Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder GRIMSTAD

Fjæreheia Amfi

  • Tauleveien 35, Grimstad
  •  /  km From You
Overview

"Sørlandets kulturhus uten tak" - Teateret i steinbruddet Fjæreheia.

Fjæreheia Amfi i Grimstad er et anlegg det ikke finnes maken til i Norge.  Det har en forhistorie, en utforming og en beliggenhet som intet annet. Det skal gi deg som publikummer en unik opplevelse av kunst i natur, foran en nærmere førti meter høy granittvegg. . Amfiet fikk i 2013 en orkestergrav med plass til et symfoniorkester, og i 2019 ble veien opp til amfiet oppgradert med gatelys.

Fjæreheia ligger i Granittfeltet i Grimstad
Granitten som skulle hylle det tyske diktaturet, har i stedet gitt gjenklang av frie ytringer og menneskeskapt kunst.

Agder Teater har siden 1993 skapt kunst i stein i det gamle granittbruddet i Fjæreheia, og gitt opplevelser som har berørt vel 140.000 teater- publikummere.

I tillegg har nesten like mange besøkt arrangementer som har leid seg inn i bruddet. Fra å være et provisorisk amfi i et nedlagt steinbrudd, er Fjæreheia gradvis utviklet til et moderne teateranlegg. Siste tilskudd er en orkestergrav som kan romme et symfoniorkester, mens sceneområdet over og rundt gir liv til teater og operaforestillinger.

Skylle pryde nazimonument
Regimet til Tysklands diktator Adolf Hitler hadde som ambisjon at mange millioner skulle hylle og la seg begeistre i omgivelser preget av blant annet den røde granitten fra Fjære i Grimstad. Heldigvis ble det aldri sånn. Historien ble annerledes.

Granitten
Den røde granitten i Fjære var ekstra attraktiv, og lett å bearbeide. Siden 1870-årene hadde den blant annet vært brukt til dekorative innslag i Trefoldighetskirken i Arendal og i to-tårnskirken i Skien. Steinen som var tatt ut ble brukt i den norske gjenoppbyggingen etter verdenskrigen. Den finnes i dag blant annet i veianlegg, kaier og terrasser.

Et moderne teater
I 1995 ble steinbruddet kjøpt av Agder Teater. Fra å være et provisorisk oppsatt amfi, stod det i 1999 ferdig som et helt nytt anlegg. Under det nye permanente amfiet, med plass til 985 publikummere, skjulte det seg nå verksteder, skuespillergarderober, kjøkken, kontorer og oppholdsrom.  Fra 2012 til 2020 var amfiet i Fjæreheia en av Kilden teater og konserthus sine scener, og flere flotte oppsetinger ble vist, blant annet Terje Vigen og Fruen fra Havet.

Fra 2021 har Kilden teater og konserthus inngått avtale med Det Norske Ibsenkompaniet om oppsetninger i Fjæreheia. Ibsenkompaniet ble etablert med formål om å produsere Ibsens verk på både norsk og engelsk og bygge en teaterbro med resten av verden og Ibsens hjemland. Ibsenkompaniet vil presentere Ibsens verk på høyt faglig nivå, med landets ledende Ibsentolkere på scenen. Stifter og kunstnerisk leder er Kåre Conradi.


  • Last Updated:
  • Source: Grimstad Turistkontor
  • mandag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages