Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sørlandsperlen Feda

– Noe mer billedskjønt og sjarmerende enn dette skal man lete lenge etter.
Fedaelva i Kvinesdal
Fedaelva i Kvinesdal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Mange kjører over Fedafjorden bru på E39 i Kvinesdal kommune, helt uvitende om den fredelige, lille bygda som hviler der nede under dem.
På idylliske Feda kan du rusle mellom gamle og verneverdige trehus, besøke et ekte bøkkerverksted og et koselig kunstgalleri, eller ta deg et forfriskende bad i Fedaelva som renner stille av gårde gjennom tettstedet og deler bebyggelsen i to.

– Jeg hadde aldri hørt om Feda før. Jeg svingte bare innom her ved en ren tilfeldighet, og det er jeg veldig glad for nå. Noe mer billedskjønt og sjarmerende enn dette skal man lete lenge etter, sier Johan Peter Magnus, som er på vei fra Stavanger mot Kristiansand på el-sykkelen sin.

Nedre Feda, Johan Peter Magnus på sykkel
Nedre Feda, Johan Peter Magnus på sykkel.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Johan Peter Magnus

Vi møter ham på østsiden av Fedaelva, i området som kalles Nedre Feda. Her ligger noen av bygdas eldste og mest unike trehus, ett av dem er fra 1782 og har vært både gjestgiveri, bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon og fengsel.

Huseierne i sentrum av Feda er via en bevaringsplan utarbeidet tidlig på 80-tallet, pålagt å være tro mot gammel byggeskikk, og i 1991 havnet bygda på en gjev tredjeplass bak Lyngør og Skudeneshavn da landets best bevarte tettsted ble kåret.

Feda kirke i Kvinesdal
Feda kirke i Kvinesdal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Feda kirke

Bøkkerbua

Til de fleste husene hører det et sjøhus, og disse ligger som perler på en snor langs elva. På begynnelsen av 1800-tallet hadde mange av dem eget verksted for tretønneproduksjon. Med det store sildefisket på Sør-Vestlandet kom nemlig behovet for noe å lagre fisken i, og på det meste fantes det 12 - 13 bøkkerverksteder på Feda.

Ett av dem – Bøkkerbua – står fortsatt igjen, og her kan man få en omvisning, samt oppleve hvordan en ekte bøkkertønne blir til i løpet av sommersesongen.

– Det er viktig å holde denne eldgamle håndverkstradisjonen i hevd, slik at den ikke dør ut. Folk som kommer innom her synes det er gøy å se og lære. Alle går ut døra med et smil om munnen, og noen kjøper ei tønne med seg hjem, ser Gard Emil Søstrand, som i mange sommerferier har hatt jobb som bøkker.

Bøkkerbua, Gard Emil Søstrand, Feda
Bøkkerbua, Gard Emil Søstrand, Feda.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Gard Emil Søstrand har sommerjobb som bøkker

Sommerutstilling

Fra verkstedet hans er det ikke lange spaserturen til Waldemars hus, like ved Feda kirke, hvor Kvina Kunstnarlag arrangerer sommerutstilling og mini-kafé. Ute på terrassen sitter Bjørn Ingemann Kjørmo og kona Aina i solveggen med hver sin kaffekopp. Bjørn Ingemann er en av de noen og tjue kunstnerne fra Kvina Kunstnarlag som stiller ut i år. Han er vert for dagen, og har blant annet ansvar for å holde vaffelpressa i gang.

Kvina Kunstnarlag, Waldemars hus
Kvina Kunstnarlag, Waldemars hus.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Vertskapet hos Kvina Kunstnarlag

– Dette må jo være verdens beste «sommerjobb» eller hva? Jeg får møte så mange hyggelige mennesker. En god del er turister som kommer båtveien og legger til på gjestebrygga like ved. Gleden er stor når de nærmest snubler over et lite galleri etter å ha gått i land, eller kjenner vaffellukten rive i nesa, forteller Bjørn Ingemann.

På terrassen utenfor Waldemars hus kan besøkende nyte storslått utsikt mot vakre Fedafjorden som Fedaelva munner ut i. Før gikk E39 over ei bru her, men da veien i 2006 ble lagt utenom tettstedet via den nye Fedafjorden bru, ble den gamle brua overflødig.

I 2007 sørget Statens vegvesen for å få den fjernet, og tettstedets ærverdige trehusbebyggelse fikk med dette mer korrekte omgivelser. Det er en fryd å spasere rundt på nærmest bilfrie veier i bygda, og smugtitte inn i de mange og velstelte hagene.

Barnevennlig sandstrand

Et godt tips er å parkere ved kirken, for så å spasere mot Bøkkerbua, Coop Prix, Feda skole og Fedeåna bru som tar deg til friluftsområdet Sande på motsatt side av elven.

Sande kan ha vært et av de første stedene i Kvinesdal kommune som ble befolket etter istiden. De arkeologiske sporene etter menneskelig aktivitet her går helt tilbake til slutten av eldre steinalder. Feda var nok en ideell plass å bosette seg, rett ved både skog, elv og sjø, og selve navnet Feda betyr antakelig frodig slette nær elva.

I Sandebukta har Skjærgårdsparken Lister laget et vakkert anlegg med stor gapahuk der det er grill, bord og benker, offentlig toalett og kaianlegg, i tillegg til en nydelig og grunn sandstrand som egner seg godt for småbarnsfamilier.

Barnevennlig badestrand i Sandebukta
Barnevennlig badestrand i Sandebukta.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Barnevennlig badestrand i Sandebukta

Hjemlengsel

– Det beste med å bo på Feda? Det må være den fredelige atmosfæren. Her følger jeg at jeg kan trekke meg tilbake, og ta livet med ro. Og blir jeg rastløs er jo ikke Flekkefjord og Kvinesdal særlig langt unna, sier Lajla Røhne.

Hun er fra Arendal, men hun har bodd på Feda i over 40 år og kjenner den vesle bygda som sin egen bukselomme. I tillegg til gode lokalkunnskaper, er hun også leder for Kvina kunstnarlag og en aktiv turgåer. Spør du Laila om en anbefalt turløype i nærområdet, er hun nærmest ustoppelig.

– Vi har over 40 kilometer med godt merkede turløyper her på Feda, og hele 14 topper med ulik vanskelighetsgrad. Noen av favorittene mine er Dyreknuden, Orresteinen og De 3 varder som ligger på Steinsheia på andre siden av Fedafjorden. Til Orresteinen går jeg minst en gang i uken, sier den spreke 77-åringen, og forteller at Feda også kan skryte på seg sin egen «Preikestol» hvor du slipper å stampe i kø om sommeren. Fjellplatået heter Skomakertippen, og går loddrett ned i Fedafjorden. Så her gjelder det å ikke ha høydeskrekk.

Tips! Feda turløypelag har laget opp en folder med et oversiktlig turkart som blant annet er tilgjengelig på Coop Prix i sentrum. Hvis du besøker minst 10 av de 14 toppene som er merket av på kartet før nyttår, kan du bli med i trekningen av gavekort og andre flotte premier.

Vi rekker ingen topptur i dag dessverre, men som plaster på såret tar Lajla oss med til en av Fedas mange, og litt bortgjemte badeplasser.

Ferden går i bil forbi Feda skole mot Høylandsfossen, hvor et lite ferskvann bader i ettermiddagssolen litt nedenfor Høylandsfossen kraftstasjon. På vannet ligger ei flytebrygge som Lajlas barnebarn, Lillian og Lexi, elsker å hoppe fra.

– Og så er det herlig fritt for brennmaneter, forteller de to som er på sommerferie hos bestemor.

Badeperle, Feda, Kvinesdal
Badeperle, Feda, Kvinesdal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Feda har mange bortgjemte badeperler

– Jeg flyttet fra bygda her til Stavanger for noen år siden, sier Lajla, mens vi spiser kjeks og drikker saft på de varme svabergene hvor flere fedabuer nå har kommet for å ta seg et kveldsbad.

– Hva skjedde? Ble lengselen etter Feda for stor?

– Ja, jeg endte opp med å reise hjem hver eneste helg, sammen med pendlerne. Jeg savnet huset mitt, utsikten over Fedafjorden, naturen, friheten og det å kunne være meg selv. For ikke å snakke om alle de fine menneskene som bor her på Feda. Så jeg fant ut at jeg likså godt kunne flytte tilbake, smiler hun, og legger til:

– Det er ei praktfull, lita bygd dette, som får til en masse, også utenom sommeren.

I slutten av september for eksempel, arrangeres Elvelangs, en kulturell vandring på begge sider av Fedaelva hvor lokale musikere, dansere, kunstnere og fortellere bidrar med underholdningsinnslag. Da lyses hele Feda opp av bål, lyslykter og fakler.

– Og så har vi Feda Fjordglimt, en sommerkonsertserie som finner sted tre lørdager i juli på ulike, naturskjønne steder. Det er helt magisk og må virkelig oppleves, sier Lajla, som håper at flere nå svinger av til bygda i hennes hjerte, nesten gang de kjører over Fedafjordtunnelen.

– Hos Kvina Kunstarlag skal kaffen stå klar.

Les mer om Kvinesdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen