Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Aust-Agder BIRKENES

Fidjetun - Engesland - Kirkevegen

  • Engesland sentrum, Birkenes
  • +47 37281500
  •  /  km From You
Overview

Turen til fots langs Kirkevegen er i underkant av 7 km og går i et lett idyllisk skogsterreng.

Løypebeskrivelse - Turen til fots langs Kirkevegen kan du starte fra to steder, fra Engesland og fra Vegusdal. Fra Engesland sentrum følger du riksveg 291 i ca. 400-500 meter og tar av til høyre. Fra Vegusdal er anbefalt start fra Vegusdal Gjestegård. Turen er på i underkant av 7 km og går i et lett idyllisk skogsterreng hovedsakelig på sti. På toppen av Brufjella får du nærmest en fornemmelse av høyfjellet. Underveis langs traseen er det satt opp flere informasjonsskilt om historiske hendelser. En kan også enkelte plasser se merke etter gammel kultur og tradisjon.

Lokalhistorie - Vegen Vegusdal – Engesland var kirkeveg for Nedre Engesland og Ås fram til 1867. På turen går du innom Brurefallet, Krossen, det merkelege steinbildet på Krosseheia, Bruhella om lag 430 m.o.h. og det idylliske Haukomvannet med minne etter myrmalmutvinning i gammel tid. Kloppekilen har navnet sitt etter ei klopp (bru) som lå tvers over det smaleste sundet litt lengre ute i kilen. I eldre tider ble det drevet med utvinning av myrmalm ved Haukomvatnet – noe som navnet Sindrehaugane vitner om. På 1980-tallet bli det funnet 3 stokkebåter ved Sanden nær Sindrehaugane. Den eldste båten  ble datert til ca. 995 e.kr – den yngste til ca. 1500. Båtene kan m.a. ha blitt brukt til transport av myrmalm. Alle 3 båtene er i dag på Fjermedalsmuseet.

"Kirkevegen" mellom Vegusdal og Engesland har flere navn. Fra Vegusdal bærer den navnet Brustien og fra Engesland "Buvegen"

Hvordan komme dit - Engesland sentrum og Vegusdal (Vegusdal Gjestegård) er utgangspunktet for en tur på den gamle Kirkevegen mellom de to bygdene.

Fakta:

Lengde - 6,7 km.
Tid - 2-3 t
Parkering - Engesland sentrum / Vegusdal Gjestegård
Terreng - løypa er merket med rødbrune hjulskilt. Variert terreng.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand
  • onsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages