There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
I Kristiansand finner du fire fyr: Grønningen, Oksøy, Odderøya og Songvaar. Både Songvaar og Grønningen er åpne for overnatting, og med kajakk er Grønningen fyr det som er enklest tilgjengelig nesten helt øst i kommunen. Selv om dette også ligger utsatt til. Særlig det siste strekket egner seg dårlig for nybegynnere.
Grønningen fyr sto ferdig i 1878, og her bodde det folk helt frem til 1980. I dag er det en del av kystleden, og har hele 30 sengeplasser pluss ekstra madrasser. Mer informasjon om overnatting og fyret finner du hos Bragdøya Kystlag. Om sommeren er det vertskap på fyret, men det er også mulig å låne det resten av året. En vintertur ut hit er et minne for livet.
Fra Grønningen fyr har du god utsikt over til Oksøy fyr, og fyret ligger plassert helt ytterst i Randesunds vakre skjærgård. Nord for fyret finner du den berømte «Skippergada», og mange fine friområder for å slå opp telt. Du finner også flere kystledhytter i dette området, og DNT Sør sin hytte på Tømmerstø er den største av disse. Den ligger til og med på fastlandet! Hele området er et eldorado for padlere med mange smale sund og spennende øyer.
Ikke langt fra flyplassen i Kristiansand finner du Drangsvannene. For å komme inn til disse må du padle under E-18, og det er interessant å legge merke til hvor stille det blir kort tid etterpå. Det meste av dette området er nemlig fredet, og er en del av Nedre Timenes naturreservat. Her er det alltid i le for vinden, og vannene egner seg dermed godt for nybegynnere. Start og slutt skjer enklest fra Ronsbukta rett ved E-18.
I det innerste Drangsvannet er det flere øyer, og et par av de egner seg godt til telting og hengekøye. Det er spesielt den innerste øya som har spor av kulturlandskap med flere fine gressletter. Kanalen inn til Drangsvannene sto ferdig i 1880, og da gikk det en periode dampbåt fra helt innerst i Drangsvannene og inn til byen. Dette har vært en viktig ferdselsvei langt tilbake i tid. På 1930-tallet ble båten utkonkurrert av rutebuss. Dette kan være noe å tenke på i det du siger sakte innover stille vann i kajakken din.
Vil du utvide turen kan du padle bort til Hamresanden i nord, eller under Varoddbrua og sydover til Sømslandet. Her finner du bl.a. Sømsgruva som er verdt et besøk.
Øya Dybingen ligger rett syd av Kristiansand sentrum, mellom Kvadraturen og Bragdøya. Hele øya er friområde, og her kan vi virkelig snakke om bynært friluftsliv. Den ene veien har du utsikt til byen og et industriområde, mens andre veien ser du horisonten og Grønningen fyr. Fra sentrum tar det under en halv time å padle ut til denne øya, og du er stort sett skjermet for vind og bølger. Fra Odderøya må du krysse skipsleden, så her er det viktig å se seg godt omkring og velge korteste vei.
Dybingen er tilrettelagt med stor gresslette og toalett, og allikevel er det ofte du kan ha øya for deg selv med teltet ditt. Vinden er som regel slik at støyen fra vei og industri ikke er for slitsom, og du kan leke Robinson på din egen øy! Her er det flere sandstrender å velge mellom. Hvis du går litt rundt på øya treffer du som regel en saueflokk i sommerhalvåret. Her er det også rester etter gamle militære byggverk. Det første kanonbatteriet kom opp allerede i 1687. Her er det også en lykt vis-a-vis fyret på Odderøya.
Øya kan brukes som basecamp hvis du for eksempel skal på en forestilling på Kilden teater og konserthus eller gå på shopping i sentrum.
Midt i Kristiansand kommune finner du Store Langøya. Dette er en lite brukt perle som ligger nord av Tjamsøya, rett vest for Kobbernaglen og Vestergapet. Kobbernaglen er et litt utsatt punkt i Kristiansands skjærgård, og det kan være fint å gå fra Store Langøya tidlig på dagen for å komme østover og inn i smult farvann.
Store Langøya er tilrettelagt med både gresslette, grill og toalett. Her finner du le for de fleste vindretninger, og har en fantastisk utsikt mot Tjamsøya og horisonten. Telt kan settes opp på både svaberg og gress, og du finner flere trær som egner seg til hengekøye. På svabergene nær landing (på nordsiden) er det flere fine steder å sitte for å innta middag og frokost.
Tjamsøya i syd har massevis av store steiner og små stup som egner seg godt for buldring. For en del år tilbake var det buldrecamp her i helgen før Quart-festivalen. Quarten er død, men bulderne står fortsatt! Dessverre er det ikke laget noen fører over bulderne, men da kan du jo førstebestige i god tro! Les mer om klatring i Kristiansand. Fra Store Langøya er det heller ikke langt til Friluftsparken Helleviga i vest, eller videre til Ny-Hellesund.
Vest for Ny-Hellesund finner du indre og ytre Hellersøya. De kan være fine å ty til i høysesongen da det kan være veldig folksomt i Olavssundet. Begge Hellersøyene har teltplasser til padlere, men det er den ytre Hellersøya som er lettest tilgjengelig.
Her er det nemlig en litt skrånende gressplen helt nede ved vannet i nord. Dermed er du i le for dominerende vindretning fra SV, og slipper å bære utstyret lang vei. Etter en velfortjent middag anbefaler vi en tur rundt på øya. Her går det sau, og vegetasjonen brennes også ned innimellom. Så det er enkelt å komme seg rundt. Toppen av øya er 25moh, og herfra har du fin utsikt både mot Helgøya i vest og østover mot Tjamsøya og Flekkerøy.
Indre Hellersøya har også flere teltplasser inne på øya hvis det er «opptatt» på den ytre. På gode dager kan du også ligge nærmere vannet på svaberg.
Også andre øyer kan være aktuelle i høysesongen hvis det er «stufullt» i Ny-Hellesund. Se padlekartet som ligger på sorlandet.padle.guide, her er det beskrevet veldig mange teltplasser langs sørlandskysten. Også de teltplassene som ligger inn mot Olavssundet på Helgøay og Kapelløya i Ny-Hellesund er beskrevet her.
Helt vest i Kristiansand ligger Nordre- og Søndre Vassøy. Begge øyene er fine friområder, og egner seg godt for padlere med telt. Her er det tilrettelagt med toalett begge steder. Nordre Vassøy har også en del steder der du kun kommer til med kajakk, og det er jo litt eksotisk. Begge øyene er såpass store at du kan gå rundt på oppdagelsesferd. Her er det kupert, så ta det rolig. På Nordre Vassøy finner du også en lykt som kan være verdt et besøk.
I øst ligger Udvår og flere småøyer. Dette er et utsatt område for vind, men på gode dager er det absolutt verdt et besøk. Her er det mye historie, og du finner stedet beskrevet i flere av bøkene til sørlandsforfatteren Gabriel Scott (bl.a. i «Alkejegeren» som foregår i Kristiansandsskjærgården).
I vest finner du Tånes som er et utsatt punkt videre inn i Lindesnes kommune (gamle Mandal). Hvis det er røft rundt Tånes, ligger du fint og venter på været på søndre Vassøy. Øyriket nord av Vassøyene er også verdt et besøk. Her er det flere trange sund, og det kan være litt vanskelig å fin-navigere mellom alle øyene. Heldigvis er det enkelt å se hva som er sør/horisont, så du padler deg ikke bort.
Se også artikkelen om padling langs Agderkysten der Langøya i Kristiansand er omtalt.
Som nevnt er det også mulig å overnatte på Songvaar fyr. Perlen Ny-Hellesund kan være tett befolket i høysesongen, men det meste av året er jo utenom sesong. Da kan du ha Olavssundet nesten for deg selv. Likevel, perlene Kapelløya og Helgøya er fantastiske hele året. DNT Sør har åpnet Gammeløya som en del av kystleden, og sesongen 2021 blir også Oksøy fyr innlemmet i denne. I sentrum av Kristiansand ligger Scandic Kristiansand Bystranda lett tilgjengelig for padlere. På Bragdøya er det muligheter for alle typer overnatting - fra hengekøye og telt til leie av et helt hus!
Kristiansand kommune har alt du kan ønske deg når det kommer til kajakkpadling: skjermede vann til vilter og utsatt kyst. Dessuten er det lange somre, varmt i vannet, ingen forskjell på høy- og lavvann (nesten) og mange muligheter til proviantering underveis. Her er det ingen problem å bruke flere ferieuker i kajakken uten å overnatte på samme sted en eneste gang!
Artikkelforfatter Lars Verket (51) har jobbet som havpadler siden 2005, og publisert flere padleguider til Sørlandet. I 2020 ble alle disse digitalisert og ligger fritt tilgjengelig på nettstedet padlegleder.no. I forbindelse med dette nettstedet er det også laget et digitalt kart der over 900 leirplasser i Sør-Norge er markert i kartet med link til nærmere beskrivelse: sorlandet.padle.guide. Sammen med DNT Sør ga han sommeren 2020 ut boka: «10 padleturer i Kristiansand».
Lars gløder for det enkle og nære friluftslivet hele året, og det er kanskje ikke så rart. Agderkysten har en utrolig flott og tilgjengelig skjærgård - unik i verdenssammenheng.
Visste du at det er mange flotte fiskeopplevelser rett i utkanten av Kristiansand? Bare en 10-15 minutters spasertur unna byen kan du fiske i vann etter ørret, prøve lykken på en sjøørret langs stranden, lure en villaks til å bite i elva eller agnfiske etter torsk i det dype vannet fra en øy.
Kristiansand har noen av landets flotteste campingplasser, enten du vil bo i campinghytter, telt, bobil eller campingvogn. Finn campingplasser og parkering for bobil og campingvogn.
Skjærgården i Kristiansand er tilgjengelig hele året. Kommer du ikke i egen båt kan du ta en av rutebåtene ut til noen av de gamle uthavnene eller en heftig havraftingtur.
Få tips til opplevelser og aktiviteter i Ny-Hellesund. Ny-Hellesund er en av Sørlandets best bevarte historiske uthavner og ligger i skjærgården utenfor Søgne.
Kristiansand har mange flotte fasiliteter for trening, sportsarrangementer, spa og velvære.
Opplev Kristiansands idylliske uthavner, holmer og skjær. Spennende utendørsmuseer og flotte strender og turområder. Kristiansand er heldig som har friluftsområdene Odderøya, Baneheia og Jegersberg.
Tilbake til toppen