Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder BIRKENES

Friluftsområde og eventyrløype på Flakkeheia i Birkenes

  • +47 37281500
  •  /  km From You
Overview

Friluftsområdet ved Eskedalstjønna på Flakkeheia som ligger nær Birkeland sentrum.

Birkenes kommune eier et større område på Flakkeheia som ligger nær Birkeland sentrum. Dette er et populært turområde. I løpet av flere år er det etablert mange fine turstier her, og for et par år siden ble det laget nye kart og alle stiene ble merket etter nye standarder i Turskiltprosjektet med grønne skilt. Det er blitt bygget flere gapahuker som er åpne og tilgjengelige for alle. Det er to toppturer her som er med i toppturprosjektet i Birkenes.

Adkomst med egen bil
Kjør gjennom Birkeland sentrum mot Herrefoss på vei 41. Sving av til venstre mot Mosfjell, kjør videre over Teinefossbroa mot Flakk. 

Eskedalsområdet og Nyhusfjella har blitt tilrettelagt med 2 nye gapahuker. Det er bygget brygge i Eskedalstjønna, det er tilrettelagt med benker under Eskedalshelleren, og det er laget ei ekstra utsiktsløype på ca 1 km langs kanten av fjella. Flere steder er det satt opp utsiktsbenker der man kan skue den flotte utsikten utover Birkeland og elva.

Birkenes klatreklubb har brukt Eskedalsområdet i flere år, og de har etablert flere spennende klatreruter, en via ferrata og en zipline over tjønna. De vil ha et visst overoppsyn med området her og Birkenes speidergruppe vil ha oppsyn med gapahuken på Nyhusfjella.

Prosjektet er blitt til ved hjelp av midler som kommunen mottok som erstatning for vern av deler av Flakkeheia. Det ble vedtatt at deler av denne erstatningen skulle gå til tilrettelegging for friluftsliv for allmennheten. I tillegg er det brukt statlige spillemidler og folkehelsemidler samt at det er mottatt noen midler fra Aust- Agder fylkeskommune til tiltakene. Det er kulturleder i Birkenes kommune som har vært hovedansvarlig for prosjektet.

Eventyrløype
Å gå på tur på Flakkeheia kan by på litt av hvert! Det lanseres nå et opplegg spesielt tilpasset barnefamilier. Det er plassert ut postkasser på 7 fine turmål ,der de fleste er på Flakkeheia.  5 av turmålene er ved gapahuker og på de andre to er det laget benker slik at turmålene er fine rasteplasser der man kan ha en god pause, spise niste og kose seg. I hver postkasse ligger det ei eventyrbok, og det ligger tips til ulike oppgaver man kan løse når man er på tur. Et eget klippekort med informasjon og inntegnet kart kan kjøpes på biblioteket. Når barna leverer fullt klippekort får de en fin tur- t-skorte i premie! Tanken er at familien kan gå på tur til et turmål en dag og et annet en annen dag!

Terje Gordon Jensen, trekunstner som bor på Skreros i Birkenes, har i vår laget noen spennende eventyrfigurer flere steder langs turstiene på Flakkeheia, og det vil komme flere etter hvert. Det er ikke sikkert alle er like lette å få øye på så her må barna bruke øynene godt! Terje lagde for en del år siden en eventyrløype på Justneshalvøya i Kristiansand som er blitt meget populær, og det blir garantert spennende framover å se hva han finner på! Han har også laget Svalandsgubben i tre som pryder Birkenesparken.

Veibeskrivelse:
Det er ca 1,5 km å gå fra Birkenesparken. Man kan også parkere ved Tratec/tidligere KOAB eller ved Teinefossen på vestsiden av elva. Det anbefales å gå merket løype fra Teinefossbrua oppover på heia (start ca 50 nord for brua langs Mosfjellveien). Ved å starte her går man forbi den nye gapahuken på Nyhusfjella. Det er også  merket løype fra Nyhus, ca 200 m sør for Teinefossbrua på vestsiden. Det er ca 500 m til Eskedalsområdet.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand
  • torsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages