Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Dyreparkens nyheter 2023

Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet, forestilling i 2022
Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet, forestilling i 2022.
Photo: Dyreparken

Dyreparken investerer omtrent 60 millioner kroner i utviklingen til neste år, og det står ikke på lite variasjon av nyheter og hva våre gjester har i vente. En helt ny attraksjon for de eldre barna i Båtbasaren, et nytt dyreanlegg og vi gjør årets suksess dobbelt så stor; Juliusskogen. Bare måneder etter åpningen, satt vi allerede spaden i jorda og startet utvidelsen. 

- I sommer ble boenhetene i Juliusskogen raskt utsolgt, og vi tror at dette kan være et overnattingskonsept som vi bare har sett starten på. Nesten før sengene rakk å bli kalde i minihyttene, satt vi i gang utbyggingen med hele 46 nye minihytter. Det betyr at Juliusskogen vil få over 80 boenheter når den åpnes til sommeren, sier administrerende direktør i Dyreparken Per Arnstein Aamot.

Juliusskogen

Utvidelsen har, som nevnt, allerede startet. Juliusskogen skal bli dobbel så stor som i år, og det bygges 46 nye hytter til skogen. Hyttene bygges også denne gangen på påler, slik at fotavtrykket på naturen blir minimalt. Konseptet er basert på maksimal utnyttelse i en liten enhet. Hvert bygg måler 8 kvm, og kan benyttes av opptil fem personer - primært to voksne og tre barn. 

Juliusskogen har i dag 40 minihytter, og byr på utendørs klatreaktiviteter for barn med en lekenhet vi har fått låne fra selveste Julius. Her kan barn utfordre seg og aktiviseres på bakkenivå og i høyden. 

De til sammen 86 små hyttene er plassert øst for Grashavet, og via en bro over havet blir ankomsten til Badelandet og Dyreparken enkel. Juliusskogen er Dyreparkens rimeligste overnattingstilbud for gjester som vil bo i umiddelbar nærhet til parkene våre. 

Juliusskogen åpner 1. juni.

Juliusskogen - Klatring og overnatting i Dyreparken!

Juliusskogen - Klatring og overnatting!

Terrariet

I vårt helt nye og spesialbygde hus, Terrariet, vil vi samle flere reptilarter, sommerfugler og amfibier fra hele verden. Her får gjestene komme tett på dyrene, og få se noen av dem på en måte som aldri før er blitt gjort i Dyreparken.  Noen av artene er kjente for våre gjester fra før av, mens andre vil være helt nye. Anlegget vil også gi nære opplevelser sammen med dyrepasser både overfor gjester, skoleklasser og grupper i bestemte perioder.

Bygget blir en totalrenovering av dagens Rådhusplass, tidligere kjent som Skomakergata. 

Terrariet åpner sommeren 2023.

hus i skogen

Ny art orangutang

Til våren ankommer to sumatraorangutanger fra ulike dyreparker i Europa, en hann og en hunn. De to nye individene er tildelt Dyreparken av det internasjonale bevaringsprogrammet de er en del av. Målet for det nye paret er å få unger. 

Sumatraorangutangen er en menneskeape som tilhører slekten orangutanger. Det finnes tre orangutangarter: sumatraorangutang, borneoorangutang og tanpanuliorangutang. Alle tre artene er utrydningstruet. Sumatraorangutangene er noe tynnere enn Borneooragnutangene, har lengre ansikt og lengre hår med en bleker rødfarge. 

Orangutanger lever i regnskogen i Sørøst-Asia på øyene Sumatra og Borneo. Sumatraorangutangen lever bare på Sumatra. 

Ordet orangutang kommer fra språket malay og betyr “mannen fra skogen”. Orangutanger oppholder seg mest i trærne, hvor de spiser, sover og parrer seg. Sumatraorangutangen er mer sosial enn de andre artene og man kan se flere spise i samme frukttre til tider. 

Sumatra orangutangen er kritisk truet på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er hogst av regnskogen for å lage palmeoljeplantasjer.I tillegg fanges unger og selges som kjæledyr. 

orangutang

Fritt fall i Fallet

Båtbasaren får en ny attraksjon tilpasset de eldre barna og tøffeste voksne. Det nesten 11 meter høye fritt-fall-tårnet, Fallet, får en kapasitet på 10 personer, og vil utfordre høydeskrekken for de fleste med sine 6,5 meter fallhøyde fra toppen og ned. 

Tårnet åpner sommeren 2023.

Barn i karusell

KuToppen på kino

Animasjonsfilmen KuToppen på sporet har premiere fredag 3. mars, og er film nummer tre i rekken fra dette universet. Sammen med Qvisten Animation AS har vi produsert en krimbasert historie om Klara og Gaute ombord på en hypermoderne jernbane på jakt etter et forsvunnet superfrø. Den geniale oppfinnergrisen Albert Einswein har, med sitt superfrø, oppfunnet løsningen for dårlige avlinger. Frøet trenger hverken regn, sol eller jord for å gro, men frøet blir på mystisk vis stjålet da det fraktes med den nye jernbanen. Sammen med mesterdetektiven Agatha Christensen må Klara og Gaute løse mysteriet for å redde KuToppen.

tegnefilm av tog

Viktige fødsler 

Bevaringsprogrammene til både løve og oter anbefalte paring for artene i Dyreparken. Begge paringene ble vellykket, og resulterte i unger. Avkommene er svært viktige for å sikre en sunn bestand av artene i fremtiden. 

I høst fødte løvinnen Kira fire unger, og alt står bra til med den nye flokken. Tre av løveungene er hanner og én hunn.

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa som er far til de fire små. Både Mufasa og Kira ankom Dyreparken tidligere i år etter en anbefaling fra bevaringsprogrammet de er en del av. De nye løvene, som begge er tre år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken. 

Sist Dyreparken fikk løveunger var i 2007.

Løvene er klassifisert som sårbar på IUCN sin rødliste. Hovedtruslene deres er jakt, tap av leveområder og mennesker som jakter og dreper for mange av løvenes byttedyr.

Sent i august i år fikk oterne to unger, og det er første gang i Dyreparkens historie at en slik fødsel er skjedd. Begge ungene er hunner. Ekstra viktig er den også, da oteren er nær truet  på IUCNs rødliste og med i et bevaringsprogram i verdens dyreparker. 

Den Europeiske oteren er et lite rovdyr som hører til mårdyrfamilien. Oterne oppholder seg for det meste i vann, og finnes både i fersk- og saltvann. De er utbredt over hele landet, men vanligst i midt og Nord-Norge. Oterne er utrolig dyktige svømmere og er godt tilpasset livet i vann. De har en vannavstøtende pels, strømlinjeformet kropp, svømmehud mellom tærne og stive værhår.

I Norge var oteren tidligere truet, men bestanden har tatt seg opp og arten er ikke lenger truet på Norges rødliste.

oter

Kaptein Sabeltann og det spektakulære showet

Kveldsforestillingen i Kjuttaviga, Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet, er en nyskrevet fortsettelse av fortellingen om Grusomme Gabriels skatt. 

Forestillingen byr på helt unike effekter som for første gang blitt vist i Norge sommeren 2022. Dette er en spektakulær, ambisiøs og nyskrevet oppsetning som har gåsehudgaranti! 

Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet spilles fra 6. juli til og med 2. august.

Kaptein Sabeltann

Sirkus Jesper  - en ny publikumsfavoritt

Til nå har nærmere 80.000 publikummere sett det elleville showet i sirkusteltet. Sirkus Jesper er blitt en av våre gjesters nye favoritter. Her opplever man profesjonelle sirkusartister fra ulike deler av verden i en hjertevarm og morsom familieforestilling. Denne oppsetningen inneholder både overraskelser, spektakulære numre, kjente karakterer fra Kardemomme by og masse musikk og moro. 

Spilleperioden er fra 17. juni til 13. august, og foregår inne i sirkusteltet på festplassen like overfor Kardemomme by. 

sirkus

Jo skumlere, desto bedre!

Med Skumle dager-satsingen har vi definitivt etablert en helt ny sesong i oktober måned, og vi kan love at 2023 blir enda skumlere enn i år. Denne sesongen fikk våre besøkende en smakebit på hva de vil få ser mer av neste år, nemlig forfatter Gaute Heivolls historier om Estragon. Vi garanterer enda mer skrik, hyl og frydefull skremming i skogene våre for de største barna kommende høst. 

Klara og Bøllemysteriet er publikumsfavoritten for de minste barna, og vil foregå på KuToppen. 

skumle dager

Norges lengstlevende dokumentarserie har premiere

TV-serien Dyrepasserne er Norges lengstlevende dokumentarserie, og fredag 3. februar er det premiere for sesong 12 på TV 2. Med 15 helt nye episoder får seerne møte våre dyrepassere, biologer og veterinærer i deres arbeidshverdag gjennom store deler av året som har vært. Serien byr på mange ulike hendelser, og gir et nært innblikk i hvordan det er å arbeide med dyrene.

dyrepassere

Klatremus og frokosttoget i Hakkebakkeskogen

Gjestene får starte dagen med frokost ombord på toget i Hakkebakkeskogen, og møte både Klatremus, bakermester Harepus og Bakergutten i en helt ny frokostopplevelse. 

Frokosttoget vil gi en helt ny opplevelse som skiller seg fra de øvrige togturene gjennom Hakkebakkeskogen, og vil foregå i juli måned. 

hakkebakkeskogen

Bestill overnatting og billetter til Dyreparken og Badelandet

På nettsidene til Dyreparken kan du enkelt bestille billetter til Dyreparken og Badelandet, overnatting og billetter til forestillingene. 

Bestill overnatting og opplevelser i Dyreparken.

 

Les mer om Dyreparken

Les mer om familieaktiviteter på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages