Pga. koronaviruset kan bedrifter kan ha endrede åpningstider.
Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sørlandsk sommeridyll med historisk sus på Justøya i Lillesand

Brekkestø in Blindleia outside of Lillesand
Brekkestø in Blindleia outside of Lillesand.
Photo: Elisabeth Høibo / Visit Sørlandet
Norges største is, Sørlandshus, sjarmerende kafé og lavendelåker - øyparadiset Justøya i Lillesand byr på sommerdrømmen og minner du alltid vil ønske å vende tilbake til. Her er 13 herlige opplevelser du finner på Justøya og i Brekkestø.

Når du passerer Justøybrua i Lillesand senker skuldrene seg og ferien kan begynne. Brua er en liten attraksjon i seg selv, der den rammer inn Blindleia. Her kan du stoppe for å ta et par bilder av leia ovenfra, men ikke parker på brua da blir det fort kø. Brua har kun ett felt så her må du vise hensyn når du skal over. Kommer du sjøveien og kjører under brua er det også viktig å passe ekstra godt på, sundet er smalt. Det er 19 meter opp til brua, så har du seilbåt kommer du under hvis masta ikke er for høy.

Brekkestø

Uthavna Brekkestø ligger på Justøya i Lillesand midt i Blindleia. Gaten er trang og de hvite sørlandshusene har velduftende rosebusker og blomster i hagene. Den gamle uthavnen var særlig viktig i seilskutetida og var en populær havn for skip som seilte langs norskekysten.

Her har det bodd folk siden begynnelsen av 1700-tallet, men de første bygningene er fra perioden 1830-1870. Skipstrafikken skapte stor aktivitet i havna som huset loser, seilmakere, tømmermenn, sjøfolk, skipshandlere og enkelte skipsredere. På travle dager kunne det ligge så mange som 70-100 skip inne i havna. Enkelte familier gav tilreisende kost og losji. 

Uthavnen har et godt bevart særpreg - et lite sted det er lett å forelske seg i. Gabriel Scott priste seg lykkelig over at turistene fremdeles – i 1911 – ikke hadde kommet dit, «og Gud være lovet – ingen vil nogensinde komme».

Bebyggelse i Brekkestø
Brekkestø.
Photo: Elsiabeth Høibo©Visit Sørlandet

Bebyggelse i Brekkestø

Brekkestø landhandel

Butikken ligger helt ute på bryggekanten og selger det meste du trenger. I butikken får du grønnsaker, ferske brød, rundstykker og saftige skoleboller fra Moseid Bakeri og søte Sørlandske jordbær. Ferske reker selger de også, strandleker, fiskeutstyr og redningsvester for dem som har glemt det. Butikkens utseende, med flotte, solide trehyller, burde sette standarden for hvordan en hver butikk i Norge burde sett ut. På brygga kan du kjøpe drivstoff til båten.

Norges største is

Is i Brekkestø er sommerens must, iskiosken hos Brekkestø Landhandel reklamerer med at de selger Norges største is, her er det snakk om et måltid som blir servert. Isen fra Hennig-Olsen er så stor at du nesten ikke finner igjen din egen unge bak den digre isen. Ikke forvent at ungene rekker å spise opp isen før de har sølt litt på klærne og halvparten ligger på bakken. Det er noe med følelsen av å ha Norges største is i hånda, den lever lenge.

Iskrem på Brekkestø
Iskrem på Brekkestø.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Iskrem på Brekkestø

Brekkestø Kunst og Håndverk

Ved siden av landhandelen ligger Brekkestø Kunst og Håndverk. Den historiske bygningen var tidligere et fengsel, men sommerstid selges det kunst- og håndverksprodukter. 

Brekkekjær Kulturkafé en sommeridyll med historisk sus

Inger Lise Syvertsen har blåst liv i de gamle lokalene til Brekkekjær pensjonat. Det nyrestaurerte huset har blitt en koselig kafé som serverer lunsj, kaker, kaffe, te og mineralvann. Om sommeren arrangeres det konserter i hagen.

Kystfort fra 2. verdenskrig

Kystfortet på Justøya er et populært turmål ytterst i havgapet med utsikt til Skagerak. Fortet ble anlagt under 2. verdenskrig og fikk navnet “Festung Birchstrasse” etter en bjørkeallé som gikk ned til anlegget. Anlegget hadde 5 kanonstillinger, 2 luftvernstillinger, flere bunkers og et nett av løpeganger. Under krigen var det stasjonert ca 360 soldater på fortet. Her kan ungene gå på spennende oppdagelsesferd i løpegangene og samtidig nyte freden med den flotte utsikten over havet. Med lommelykt blir turen ekstra spennende.

Saltvik - det klinger i øret

Saltvik ligger som ei skjult perle på øya, med strand og svaberg helt ytterst i havgapet med utsikt til havet og horisonten. Her lukter det salt og hav og det er en super plass for et forfriskende bad eller om du vil slå leir med telt eller hengekøya. Det er også parkeringsplass og asfaltert adkomst til badestranda for funksjonshemmede.

Trening

Trenger du en løpetur eller en gåtur finnes det gode løyper i skogen eller langs veien, løp til Kystfortet, Saltvik, Justøy bibelcamping eller bare frem og tilbake til Justøybrua. En iherdig dugnadsgjeng har sørget for god skilting i skogen slik at det skal noe til å gå deg vill.

Blindleialøpet

Hver sommer arrangeres padlekonkurransen Blindleialøpet, med start og målgang fra Brekkestø Brygge. Løpet er på 9 km og går på innsiden av holmer og skjær i Blindleia. Blindleialøpet har eget barneløp som er gratis og med påmelding på brygga.

Blindleialøpet i Lillesand
Blindleialøpet i Lillesand.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Blindleialøpet

Lavendelåker på Sørlandet

Midt på Justøya finner det et lite lavendeleventyr, her får du seg en liten overraskelse når du ser en hel lavendelåker i full blomst. Lavendelbonde Kirsten Marie Mosby og mannen Harry dyrker økologisk lavendel og kan fortelle at den duftende lilla planten brukes til badesalter, massasjeolje, såpe, duftposer og lignende. De destillerer også til lavendelolje og hydrosol. Lavendel er bra mot insekter og blomsten har en avslappende og beroligende effekt, den er bakteriehemmende og søvndyssende. Lavendel lever fritt i middelhavslandene og i Provence og dyrkes nå altså på Justøya. Veslekollen lavendel har 15 års jubileum i 2021 og har kafe med enkel servering av vafler, cookies, kaffe/te/saft og ikke minst nybakt scones med lavendel gele og krem. Se Facebooksiden for åpningstider.

Veslekollen Bruk Lavendel & Urter på Justøya i Lillesand
Veslekollen Bruk Lavendel & Urter på Justøya i Lillesand.
Photo: Visit Sørlandet

Veslekollen Bruk Lavendel & Urter

Othilies Keramikk

Besøk Othilies Keramikk som ligger midt på øya. Med utgangspunkt i spor i naturen tryller Othilie frem flotte kopper og pyntegjenstander som selges. Alt hun lager har en historie bak.  Det arrangeres også keramikkurs.

Parkering i Brekkestø. Bilen må du sette fra deg på parkeringsplassen og du må gå det lille stykket ned til Brekkestø.

Besøk Justøya

Du kommer deg til Justøya og Brekkestø med båt eller bil. Still GPS inn på Brekkestø.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Flere opplevelser i Blindleia

Flere skjærgårdsopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen