Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

En ekstraordinær jul i Kristiansand

Førjulskveld i Skippergata Kristiansand
Førjulskveld i Skippergata Kristiansand.
Photo: Martin Granum@kvadraturen.no
Julen 2020 blir ekstra spesiell i Kristiansand. Stiftelsen Cultiva har støttet 25 prosjekter som skal fylle Julebyen Kristiansand med mer enn 450 kunst- og kulturopplevelser og -aktiviteter i løpet av 40 dager. Aktivitetene vil treffe både voksne og barn, og flertallet vil være gratis.

Cultiva - Kristiansand kommunes energiverksstiftelse - hadde 3 millioner kroner til fordeling. Mange av prosjektene vil også vises på digitale flater, slik at de som av ulike grunner ikke kan være fysisk til stede kan dele opplevelsene digitalt. 

Hold deg oppdatert på Julebyen Kristiansands Facebookside for arrangementsoversikt. Du kan også lese mer om de forskjellige prosjektene på kvadraturen.no. For noen av aktivitetene vil det ikke bli annonsert sted eller tidspunkt, men vi kan love deg at du vil legge merke til prosjektene når du er i byen!

PS: Alle prosjektene gjennomføres i henhold til smittevernreglene, og er klarert med kommunelegen i Kristiansand.

Her er en oversikt over de 25 prosjektene som blir gjennomført julen 2020:

Rampenissen som måtte i karantene!

Digital julekalender der ny "luke" åpnes hver dag fra 1.- 24. desember. Rampenissen er 24 julefortellinger skrevet av barn og unge på Sørlandet, hvor fokuset ligger i å bruke førjulstiden til å glede andre, og gjøre noe positivt sammen. Barn er deltakere i filmatisering og dans. Ny episode av "Rampenissen som måtte i karantene" kan du se hver dag på YouTube kanalen Julebyen Kristiansand.

200 konserter på 20 dager

Tom Hugo, som representerte Norge i Eurovision Song Contest 2019, tar med seg gitaren og leverer musikalske overraskelser til butikk-kunder, spisegjester eller forbipasserende med 200 minikonserter på 20 dager fra 17. november til 19. desember.

Det sprøeste opptoget gjennom Julebyen!

Med musikk, masker, kostymer og mekanisk sykkelvogn inspirert av gamle nordiske juletradisjoner og Åsgårdsreia som i følge den norske folketroa kom rundt juletider. Forestillingen/opptoget "Julebukk i byen" kan du oppleve 3 søndager før jul:

 • 6./12 kl. 17 - 19 (kl. 17:30 på Torvet)
 • 13./12 kl. 16 - 19 (ved Slottet kl 17:00)
 • 22./12 kl. 17 - 19

Start på Odderøya med rute til Torvet og videre til Slottet for så å ende i Posebyen. Les mer.

Snø

En vandrende danseforestilling som tar deg med fra lyset i Markens og inn i det vintermørke landskapet i Baneheia. Forestillingen er gratis. Men pga begrensninger antall og smittevern må man melde seg på. Oppmøte er øverst i Markens gate, rett foran Slottet. Møt opp 15 minutter før forestillingsstart. Forestillingen spilles fire ganger. Les mer.

 • Lørdag 12./12 kl. 17.00 og 19.00
 • Søndag 13./12 kl. 17.00 og 19.00

Barnefilmfestivalen viser "film i farta" på utendørskino

Gratis, utendørs julekino ved skøytebanen på Øvre Torv. Her skal Barnefilmfestivalen vise et program som består av snille kortfilmer som passer for alle. Programmet kommer til å gå i loop og det er samme program som vises de fem dagene. Visningene blir:

 • lørdag 12./12 fra kl. 12 - 15 og kl. 17 - 19.
 • søndag 13./12 fra kl. 12 - 15 og kl. 17 - 19.
 • torsdag 17./12 fra kl. 15 - 16 og kl. 17 - 19.
 • lørdag 19./12 fra kl. 12 - 15 og kl. 17 - 19.
 • søndag 20./12 fra kl. 12 - 15 og kl. 17 - 19.

Nissen fra havet

Julekalender som nyskrevet digital fortelling med fokus på livet i havet og lokal mattradisjon. Nissen fra havet er en raus og nær nisse som viser omsorg for alle og spesielt for de som trenger det litt ekstra. I tillegg til digital fortelling bør du merke deg 19. og 20. desember. Da kommer Nissen fra havet seilende inn til byen i sjekta si. Han starter kl. 13 og han vil synge sangen sin ved Kilden.

Magical flying reindeer

Multikreative Mike Troxel og gjengen fra Kildens Kulisseverksted har laget en mobil og kjørbar magisk slede med flyvende reinsdyr som kjører gjennom byen. Når ikke reinsdyret "svever" gjennom byen, hviler det i foajeen på Kilden (fra 15.desember). Følg med i byens gater disse datoene:

 • Mandag 14.desember mellom kl. 17-20
 • Torsdag 17.desember mellom kl. 17-20
 • Fredag 18.desember mellom kl. 17-20 
 • Lørdag 19.desember - tidspunkt kommer.

Lysbyen byvandring

I forestillingen følger du i fotsporene til "Piken med svovelstikkene" i Posebyen. Eventyret er skrev 1848, hvem er den lille pike med svovelstikkene idag? Til vandringen trenger du varm klær, komfortable sko, en smarttelefon med en QR-kodeleserapp og hodetelefoner. Du starter vandringen fra Kafé PosebyHaven hvor du får utdelt et kart som du skal følge. Vandringen tar omtrent en halv time. Flere vandringer mellom 11. og 19. desember. Les mer og bestill billetter her.

Digitale julemusikere i Kristiansand

Konserter, streamet via internett, samt fysiske digitale scener i byrommet via YouTube kanalen Julebyen Kristiansand.

"Mothers" kunstscener

Fra 11. desember får publikum oppleve figurative kunstscener rundt i Kvadraturen av kunstner Anna Zychowicz. Anna skal også gjennomføre en gata-performance på utvalgte steder i Kvadraturen fra 18. til 20. desember. Prosjektet er tilgjengelig for publikum fra 11. til 28. desember. Oversikt "kunstscener":

 • Scene I i Rådhuskvartalet
 • Scene II og Scene III ved Markens gate 17
 • Scene IV ved Skippergata vis-a-vis FIN/Skotique
 • Scene V ved Skippergata i Agder Kunstsenter

Jul i Museville

Musikkteater for barn som viser hvordan musene i Museville feirer jul. Spinnoff-serie fra Den plystrende musa Do-Re-Mia. Forestillinger på biblioteket i byen 16. og 20. desember og Vågsbygd bibliotek 19. desember. Reserver gratisbilletter.

Julevirus!

Et 17. mai virus muterer seg til "julevirus". 17.mai-koronaviruset laget av kunstner Erik Pirolt var en parodi på billig 17.mai-pynt i plast. Nå vil viruset tilpasse seg julen og forme seg om til noe vakkert, med en overflate av mose og knotter laget av røde julekuler. Utplassert på Torvet i byen frem til nyttår.

Julevirus på torvet i Kristiansand laget av kunstner Erik Pirolt
Julevirus på torvet i Kristiansand laget av kunstner Erik Pirolt.
Photo: Visit Sørlandet

"Julevirus" laget av kunstner Erik Pirolt

Situation Fix - et verksted og visningsrom

Opplev videokunst i et butikklokale i Markensgate 50 - fra 29. november til 26. desember. Utforskning av montasjefilm, minikonserter med live visuals, bearbeiding av analoge filmruller og båndopptakere. 20.desember inviteres du som publikum til selv ta med seg sine lysbilder og filmer som du kan se på i utstillingen. Les mer.

En annerledes julekalender

JAM Public Kristiansand og BATFLIX presenterer “24 solutions” i samarbeid med Terje Dragseth, Camilla Prytz og 3.års drama elever på Vågsbygd Vidergående skole. Se en annerledes julekalender: “Et anti-konsumeristisk budskap midt i juletiden!“ på Facebook og Instagram.

Historisk juletreutstilling

Vest-Agder-museet lager en historisk juletreutstilling i Rådhuset i Kristiansand. Det blir en kulturhistorisk, stemningsskapende utstilling av juletrær som viser pynting av trær gjennom 180 år: fra 1840, 1880, 1900 + tre uten tre, tre til sjøs, amerikansk juletre, moderne i 2020 og barnehagenes juletre. Se åpningstider fra 28. november - 22. desember.

Feministisk julekalender

24 portretter av 24 av Sørlandets viktigste og mest markante kvinner. Portrettene i Feministisk julekalender 2020 er utformet av gatekunstner Ane Skjævestad. Portrettene og korte historier om de aktuelle kvinnene blir å finne bak lukene på denne Facebooksiden, på Instagram, og ikke minst i den 2,5 meter høye og tre meter brede julekalenderen som vises på Rådhuskvartalet i Kristiansand. Les mer.

Hyggespot lysskulpturer

3 lysskulpturer i menneskelig størrelse på tre forskjellige plasser i Kvadraturen. Skulpturene vil lyse opp mørke og små plasser i byen med utradisjonelle og overraskende ideer og former.

Makta - et juleverksted med kunst og aksjonisme i lydighetens tid

Kunsten -og litteraturens hus, arrangerer juleverksted 4. - 6. desember i Kristiansand Kunsthall. Resultater av verkstedene er synlig i sentrum utover denne helgen. 12 unge engasjerte og kreative mellom 15-19 år er deltakere, etablerte kunstnere/aktivister er mentorer i prosjektet.

Five conversations with Santa Claus

Pop-up painting performance med kunstneren Anthony Higginson hvor Julenissen maler selvportretter ulike steder i byen hvor han er synlig for forbipasserende. Avsluttes med kunstutstilling av bildene fra 22. desember på Sørlandets Kunstmuseum.

Finner du Storybubl?

Fra 1. til 24. desember er fem små bobler plassert på ulike hemmelige steder i Julebyen Kristiansand.. Gå på skattejakt etter små miniatyr-verdener i byrommet. Digitale hint på nett. Konkurranse med trekning 24. desember.

Gjenklang - en førjulsvandring

Audioguidet julefortelling som tar lytterne med på en vandring gjennom Kristiansand sentrum. Fiksjon med elementer av faktisk lokalhistorie. Forestillingen er gratis, foregår via din egen telefon, og tar deg med på en guidet vandring som du kan oppleve akkurat når det passer for deg. Les mer.

Ninjana

Live scenekunst- og litterær produksjon for barn. Fysiske forestillinger, digital streaming og tilstedeværelse i byrommet i desember. Ninjana er en ninja som utfører sine oppdrag iført en superheltdrakt; Setesdalsbunaden. Hennes hovedvåpen er den skape og blanke brystsøljen. Få med deg Ninjacamp i Wergelandsparken lørdag 5.desember og forestillingen "Ninjana" på Biblioteket søndag 6.desember.

Your tale awaits you down the road

10 detaljerte dioramaer (detaljerte og tredimensjonale tittekasser) som utforsker opplevelsen av høytid på tvers av sosiale strata, sinnstilstander og kultur. Scenene skal oppmuntre til dialog og introspeksjon. Utplassert 20. november til 15. desember. Les mer.

Opera + Pub Julespesial på Teateret

Livekonsert med operaarier og duetter fremført med piano.

Kilden Vokalensemble - Operasvisker i adventstid

Fire sangere fra Kilden Vokalensemble har konsert i Kilden 19. november og på et av byens utesteder 20. november.

Om prosjektet

Korona har allerede fått store effekter i samfunnet – og i Kristiansand. Med Cultivas formål om å sikre arbeidsplasser og bedre levekår i Kristiansand bidrar de i denne ekstraordinære situasjonen som preger kulturlivet. Les mer: Ekstraordinær koronasatsing: Julebyen Kristiansand

Om Cultiva

Cultiva - Kristiansand kommunes energiverksstiftelse - ble opprettet av Kristiansand kommune i 2000. Formålet er å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand ved å støtte prosjekter innen kunst, kultur og kreativitet. Stiftelsen har en forvaltningskapital på ca. 2,2 milliarder norske kroner pr. februar 2020.

Mer om Julebyen Kristiansand

Les mer om Kristiansand

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen