Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Bakeri i Kristiansand leverte proviant til Roald Amundsens ekspedisjoner

Espen Albert with letter from Roald Amundsen
Dampbageriet, Kristiansand.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Historien om tidenes største polfarer Roald Amundsen vises i disse dager på norske kinoer, men visste du at da de plantet det norske flagget på verdens polpunkt hadde de skipskavringer fra Dampbageriet i Kristiansand i sekken? 

Artikkelen er publisert februar 2019.

Da ekspedisjonen dro ut fra Fredriksholm festning i Kristiansand 10.august i 1910 var skipet «Fram» lastet til randen. 97 hunder, ski og sledeutstyr, 400 bunter med tørrfisk, Sætre kjeks og Dampbageriets skipskavringer var med ombord. 

Maten som var valgt ut var nøye planlagt og skulle tåle temperaturer helt ned til -50 °C grader. Skipskavringene fra den lokale bakeren viste seg å være meget bra for de ekstreme forholdene. 

Roald Amundsens polarekspedisjon
Roald Amundsens polarekspedisjon.
Photo: Bjaaland Olav©Norsk Polarinstitutt

Roald Amundsen

Sendte takkebrev

Espen Albert er daglig leder på Dampbageriet i Kristiansand og 4. generasjons dampbager. Han er oldebarnet til Camillo Bastrup som i 1910 var eier av bakeriet. Nå smiler han stolt på trappa utenfor bakeriet og viser takkebrevet Roald Amundsen og broren Leon sendte til Christiansands Dampbageri datert Christiania 20. januar 1922.

Kavringene ble med nasjonalikonet gjennom den ekstreme ekspedisjonen i isødet og i takkebrevet polfareren sendte til Camillo Bastrup står det skrevet: "Brødet kom ombord i Fram i 1910 føre Sydpolturen senere overført til Maud år fore turen 1918-1921 me. Bedre prøve har et brød neppe ståt». Det må jo sies å være gode skussmål. 

“Bedre prøve har et brød neppe ståt” - Roald Amundsen

Det sies at dietten Amundsen hadde med seg har vært avgjørende for kappløpet mot Scott til Sydpolen. Amundsens valgte en mer næringsrik diett med fullkornsmel og hadde betydelig mer vitamin B enn Scotts som brukte hvetemel. Mens Amundsen pakket med seg kakao, valgte engelskmannen Scott te som varm drikke. Den essensielle forskjellen mellom disse er at kakao gir klart mer næring enn te.

På den tiden importerte og distribuerte bakeriet i Kristiansand kaffe, så det er godt mulig Roald Amundsen også fikk med seg et par poser kaffe fra Camillo Bastrup, ler Albert.

Letter from Roald Amundsen
Takkebrev fra Roald Amundsen.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Takkebrev fra Roald Amundsen

Et av landets eldste bakerier

Det henger mye historie i veggene til Dampbageriet, eller Dampen som byens befolkning kaller det populære bakeriet. Håndverksbedriften har lange tradisjoner og er et av landets eldste bakerier etablert i 1862.

"Espen Bager" er et kjent ansikt for Kristiansandere og serverer alt fra godt bakverk, brød og kaker i sine utsalg i Rådhusgata og Markens og i Rådhuskafeen som ligger like ved Otras elvebredde. Dampbageriet har også et stort utvalg av glutenfritt bakverk og kaker.

I tillegg lager han liv og røre i bybildet og inviterer blant annet byens befolkning til førjulskos med "Dampenissen" som kommer fykende over byens tak i ziplines og lander i pipa hos Dampbageriet. 

Den smilende bageren driver også restauranten Hos Naboen og kaffebaren Camillo Bastrup som er oppkalt etter oldefaren. 

Camillo Bastrup bread bag
Dampbageriet.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Historisk bakeripose fra Camillo Bastrup

Hvem var Roald Amundsen?

Roald Amundsen var en norsk polarforsker som ledet den første vellykkede ekspedisjon til Sydpolen. Han var også den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen i ett og samme skip. 

Les mer om Roald Amundsen

Kinoaktuell

Filmen om Roald Amundsen hadde premiere på norske kinoer 15. februar 2019. 

Les mer om filmen og se trailere på Filmweb. 

Ut å spise i Kristiansand

Your Recently Viewed Pages