Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Nytt liv i Knaben gruveby: Absurd western-komedie spilt inn i Sørlandets største «ørken»

Skuespillerne i Knaben under Vann over ild
Skuespillerne i Knaben under Vann over ild.
Photo: Vann over ild / Foto Eirik Evjen

Skynd deg å oppleve Knaben før den forlatte gruvebyen i Kvinesdal oversvømmes av filmturister... Hele Norge får sjansen til å se western-komedien «Vann over ild», som er spilt inn i Sørlandets eneste «ørken».

-Det hadde vært en fantastisk konsekvens hvis det ble en oppblomstring av turister til Knaben på grunn av «Vann over ild». Det får vi virkelig håpe, sier en entusiastisk Isak Eymundsson. 
Han er filmprodusent for Ape&Bjørn i Oslo. Sammen med kollega Ruben Thorkildsen har han produsert den nye norske filmen, «Vann over ild», som har norgespremiere fredag 8. juni.

Eymundssson falt pladask for Knaben i Kvinesdal, og vil at du også skal oppleve det spesielle samfunnet med den spennende gruve- og krigshistorien. Både på film og i virkeligheten. 
-Det er en meget spesiell film. En film du aldri har sett før, bekrefter kinosjef Jan Schou i Kvinesdal kommune. 

Han er med på å fikse en spesialvisning av filmen, på Knaben selvsagt, helt nord i Kvinesdal, på grensen til høyfjellet. 

Cowboyer med moped og campingvogn

«Vann over ild» er en sjangersprengende absurd og satirisk western-komedie. Filmen er spilt inn i et svært grusdeponi i en forlatt gruveby som blant annet ble bombet to ganger under krigen. 
«Cowboyene» i filmen bruker mopeder i stedet for hester. Western-byen består av gamle campingvogner. Ifølge Norsk Filminstitutt er det skuespillernes egne liv og tanker som ligger til grunn for utviklingen av manuset. «’Vann over ild’ er således en intuitivt utviklet spillefilm der skuespillerne spiller en høynet fiksjonsutgave av seg selv.»

Regissøren for den uvanlige filmen fra et uvanlig sted heter Joern Utkilen. «Vann over ild» er den første spillefilmen hans. 

Handlingen er omtrent slik: I en liten, øde ørkenby har utviklingen stoppet opp fordi alle er blitt så rike på grunn av gruvene. Ingen gidder å jobbe lenger. En dag entrer den mystiske fremmede (Kristoffer Joner) westernbyen. Han setter innbyggerne opp mot hverandre. Og det blir selvsagt starten på byens undergang.

Vann over ild
Vann over ild.
Photo: Vann over ild / Lars Olav Dybvig

Knaben - en gavepakke til filmskapere

-«Vann over ild» er et veldig særegent og annerledes prosjekt. Vi traff blink med stedet og lokalbefolkningen som var åpen for å være med på galskapen, bekrefter en fornøyd produsent Eymundsson. 

Han forteller dette om hvordan i all verden filmsettet havnet på Knaben:
-Vi lette etter noe westernaktig. Min kollega Thorkildsen hadde vært på leirskole på Knaben i ungdommen. Vi dro opp, og det ga veldig mening med én gang. Det var midt i blinken.
-Knaben er et sted som har så utrolig mye særpreg – en ørken oppe i fjellene var helt riktig for prosjektet. Det har noe ekstremt filmatisk over seg. Når man skal konstruere en historie og et eget univers, da er Knaben en gavepakke, roser Eymundsson.

Slik skapte gruvedriften «ørkenen» på Knaben

Det filmskaperne falt spesielt for med Knaben, var altså den helt spesielle «ørkenen» stedet kan by på. 
Her kommer altså forklaringen på Sørlandets eneste «ørken». Det dreier seg egentlig om et svært sanddeponi, skapt av gruvedriften gjennom mangfoldige år. 

Her oppe, helt nord i Kvinesdal kommune, på grensen til høyfjellet, har det vært kommersiell gruvedrift med historie tilbake til 1885. Det ble utvunnet molybden, et mineral som var spesielt verdifullt for våpenindustrien. 

Det forklarer at både Hitler og Churchill brydde seg om gruvedriften på Knaben. Og at gruvebyen med 700 innbyggere ble bombet av allierte fly to ganger i 1943. Hensikten var selvsagt å hindre tyskerne i å utnytte de verdifulle mineralene. 

Denne spennende historien, og flere til, blir fortalt på Knaben gruvemuseum, som ligger i den gamle administrasjonsbygningen. 

Ut av ett tonn stein klarte de å utvinne bare to kilo molybden. Resten ble malt til fin sand og deponert nedenfor selve gruva. Resultatet ble den svære sandørkenen som er hele 25 meter dyp noen steder. 
Lokalt er fenomenet bare kjent som Sanden på Knaben. Uansett sluttet ørkenen å vokse i 1973, for da ble gruvedriften på Knaben lagt ned. Det ble massiv fraflytting fra et særpreget lokalsamfunn, som til og med nettopp hadde fått ny skolebygning.

Vann over ild film fra Knaben Gruvene
Vann over ild film fra Knaben Gruvene.
Photo: Vann over ild / Foto: Eirik Evjen

Knaben er populært turistområde

Men årene etterpå har fart greit med Knaben, selv om det ikke er noen fastboende der oppe lenger. 
Skolen er gjort om til en populær leirskole. De gamle arbeiderboligene er etterspurt som hytter, og det er flere hyttefelter og mange hyttegjester og andre turister.

For på Knaben lokker opplevelser hele året. Knaben Alpinsenter har flotte bakker og barnevennlig skitrekk. Så langt nord får du nesten snøgaranti. Gruvebyen ligger på 630 meters høyde over havet, og de høyeste fjelltoppene er på nesten 1000 meter. Langrennsløypene på Knaben kan måle seg med de beste på markedet. 

På våren og sommeren kan du følge de oppmerkede og utmerkede turløypene inn til li og fjell og vann. Om høsten kan du også plukke bær av hjertens lyst. Rikt fugle- og dyreliv kan gi store opplevelser med ryper, orrfugl, ørn, falk og elg. Rein er et sjeldnere syn, men de koser seg med lav i høyden. Faktisk er det Norges sørligste reinsdyrstamme som holder til på Knaben. 

Og så står det ennå igjen ruvende bygninger som vitner om gruvedriftens blomstrende tid. Gruvemuseet må du selvsagt besøke. Og ikke gå glipp av en guidet tur inn i de gamle gruvegangene hvis du er på Knaben om sommeren. Noen av scenene fra «Vann over ild» er selvsagt spilt inn inne i gruvene. 

Første kino på Knaben siden 1973

Det er flere enn produsenten som håper filmen vil trekke enda flere turister til Knaben. Kvinesdals kinosjef Jan Schou mener filmen viser Knaben fra sin beste side, og er enig i at filmen er veldig spesiell. 
-Filmen vil vekke oppsikt på den måten. Filmen viser Knaben med sitt spesielle landskap veldig bra. Landskapsbildene viser Knaben i mange fasetter, i dagslys, sol og litt uværsaktig. Bildemessig er det veldig bra; du kjenner igjen Knaben. 
-Jeg tror et filminteressert publikum vil fatte interesse, Hva slags plass er dette? En ørken – er det noen plass i Norge som kan ha et slikt landskap? Knaben er absolutt et sted for flere filmer og mer filmturisme, sier en entusiastisk kinosjef.  

Lørdag 9. juni skal Knaben oppleve nok et høydepunkt. Det er nemlig første gang det vises film der siden 1973. Selvsagt er det «Vann over ild» som skal vises i Knaben kapell. Kinosjefen regner med fullt hus på denne historiske begivenheten. 

Potensial som kultfilm?

Kvinesdal kommune har bidratt med penger til produksjonen av «Vann over ild». 
Ann Helen Erichsen leder Destinasjon Knaben, som jobber med markedsføring av Knaben som reisemål. Hun funderer slik rundt hvorvidt «Vann over ild» vil skape filmturisme på Knaben: 
-Denne filmen vil jo synliggjøre Knaben for en annen målgruppe enn tidligere. Hvis den blir en kultfilm, vil folk reise for å se på det uvanlige. «Ørkenen» er der. Gruvene er der. Filmen vil antakelig også vekke ny oppmerksomhet hos de lokale og de nære turistene på Sørlandet. En del lokale har vært med som statister også. 

-I en filmturisme-setting håper jeg «Vann over ild» vil skape nye besøk fra folk som ikke vet om Knaben, og ny aktualitet for dem som har vært på Knaben for lenge siden, og som har lyst til å dra dit igjen. Jeg gleder meg veldig til å se filmen på Knaben, sier Erichsen.

Duell under Vann over ild i ørkenen på Knaben.
Photo: Vann over ild / Foto Eirik Evjen

Duell under Vann over ild filmen

Your Recently Viewed Pages