Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Et hotell med utsikt i særklasse

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

I høyden over Kvinesdal ligger et hotell der de ansatte virkelig ser deg – mens du som gjest lett kan finne ut at det beste i livet er å bare stirre ut gjennom vinduet.

Utikten .
Photo:
Utikten .
Photo:

– Hei og velkommen til Utsikten Hotell, smiler Agnes Berntsen.

Hun sitter henslengt i en rød sofa i lobbyen iført en neongul Moods of Norway-treningsjakke, men hilser blidt på de to nyankomne gjestene i resepsjonen likevel.

– Jeg har tatt av meg hotelldirektøruniformen. Hvis jeg går med den hele tida, blir jeg jo lei. Men det er altså jeg som eier dette hotellet. Det er derfor jeg sier «hei», forklarer hun og praten er i gang.

– Det å se gjestene, under hele oppholdet, er så enkelt men utrolig viktig for opplevelsen, sier Agnes før blikket igjen fanger en gjest som trenger assistanse.

– Ser du etter kaffe? Den står der borte, bare å forsyne seg.

"Det å se gjestene, under hele oppholdet, er så enkelt men utrolig viktig for opplevelsen" Agnes Berntsen

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Som å komme hjem

At Utsikten Hotell Kvinesdal byr på personlig service av ypperste klasse, kan Jorunn Kari Stava skrive under på. Hun har stilt seg ytterst på utsiktsplattformen for å beundre skuet som har gitt hotellet navn.

Foran henne løper Fedafjorden og elva Kvina som et langt, skimrende bånd ut mot havet mellom bratte, skogkledde lier.

– Jeg ser utsikten fra balkongen og rommet også. Men jeg må ut hit og nyte den likevel. Hver gang, forteller karmøybuen, som har besøkt Utsikten Hotell Kvinesdal så mange ganger at hun nærmest regner det som å komme hjem. Bare i fjor ble det tre turer.

– Vi føler oss ivaretatt her. Agnes går rundt og spør om vi trenger noe. I dag morges skulle vi gå tur i Hidreskog. Da kom hun med kaffebeger og Krone-is til oss. Hvem andre er det som gjør det? utbryter hun og bekrefter det vi allerede aner:

– Det er derfor vi kommer igjen. Og igjen og igjen. I tillegg til at de har kjempegod, kortreist mat her.

Hotell til 3,63 kroner

Det første hotellet på hylla over Kvinesdal åpnet i 1932, med fem rom i overetasjen og to divaner i bestestova. På 60-tallet ble det utvidet med motell, Texaco-stasjon og kafeteria, og i 1979 sto en splitter ny hotellfløy klar langs datidas E18.

Dagens hotell har lite annet enn utsikten til felles med forgjengerne. Det er lekkert og moderne, og kostet 110 millioner å bygge i 2009.

– Galskap, fastslår Agnes om investeringen og fortsetter:

– Hadde de ringt meg og spurt, ville jeg ha sagt at «dere må ikke finne på det!»

Like fullt har hun ledet det tidligere tapssluket siden 2019. Og for to år siden ble hun eneeier av hotellet med dalens beste beliggenhet. Men da var prisen langt hyggeligere: De to kompanjongene fikk én krone hver for aksjene sine, noe som verdsatte hele sulamitten til denne nette sum av 3 kroner og 63 øre.

– Alternativet hadde vært konkurs. Og jeg skal ikke ha noen konkurs på CV-en. Det er ikke aktuelt for min del! utbasunerer Agnes Berntsen, selvsikker på at hun skal klare det samme her som hun tidligere har gjort på Strand Hotel Fevik og Hotell Jæren: Skape lønnsomhet.

Om Utsikten hotell:

  • 85 rom i ulike prisklasser, 24 leiligheter/suiter

  • Stor restaurant med utsikt

  • Egen landingsplass for helikopter

  • Gratis parkering

  • Ladepunkt for el-bil

  • Nær flott golfbane og flere aktivitetstilbud

  • Nytt, teknisk utstyr av høy standard

Hotellet fremstår i dag som lekkert og moderne.

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Frokostbuffeten bugner over av masse godt

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Utenfor står statuen av Tjodolfr fra Kvinesdal og speider utover fjorden.

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Mange kortreiste opplevelser

Hotelleieren konstaterer at hotellet har alle forutsetninger for å lykkes.

En ting er beliggenheten: Historiske Feda skjuler seg rett bak en odde ute i fjorden. Og enda nærmere venter både rike turmuligheter, det nye Kvinabadet og en golfbane som har blitt kåret til Norges Golfperle.

Den sistnevnte byr på helt spesielle opplevelser, forteller den tidligere golfproffen Eirik Tage Johansen som nå er daglig leder i Utsikten Golfklubb.

– De fleste golfbaner er lagt på fornuftige steder. Her derimot, er du midt blant skog, fjell og hei. Belønningen er en morsom bane hvor du føler deg midt i naturen. Nysgjerrige elgkalver tygger på golfflaggene på natta, og av og til kan se hjort mens du spiller, forteller han.

Innenfor en times kjøring venter også alt fra Lindesnes fyr og uthavnene Loshavn og Korshamn til hollenderbyen og dresinsyklingen i Flekkefjord, Listastrendene, gruva og via ferrataen på Knaben og de horisontale jettegrytene Brufjellhulene.

Idylliske Feda ligger kun en kort kjøretur unna.

Feda .
Photo:
Feda .
Photo:

Trives du i høyden kan du betrakte den flotte Fedafjorden fra Via Ferrata Knaben

Via Ferrata Knaben .
Photo:
Via Ferrata Knaben .
Photo:

Og like kortreiste smaker

Agnes Berntsen konstaterer at også den siste suksessfaktoren er på plass: Medarbeiderne.

– Jeg har et gullteam rundt meg nå, sier hun.

Én av nøkkelpersonene er kjøkkensjef Michael Reimer, som akkurat nå har tatt turen ut til hotellets egen urtehage. Der kan han gå ut og plukke alt fra gjengangere som mynte og timian til smakfulle blomster du skal lete lenge for å finne i matbutikken, som løvstakke og agurkurt.

– Vi knytter også til oss lokale bønder. Kortreist mat er ikke i seg selv noe kvalitetsstempel, men her er vi så heldige å ha knallgode råvarer i området, sier han.

Litt senere setter han en tallerken med noen av godbitene på et av bordene i restauranten. Det er pølse fra NICO nede i sentrum, grønnsaker fra Lista, VM-sølvvinnende Rødlin-ost fra sørlandsgården Tjamsland, og …

Det smaker himmelsk. Akkurat slik utsikten gjennom vinduet fortjener.

Tekst og foto: Gjermund Glesnes.

Kjøkkensjef Michael Reimer plukker urter fra hotellets egen urtehage.

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Lokale godbiter med blant annet pølse fra NICO nede i sentrum, grønnsaker fra Lista, VM-sølvvinnende Rødlin-ost fra sørlandsgården Tjamsland og masse mer.

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

"Jeg har et gullteam av medarbeidere rundt meg nå" 

Agnes Berntsen

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:

Utsikten burger smaker himmelsk. Akkurat slik utsikten gjennom vinduet fortjener.

Utsikten .
Photo:
Utsikten .
Photo:
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen