Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Knaben Via Ferrata første etappe
Knaben Via Ferrata.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Du er ikke så veldig eplekjekk når du står i bunnen av Knaben Via Ferrata og kikker opp. Men etter å ha klatret den halsbrekkende ruta helt til topps, eier du verden.

Navnet «via ferrata» stammer fra Italia og betyr «en vei eller sti av jern». En slik jernsti inneholder ulike installasjoner, og disse installasjonene gjør at du kan bestige en stupbratt fjellvegg, selv om du mangler klatreerfaring.

– Konseptet via ferrata er en trygg og spennende måte å oppleve fjellet på, forsikrer Leif Hunsbedt, som er vår turguide for dagen.

Vi står på en parkeringsplass like før Knaben gård, cirka fem mil nord for Kvinesdal. Foran oss ligger majestetiske Knabekniben som vi snart skal forsere. Fjellet ruver 786 meter over havet og har en stigning på svimlende 400 meter.

Knaben Via Ferrata
Knaben Via Ferrata.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Guide Leif Hunsbedt og Laila Irene Steinsland Borsheim

Midt på treet

– Knaben Via Ferrata er en klatrerute som alle med normal fysisk form skal kunne klare å gjennomføre. Ruta er ikke for lett, men den er heller ikke for vanskelig, beroliger guiden.

I via ferrataen er det bygd inn trinn av stål som sammen med Knabeknibens naturlige formasjon fungerer som grep og fotfeste. Langsmed disse trinnene går det en solid vaier som klatreren hele tiden er festet i. Denne vaieren er boltet fast i fjellet og gjør at sikkerheten vår ikke settes i fare, forklarer Leif, mens han deler ut hjelmer og demonstrerer hvordan klatreselene med tilhørende via ferrata-slynger og karabinkroker fungerer.

Deretter går vi fra basecamp mot klatreløypas startpunkt. Dette er en kort marsj på rundt 15 minutter.

Knaben Via Ferrata - 10 år gamle William Aas
Knaben Via Ferrata - 10 år gamle William Aas.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

10 år gamle William Aas, turfølgets yngste deltager

Høydeskrekk

– Altså, jeg fantes ikke engstelig for høyder før. Det var først etter at jeg fikk barn at høydeskrekken kom snikende, sier Ingrid Alvern.

Hun er sammen med Laila Irene Steinsland Borsheim og Siv Karin Svanes fra barselgruppa si. De har holdt kontakten siden de møttes som nybakte mødre for 14 år siden.

Nå er venninnene på hyttetur på Knaben, og det er altså Siv Karin som har klart å overtale Ingrid til å tre ut av komfortsonen og prøve noe nytt.

– Jeg takker sjelden nei til en utfordring. Men jeg angret litt da jeg gikk inn på hjemmesiden til Knaben Via Ferrata i går og fikk se Knabekniben på et bilde, ler hun litt smånervøs i det vi er fremme ved fotenden av fjellet.

Her står vi pent og pyntelig på rekke og rad, mens Leif sjekker at klatreselene våre sitter som de skal.

Knaben Via Ferrata like før avgang
Knaben Via Ferrata like før avgang.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Like før avgang

Løse gjenstander er ikke tillatt, informerer han. Men skulle en av oss likevel komme i skade for å miste en ting, eller løsne noe fra fjellet, er det viktig at vi roper «stein» for å varsle de under oss.

Da gjelder det å lene seg inntil fjellveggen og ikke se opp.

– Er det noen som har ramlet ned fra en via ferrata før? lurer en i turfølget vårt på.

– Nei, det er det ikke. Mindre fall kan riktig nok forekomme, men fallsikringen foran i klatreselen deres har en strikkfunksjon som fungerer som en demper. Slik unngår vi harde rykk og alvorlige skader, sier Leif.

– Enn om noen av oss mister motet underveis da, og vil snu?

Det finnes en avstikker, en såkalt escape route, etter første etappe. Denne er ment for deltagere som ikke ønsker å være med på den luftigste delen av løypa, får vi vite, og det høres betryggende ut.

Knaben Via Ferrata
Knaben Via Ferrata.
Photo: Leif Hunsbedt

Siv Karin Svanes og Leni Holen Berg

God avstand

Leif gir klarsignal, og så flytter vi famlende føtter fra trinn til trinn frem mot via ferrataens første vaierfeste. Her løsener vi den ene karabinkroken vår, og klipser den innpå igjen i vaieren ovenfor festet. Etterpå gjør vi det samme med den andre kroken, for så å klatre videre.

– Krokene skal aldri løsnes samtidig, for da står dere uten sikring. Videre er det viktig at dere venter til personen foran dere har klatret forbi minst ett vaierfeste, for da vil dere ikke få vedkommende i hodet hvis han eller hun skulle falle, forteller Leif.

Via ferrata-teknikken er heldigvis ikke vanskelig å forstå. Det handler mer om å overvinne frykten for høyder. Helt i starten går det greit, men i det vi kommer til en travers i fjellveggen og må forflytte oss sidelengs, begynner Ingrid så smått å angre.

– Ikke se ned! Fokuser heller på målet der fremme, og husk å ta deg god tid, roper Leifs samboer Mona Netland, som er med som guide for oss som danner baktroppen.

– Men hva om trinnet jeg står på plutselig løsner? spør Ingrid.

– Hvert trinn tåler en belastning på rundt seks tonn, så det skal godt gjøres, trøster Mona.

I fjellveggen, Knaben Via Ferrata
I fjellveggen, Knaben Via Ferrata.
Photo: Leif Hunsbedt

I fjellveggen

Sug i magen

Hele veien kommer hun med oppmuntrende ord mens vi jobber oss oppover i fjellet, Det hjelper godt på klatrepsyken. Vi blir rett og slett tøffere og tøffere for hvert tak vi tar. Derfor er det ingen som velger escape route etter første etappe.

– Feige ut nå? Aldri i livet, sier ti år gamle Willliam Aas.

Fjellhylla hvor lunsjen vår inntas kalles point of no return på klatrespråket, og det lyder jo nokså selvforklarende.

Fortsetter vi her, er det ingen vei tilbake.

– I neste klatrevegg skal dere få kjenne mer på høydefølelsen og suget i magen. Helt mot slutten av etappen går fjellveggen loddrett opp, forteller Leif, og sender de tøffeste av oss av gårde først, etterfulgt av de litt mer nølende bak.

– Dette er helt syyyyykt, jubler Oscar Aas (16) midtveis i jernstigen.

Også Ingrid tar seg tid til å nyte.

– Det går overraskende bra faktisk. Det er nesten lettere å klatre her i de bratteste partiene. Begynnelsen av denne turen var verst. Da holdt jeg på å begynne å grine, innrømmer hun.

I den loddrette fjellveggen blir vi alle oppfordret til å feste hvileslyngen vår i et trinn eller i vaieren. Denne slyngen er ikke like lang som de to andre via ferrata-slyngene. Derfor kan vi nå slippe grepet og lene oss godt ut fra fjellveggen. Hvis vi tør da.

Laila Irene Steinsland Borsheim er helt på toppen, Knaben via ferrata
Laila Irene Steinsland Borsheim er helt på toppen, Knaben via ferrata.
Photo: Siv Karin Svanes

Laila Irene Steinsland Borsheim når toppen

Mestringsfølelse

– Dette er noe av det råeste jeg har vært med på, smiler en sliten men lykkelig Laila, etter å ha kommet seg til topps av Knabekniben og fått pulsen ned og pusten tilbake.

Utsikten fra fjellet er virkelig storslått, men mestringsfølelsen vi alle kjenner på når vi står her oppe, er om mulig enda større.

For en dag! For en opplevelse!

Selfier tas og Kvikk-lunsjen fortæres, før vi i lykkerus legger ut på turen tilbake. Den går heldigvis ikke samme veien som vi klatret opp. I stedet følger vi en godt merket og slakere sti på Knabeknibens østside, hvor nedfarten i grønt og frodig terreng tar i underkant av en time.

På returen går noen av oss tomme for vann, så det er et godt tips å ta med seg mye drikke. I hvert fall to liter per person. Gode sko med gummiert såle er også et must å ha. Samt en vindtett anorakk, for det kan blåse godt i luggen på toppen av Knabekniben.

– Et minne for livet

– Har dere fått utfordret tøffheten i dere selv i dag? vil Leif vite når vi ankommer basecamp og skal legge fra oss klatreutstyret.

Noen i gruppa skulle ønske at klatreturen varte enda lenger. For det var så moro. Andre igjen mener de har utfordret seg selv mer enn nok for et helt år. Minst!

Turfølgets dom er likevel unison:
En heftig klatretur og et minne for livet.

Leni Holen Berg nyter utsikten, Knaben Via Ferrata
Leni Holen Berg nyter utsikten, Knaben Via Ferrata.
Photo: Leif Hunsbedt

Leni Holen Berg nyter utsikten

Bestill nå!

Book Knaben Via Ferrata turen her: knabenviaferrata.no.

Knaben Via Ferrata er åpen fra starten av mai til midten av oktober.

Les mer om klatring på Sørlandet

Flere opplevelser i Kvinesdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen