Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder LILLESAND

Saltholmen Fyr

  • +47 97534822
  •  /  km From You
Overview

Ytterst ute mot havet, i Storegabet ved innseilingen til Lilllesand, ligger vesle Saltholmen Fyr. Der har det klamret seg fast til lille Saltholmen siden det ble oppført i 1881-82, og tent for første gang 11. november 1882.

«Det er mørkt og Lyset fra Saltholmen Fyr blinker op mod Byen», skrev Knut Hamsun i 1890. Og selv om siste fyrvokter flyttet fra øya i 1952, blinker det fremdeles fra fyret. I dag er Saltholmen et viktig, og fredet, kulturminne som forteller historien om Norge som kyst- og sjøfartsnasjon.

Åpent hver dag om sommeren
Sommerstid er aktiviteten stor på fyret, som holder åpent hver dag fra 26. juni til og med 14. august 2021 fra 12.00 til 18.00. Da står kaffen klar og venter på deg, enten du bare stikker innom eller vil tilbringe dagen på fyret.

På Saltholmen kan du bade fra brygga, spise lunsjen din på svaberget, grille medbrakt middag, fiske eller lyse etter krabber. Sommerstid er det dessuten utstilling inne i fyrvokterboligen, i regi av Lillesand Kunstforening.

Utstilling sommeren 2021
Blant utstillerne som har vist sine bilder på Saltholmen er lillesanderen Frank Brunner og Håkon Gullvåg. Sommeren 2021 er det fotograf Morten Krogvold som viser en stor separatutstilling på fyret, bestående av flere karrierens mest kjente portretter. Utstillingen er åpen fra 26. juni til og med 1. august.

Hvordan kommer man seg dit?
I Lillesand kan du låne robåt på Verven kystkultursenter på Kokkenes, en kort rotur fra Saltholmen. Du kan også leie båt av Blindleia Explorer, kajakk hos Agder Event, eller sjekke utstyrsbiblioteket BUA.

Kommer du i egen båt, er det anlagt nye brygger på «innsiden» av Saltholmen. Her er det enkelt å legge til og plass til mange. 

Om du heller vil være passasjer, kjører Badebåten i rute mellom Skauerøya, Slåttholmen og Saltholmen tre uker i juli.

Overnatting på Saltholmen fyr
Det er mulig å leie fyret i skuldersesongene til sommeren (vår og høst). De bruker bookingsystemet til inatur.no

På sommeren (fra St. Hans og ut andre uka i august) drives fyret som en bemannet turisthytte. Det er mulig å reservere rommene på loftet, men da ved å ringe til sommertelefonen 975 34 822 som settes i drift rundt St. Hans. Sengene på gangen på loftet er ikke mulig å booke på sommeren og de står tilgjengelig for forbipasserende/forbipadlende.

NB: Grunnet koronasituasjonen er det ikke avklart om det blir mulig å overnatte på Saltholmen sommeren 2021.

Saltkokeri
Lurer du forresten på navnet? Det fikk Saltholmen etter napoleonskrigen, 1807 til 1814, da det var stor matmangel i Norge. På den tiden satt Hans Nielsen Hauge fengslet for sin «fanatiske» forkynnelse, men ble løslatt og sendt rundt på Sørlandet for å anlegge og forbedre saltkokerier. Blokaden gjorde at Norge selv måtte dekke sitt behov for salt, og det ble startet saltkokeri på det som den gang ble kalt Kjeholmene, men som siden har blitt kalt store og lille Saltholmen.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand
  • søndag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages