Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Aust-Agder BIRKENES

Håstølknuten

  • Kylland, Birkenes
  • +47 37281500
  •  /  km From You
Overview

Håstølknuten er et flott utsiktspunkt i Birkenes. På toppen er det bygget en stor varde.

Kylland er ei fin lita grend med noen få gårder som ligger langs riksvei 406 mot Evje, ca 17 km nord for Birkeland. Det er parkeringsplass på Kylland på vestsiden av riksveien.

Håstølknuten er et flott utsiktspunkt i Birkenes. På toppen er det bygget en stor varde. Fra toppen ser man i sør kyststrekningen fra Kristiansand, Lillesand og østover mot Arendal. Nordover kan man skue mot Åmli, Tovdal og Himmelsyna. I vest ser man mot Åseralsheiene. Man ser flere gårder bl a; Ramslia, Lille Heimdal og Løland.

Løypebeskrivelse - fra parkeringsplassen ved Kylland er det merket løype til toppen. Løypa går bratt oppover langs en gammel hestevei. Etter ca 1 km kan man ta en liten avstikker (ca 100 m) til Råmundshelleren. Fra helleren går man i lett fjellterreng opp til toppen. Ned igjen går løypa forbi de spesielle Svobergfjella tilbake til Kylland.

Lokalhistorie - Råmundshelleren er en meget stor heller og det er knyttet flere sagn til stedet. Blant annet sies det at det har bodd en fredløs mann der; derav navnet Råmund. Svobergfjella er et unikt naturfenomen og er et flott skue. På toppen av Håstølknuten er det bygget en stor flott steinvarde. Antageligvis er det en gammel varslingsvarde.

Hvordan komme dit - Kylland ligger nord for Birkeland – kjør riksvei 41/406 mot Evje. Ca 17 km fra Birkeland. Det er parkeringsplass langs veien ved Kylland

Fakta:

Lengde - 4 km
Tid - 2 t
Parkering - Langs riksvegen ved Kylland.
Terreng - Løypa går i lett terreng, noe bratt fra begynnelsen.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand
  • onsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages