There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Vilhelm Krag var født i Kristiansand som yngste sønn av stortingsmann og veioffiser Peter Rasmus Krag. Denne gjorde mye bra for distriktet, og ikke for ingenting ble han kalt ”Setesdalsbanens far”. I så måte hadde Vilhelm mye å slekte på og leve opp til.
Vilhelm debuterte og vakte oppsikt med en samling romantiske vers allerede som en fremmelig 18-åring. Selv om selveste Ibsen hadde sagt at diktets tid var forbi, ble den unge mannen landskjent for bl.a. de originale strofene i ”Fandango”. Han opplevde at komponister som Edvard Grieg og en rekke andre nærmest stod i kø for å lage toner til hans poesi. Rundt 100 komponister har laget over 300 melodier til hans dikt, i så måte er Krag bare slått av Bjørnson.
Men alt dette ble vanskelig å leve opp til. I 1904 gav han opp å leve av sitt forfatterskap, dro til Kristiania som teaterinstruktør og siden direktør for Nationalteatret. Fra 1911 og livet ut var han litterær hovedkonsulent i Aschehoug forlag. Men hele tiden skrev han, dikt, skuespill og romaner. I alt 43 bøker. Få lever etter ham. Men ”Min barndoms have” fra det gamle Christianssand er utvilsomt en av de mest fortryllende barndomserindringer i norsk litteratur. Krag er imidlertid mest kjent for sine ”Sørlandsviser”, noen av de beste ble tonesatt av selveste Johan Halvorsen, faktisk i Vogts villa på Dvergsøya i 1920.
Vilhelm Krag er ofte forbundet med uthavnen Ny-Hellesund. Her kom han i 1907 og tok inn i det tradisjonsrike pensjonatet til Natalie og Nicolay Langefeldt, han en gammel skipper som var full av originale uttrykk og sanne og usanne skrøner. ”De beste dagene i mitt liv har jeg tilbrakt i ditt hus”, skrev Krag til hans 80-årsdag. ”Er det ikke Dem som har fortalt alle de merkelige historiene Krag skriver?” spurte en mann Nicolay en gang. ”Jo da,” svarte han, ”men det er så forbasket med Krag, han er så dårlig til å fortelle dem igjen.” De to satt ofte med en varm toddy og en røyk ved Olavsundet og tidde – og filosoferte: ”En kan reise alle verdens land rundt,” sa Krag en gang, ” og komme hjem som det naud en var da en reiste. Men en kan bli såre vis av å sidde på en brygge.”
I 1917 fikk han eiendommen ”Havbukta” på Helgøya av sine venner, og Krag var den lykkeligste mannen i verden, selv om livet ikke alltid var så lett, med pengesorger, sykdom og ”store og smaa traurigheder”.
Det utvilsomt største med Krag er hans kulturelle innsats for den landsdel han skapte, ”Sørlandet”. For faktisk klarte han det. Fra Kvanneid i Høvåg skrev han til ”Morgenbladet” i 1902 og nærmest erklærte Agder (da kalt Lister og Mandals Amt og Nedenes og Raabyggelaget Amt) trukket ut av Vestlandet (som da gikk helt fra øverst mot Sør-Trøndelag og like ned til Telemarks grense). Dette var det gode grunner for, kravstore stavangere og bergensere stod alltid foran i køen når Stortinget skulle bevilge Vestlandet penger; Agder, som han ville kalle ”Sørlandet” måtte fra nå av stå på egne bein og hevde sin egen verdi og kultur. Og spør om Krag kjempet for og forsvarte sin landsdel! ”Jeg skal gå rundt i Stortingets korridorer og hvisle som en slange. Alle over- og underjordiske makter skal settes i sving for å fremme Sørlandets sak. Nur die Lumpen sind bescheiden!” (Det er bare stakkarne som er beskjedne.)
Krag var et oppkomme av gode ideer. For å fremme disse, skrev han i hovedstadspressen og i den nye landsdelens aviser. Og i det å fremme sine hjertesaker, fremstår han som den beste journalisten vi noen gang har hatt her sør.
Å nevne opp alt det han kjempet for, ville bli en svært langdryg affære. Her er en brøkdel:
Som nevnt foreslo Krag å rive løs Agder fra Vestlandet og kalle det ”Sørlandet”. Men da han ble lei av å svare på hvor langt innover i landet den nye landsdelen strakte seg, kunne han svare: ”Sørlandet går så langt innover i landet som det tar en bonde å holde fem flasker Rhinskvin kalde, når han kjører dem på en kjerre en varm sommerdag.”
Ja, Vilhelm Krag 150 år – i 2000 kåret som ”Århundrets sørlending”, er jammen verd å feire! La alle oss som er glade i Sørlandet hylle ham som den gode fe han var for oss, med eller uten Rhinskvin!
Tekst: Jostein Andreassen.
PLANER FOR 150 ÅRS JUBILEET 2021
Vilhelm Krag-Selskapet planlegger mange arrangementer i jubileumsåret.
Programmet slippes fortløpende.
I tre dager, 30. august til 1. september, vil opp mot 1200 skoleelever fra VG2 i Kristiansand få et møte med Vilhelm Krag. Dette finner sted i Kildens Multisalen. Medvirkende er skuespillerne Olav Grendstad, Ann Ingrid Fuglestveit, Lars Emil Nielsen og musikeren Svein-Helge Vikse. De vil presentere Vilhelm Krags litteratur fra ulike vinkler.
Dessuten vil elevene møte den unge forfatteren Alexander Kielland Krag – oldebarn til Vilhelm Krag. Han vil fortelle om sin egen romankunst, ha opplesning og fortelle om det å stå i en sterk litterær tradisjon. Arrangør er Krag-selskapet i samarbeid med Kilden. Elevene vil også få utdelt et hefte med Krag-tekster sammen med en utfordring til å delta i en essay-konkurranse.
Få tips til opplevelser og aktiviteter i Ny-Hellesund. Ny-Hellesund er en av Sørlandets best bevarte historiske uthavner og ligger i skjærgården utenfor Søgne.
Kristiansand har noen av landets flotteste utescener for musikkfestivaler og konserter og et bredt utvalg av film, mat og andre kulturfestivaler.
Konserter, festivaler, utstillinger, teater og mye mer. Her er en oversikt over arrangementer i Kristiansand.
Reis til Kristiansand for en weekend med kulturopplevelser, nye impulser og spennende aktiviteter.
Tilbake til toppen