Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Nyt selve opplevelsen
Jakten.
Photo: Ronny Sandberg
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Grimstad har mye å by på for sportsfiskere, langs sørlandskysten er det i dag mye sjøørret, og forholdene er som skapt for den – ja, noen vil si ett eldorado for sjøørretfiskere.

Grunnet mange kystvassdrag av ulik størrelse, de produktive kystbekkene og fjordene, samt den beskyttede skjærgården med næringsrike gruntvannsområder utgjør dette helt unike forhold for sjøørreten. Og det beste av alt, den er allemannseie. Fisker du med stang langs kysten trenger du ikke løse fiskekort, og du kan fiske hele året. Det eneste unntaket er fiske nærmere en 100 meter fra elve- og bekkeos, disse sonene er fredet i perioder hvor vassdraget er stengt for fiske.

Sea Trout
Sea Trout.
Photo: Øivind Berg

Seatrout

Sjøørreten

Sjøørreten er egentlig en ferskvannsfisk, det vil si at den i grunn er en helt vanlig ørret som foretar næringsvandringer i sjøen. Den trives derfor best i kystvann med lavt saltinnhold eller brakkvannsområder. Sjøørreten beiter på byttedyr det til enhver tid fins mest av og er enklest å få tak i, en strategi de bruker både i saltvann og ferskvann. For mer drevne fiskere er det derfor lurt og holde seg oppdatert på sverminger, både av insekter og børstemark, sistnevnte er en klar favoritt hos sjøørreten og har sverming i månedskiftet mars/april.

Når og hvor?

De beste beiteområdene er bløtbunnsområder, ålegrasenger og områder med leopardbunn. Sjøørreten er spesielt bitevillig om våren og tidlig på høsten. Fisker du på dagtid er det lurt å fiske dypere i vannet, cirka 2-3 meters dyp, når kvelden kommer søker sjøørreten nærmere vannskorpa, og kan gå tett inntil land, fisk derfor høyere i vannet. Beste fiske får du i mars og tidlig April, da er fisken utsultet og har lite fettreserver etter vintersesongen, og biter hyppig. Når dagene blir lengre og temperaturen øker er det god sjans for fin fangst. Om høsten handler det mer om å bygge opp ett næringsoverskudd før gytingen skal skje senere på høsten, så best fiske på høsten får du i september måned.

Enjoy the surroundings
Enjoy the surroundings.
Photo: Ronny Sandberg

Catch and release

Vær klar over at det finnes et minstemål for sjøørret i sjøen. Sjøørret under 35 cm lengde skal derfor settes ut igjen. Det samme gjelder fisk som er lange og magre, dette er ikke god matfisk, og kan med fordel settes ut igjen slik at de kan feite seg opp, og bli en ordentlig rugg som du kanskje kan ha glede av å få på kroken ved en annen anledning. En annen mulighet er at du får fisk du ikke vil ha, eller rett og slett kun fisker for jaktens skyld og ønsker å sette fisken ut igjen. Da er det greit og vite litt om det man på fagspråket kaller Catch and Release

Utstyr

Så hva skal man fiske med? Det tror jeg du får forskjellige svar på etter hvem du spør, noen sverger til fluefiske, andre til sluk, wobbler eller agn fiske. Det er mange muligheter når det kommer til utstyr for fiske etter sjøørreten, men det trenger ikke være komplisert. Alt du trenger for å komme igang er en fiskestang, snelle, snøre og ett utvalg sluker mellom 10 og 25 gram. Det er utallige sluker og velge mellom, men Toby eller Zigge slukene til Abu Garcia er hyppige anbefalinger blant sjøørretfiskere, da bevegelsene er uregelmessige og svært lokkende for sjøørreten. I tillegg kan det være kjekt å ha med seg en håv og en fiskekniv, samt en fiskevekt om du vil vite hvor stor fisken egentlig er. 

Simple gear
Simple gear.
Photo: Ronny Sandberg

Simple equipment

Anbefalte fiskeplasser i Grimstad

  • I Vikkilen litt øst for Grimstad sentrum er det godt med sjøørret. I områdene rundt Maløyene, som er en del av Grimstads populære skjærgård, er det fine bukter og viker hvor forholdene er svært gode. Marivold, Moysanden, Stangholmen, Fevik, Hauslandsanden og Storesand har alle flere fine fiskeplasser med riktig bunnforhold for sjøørreten. (Se kart 1)
  • Stølefjorden og Nørholmkilen er utmerket, spesielt rundt øyene og holmene utenfor Homborsund er fine sjøørretplasser. (Se kart 2)
  • Hasseltangen, Søm og Jerkholmen på grensen mot Arendal kommune er populære områder, Hasseltangen er dessuten godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. (Se kart 3)
Map 1
Map 1.
Photo: Robert Svendsen/Arendal kommune

Map 1

Red dots indicate good fishing spots.
Map 2
Map 2.
Photo: Robert Svendsen/Arendal kommune

Map 2

Red dots indicate good fishing spots.
Map 3
Map 3.
Photo: Robert Svendsen/Arendal kommune

Map 3

Red dots indicate good fishing spots.

 

Ute etter fiskeguide?

 

Les mer om fiske i Grimstad 

Store Sjøørret

Grunnet dårlig med registrering av fangst på sjøørret her i Grimstad, er det vanskelig å vite eksakt hvor stor fisk som blir tatt opp, men det er ikke umulig at det fins sjøørret på over 10 kilo.

Det er relativt vanlig og få sjøørret på 1-2 kilo i områdene rundt Grimstad, men det er flere tilfeller av større individer opp mot 8-9 kilo, selv om det hører til sjeldenhetene.

Norgesrekorden for sjøørret er ikke registrert, men det sies at det er tatt sjøørret på rundt 13 kilo.

Minstemål på fisk i sjøen

Vi oppfordrer alle til å respektere minstemål reglene, slik at våre barn og barnebarn også i fremtiden kan oppleve gleden av å komme hjem fra tur med selvfisket fangst. 

- Torsk: 40 cm
- Rødspette: 27 cm
- Skrubbe: 20 cm
- Sandflyndre: 23 cm
- Piggvar: 30 cm
- Slettvar: 30 cm
- Sjøørret: 35 cm
- Det er ikke minstemål for fritidsfiske av fiskeartene sei, lyr og makrell.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages