om bygningene. Det blir også etablert QR-koder slik at de som ikke har appen også kan få tilgang.

Levende historiske hus 

Meta Hansens hus sin historie kan føres tilbake til 1817. Meta Hansens hage og skulpturpark er offentlig og åpen for publikum. Her kan du vandre eller sitte ned, fotografere eller spise nista. Om sommeren er det også kunstutstillinger og andre kulturarrangementer der.

Lillesand Hotel Norge inngår i De Historiske Hotel & Spisesteder og er like sjarmerende som det er staselig.

Vervenbua er også verdt å trekke frem, den eneste gjenstående bygget fra seilskutetida da Lillesand hadde en hel rekke skipsbyggerier. Her finner du Styrehusbiblioteket, et mikro-bibliotek, og mulighet til å låne robåt.

Vervenbua Lillesand
Vervenbua Lillesand.
Photo: Else Rønnevig

Vervenbua

Les mer

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen