Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder KRISTIANSAND

Byvandring i Kvadraturen og Posebyen

  • +47 38075000
  •  /  km From You
Overview
Details

Ta beina fatt og opplev Kristiansand sentrum og gamlebydelen Posebyen i rolig tempo. Kvadraturen er bare en kvadratkilometer stor, så du klarer fint å se de flotteste stedene i løpet av en dag. 

Fiskebrygga med koselige restauranter og fiskemarked er et fint utgangspunkt for en byvandring i Kristiansand. Ta turen videre langs Gravanekanalen og Strandpromenaden mot Østre havn. Her fins Sjøhuset Restaurant (gammelt saltlager) og Otterdalsparken, eller "Nupen parken" som byens befolkning kaller den, et unikt rekreasjonsområde der skulptøren/kunstneren Kjell Nupen har laget fontener i granitt som symboliserer byens grunnleggelse. Like ved ligger Kristiansand Gjestehavn, Christiansholm Festning (1672) og Tresse med lekepark og basketbane.

Den meget populære Bystranda finner du i enden av Strandpromenaden mot Tangen med helt nye og moderne leiligheter. Ytterst på Tangen finner du en bypark med treningsapparater, lekestativer og store gressplener som passer både for ballspill og piknik. 

Rusler du videre gjennom den nordøstre delen Posebyen, en av Nord-Europas største samlinger av lav, gammel trehusbebyggelse. Utvalgte lørdager om sommeren er det gatemarked her.

Om Posebyen
Hele den sørøstre delen av Kristiansand ble lagt i aske under den store bybrannen i 1892, da en ny murby ble reist på ruinene. Posebyen er det som sto igjen av den gamle bebyggelsen.

Opprinnelsen til navnet Posebyen er noe uklart. En forklaring er at det stammer fra det franske «repos» som betyr hvilested. Dette fordi innbyggerne av denne delen av byen hadde gode inntekter ved å losjere soldater fra festningene.

Posebyhaven
Foreningen Posebyen jobber aktivt for vitalisering og bevaring av gamlebyen i Kristiansand. Dette gjøres bla gjennom prosjektet Posebyhaven. De vil at byggene skal brukes til allmene kulturelle formål og inneholde kafe, bakeri, butikk, mathus og verksteder. Les mer om Posebyhaven.

Historiske bygninger i Posebyen: 

Ekserserhuset i Tordenskjoldsgate 64 ble oppført i 1807-08 og og huser idag ambulerende kunstutstillinger og kunstnerverksteder.

Bentsens Hus i Kronprinsensgt. 59 er tidligere musikkløytnant Bentsens hus. Tilhører i dag Kristiansand kommune. Huset er bygget i 1855 og er et av de best bevarte hus i byen. Tidligere kunne så mye som 40 mennesker bo i dette huset, inkludert 15 soldater på loftet. Inne i gården er det 2 hestestaller, redskapsbod, høyloft, toseters utedo, vedskjul og hønsehus.

Kristiansand pleiehjem i Elvegata 39. Nåværende bygning ble oppført etter østerbrannen i 1859. Kjent som et av byens peneste herskapshus, dertil stor kjøpmannshandel med assorterte varer av beste kvalitet.

Det tidligere posthuset i Kronprinsensgt. 45 er kjent helt fra 1695. Her har vært drevet farveri og trelasthandel, men også stor kjøpmannsforretning. Der kunne om høsten være opptil 100 sauer på gårdsplassen - til slakting for vinterforsyningen av salt kjøtt. Dagens bygning ble oppført etter østerbrannen.

Sløyden i Gyldenløvesgt. 70 ble også kalt «Thorkilds bedehus». Bygget i 1855, og gjenoppført i 1859 av byggmester Mikkel Mortensen - som også har bygget Søgne, Randesund og Birkenes kirker. Huset ble brukt som oppbyggelseslokale, og er vuggen for mange av de store kirkesamfunn i Kristiansand. I 1880 ble det tatt i bruk som arbeidsskole for gutter. Fra 1892 overtatt av kommunen.

"Kjuttas" fødested: Gyldenløvesgate 69 er den kjente byoriginalen "Kjuttas" fødested.

Blåkors i Gyldenløvesgt. 56 ble bebygget i 1802. Huset hadde 16 værelser, 3 kjøkken og stor hage. Det ble i 1876 kjøpt av en oberstløytnant som holdt staselige fester for sine gjester i gallauniform. Huset ble senere soldater-kvarter, og 1915 ble det kjøpt av Blåkorsforeningen som startet vedhuggeri for arbeidsløse. Nabohuset ble kjøpt i 1930, revet og pietesfullt oppført i mur som ble etterlignet treverk. Omkring 1860 sies det at man i nr. 60 fant den såkalte "Sophies Staveskole".

Frivolds hjørne, Holbergsgt. 17 - navnet skriver seg fra siste eier, slakter Frivold. Tomten var opprinnelig del av en stor eiendom som omfattet Holbergsgate 13, 15 og 17, samt Rådhusgaten 40 b. Holbergsgt. 17 er ca. 200 år gammelt. I 1840-årene ble det drevet brennevinsutskjenkning i hjørnehuset, i nr. 15 var det snekkeri og likkisteforretning. Over gaten, i nr. 16, fant man i 1709 bartskjær og kirurgus Bartold Printzlau. Han var en fargerik, omstridt mann - om hvem det fortelles at han eide: 7 netteldukshatter, 9 natthatter, 3 hvite luer, 11 hatter med kniplinger og en gylden stoffet lue med rødt underfor.

På veien tilbake passerer du Wergelandsparken med sine vakre trær og blomster, Kristiansand Domkirke (1885) i nygotisk stil og Torvet i renessansestil. Her ligger Kristiansand Folkebibliotek like ved Sørlandets Kunstmuseum.

På nedre Torv er det frukt- og grønnsaksboder og et levende restaurantliv.

Travle shoppinggater er pyntet med blomster og oppsatser, mest kjent er gågata Markens.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand

Generelt

Vanskelighetsgrad
  • Lett
Årstid
  • Hele året

Utendørsaktiviteter

Fottur
  • Korte vandreturer (1-4 timer)

Facts

Effort Level
Easy
Duration
2 timer
Season
All Year
  • fredag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages