Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Agder KVINESDAL

Jul i Kvinesdal

Overview

I Kvinesdal er hele Rådhuset en julekalender! Her finner du også Norges lengste lystunell.

Med landets største andel amerikanske statsborgere er det kanskje ikke så rart at Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder.

Norges lengste lystunell
Kvinesdal lanserte lystunellen i 2019. Tunellen har en en total lengde på 88 meter. 

Kvinesdal kommune sammen med Kvinesdal Sparebank og Flekkefjord Sparebank gir denne i gave til alle innbyggerne i kommunen. Den har fått det passende navnet "Stjerneporten" og inneholder 35000 lysioder!

Julekalender på Rådhuset
1. desmember åpnes Norges største adventskalender i Kvinesdal. De lyssetter og henger opp bannere med tall fra én til tjuefire i vinduene på rådhuset. Det henger julestjerner formet som stjerner i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og det deles ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handler blir med i de daglige trekningene av premiene som skjuler seg bak hver eneste luke. 

Se fullt program for jul i Kvinesdal på Handelshuset sin juleside: julikvinesdal.no.

Historien om Julekalenderen på Rådhuset
I 2006 var det laber stemning i Kvinesdal. Det var bestemt at E39 skulle legges utenom den vesle sørlandskommunen, noe som lovet dårlig for det lokale næringslivet.
– Vi tenkte at nå går butikkene nedenom og hjem, folk vil bare kjøre forbi, sa Per Tore Bjerge, den gang prosjektleder ved Handelshuset Kvinesdal.

Heller enn å akseptere situasjonen stakk imidlertid Bjerge og andre i handelsstanden hodene sammen for å finne en måte å redde butikkene.
– På et møte satt det en som het Geir Nilsen. Han telte vinduene i rådhuset og så sa han: «Hva om vi gjør hele rådhuset om til en kalender?» Og da var det friske folk i styret som sa at «det gjør vi, det er en kjempeidé».

Slik ble Norges største adventskalender født. Bannere med tall fra én til tjuefire ble hengt opp i vinduene, mens en lokal helt med amerikansk dekorasjonsånd i blodet (Kvinesdal har flere amerikanske statsborgere enn noe annet sted i landet) fikk oppgaven med å lyssette rådhuset etter alle kunstens regler. De hang julestjerner formet som snøkrystaller i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og de delte ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handlet der ble med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke.

Premiene er stort sett varer fra butikkene, men den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) av den litt mer storslagne sorten:
– En koffert med hele 50 000 kroner!

Om man ikke har vinnerlykken med seg er det likevel nok av ting å ta seg til i Kvinesdal om man skulle få lyst til å legge en liten juletur innom bygda. Foruten de sterke båndene til USA er kommunen kjent som svært naturskjønn, med den lange Fedafjorden og dalen som strekker seg innover i landet omkranset av høye fjell.

Moro for hele familien i Kvinesdal
Versland tror også Kvinesdal er et godt sted å roe ned i julestria.
– Vi har bygget opp et koselig torg med Nissens Slede og Rudolf hvor alle kan ta flotte julebilder, bålpanner og juletrær satt opp i en liten skog. Det er back to basic med god gammel julestemning, sier Versland.

Intervju: Visit Norway.

  • Last Updated: 22.11.2021
  • Source: Lister Reiseliv
Dates

sø. 5. desember 2021

ma. 6. desember 2021

ti. 7. desember 2021

on. 8. desember 2021

to. 9. desember 2021

fr. 10. desember 2021

lø. 11. desember 2021

sø. 12. desember 2021

ma. 13. desember 2021

ti. 14. desember 2021

on. 15. desember 2021

to. 16. desember 2021

fr. 17. desember 2021

lø. 18. desember 2021

sø. 19. desember 2021

ma. 20. desember 2021

ti. 21. desember 2021

on. 22. desember 2021

to. 23. desember 2021

fr. 24. desember 2021

See All
Jul i Kvinesdal
Your Recently Viewed Pages