There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Grunnet mange kystvassdrag av ulik størrelse, de produktive kystbekkene og fjordene, samt den beskyttede skjærgården med næringsrike gruntvannsområder utgjør dette helt unike forhold for sjøørreten. Og det beste av alt, den er allemannseie. Fisker du med stang langs kysten trenger du ikke løse fiskekort, og du kan fiske hele året. Det eneste unntaket er fiske nærmere en 100 meter fra elve- og bekkeos, disse sonene er fredet i perioder hvor vassdraget er stengt for fiske.
Sjøørreten er egentlig en ferskvannsfisk, det vil si at den i grunn er en helt vanlig ørret som foretar næringsvandringer i sjøen. Den trives derfor best i kystvann med lavt saltinnhold eller brakkvannsområder. Sjøørreten beiter på byttedyr det til enhver tid fins mest av og er enklest å få tak i, en strategi de bruker både i saltvann og ferskvann. For mer drevne fiskere er det derfor lurt og holde seg oppdatert på sverminger, både av insekter og børstemark, sistnevnte er en klar favoritt hos sjøørreten og har sverming i månedskiftet mars/april.
De beste beiteområdene er bløtbunnsområder, ålegrasenger og områder med leopardbunn. Sjøørreten er spesielt bitevillig om våren og tidlig på høsten. Fisker du på dagtid er det lurt å fiske dypere i vannet, cirka 2-3 meters dyp, når kvelden kommer søker sjøørreten nærmere vannskorpa, og kan gå tett inntil land, fisk derfor høyere i vannet. Beste fiske får du i mars og tidlig April, da er fisken utsultet og har lite fettreserver etter vintersesongen, og biter hyppig. Når dagene blir lengre og temperaturen øker er det god sjans for fin fangst. Om høsten handler det mer om å bygge opp ett næringsoverskudd før gytingen skal skje senere på høsten, så best fiske på høsten får du i september måned.
Vær klar over at det finnes et minstemål for sjøørret i sjøen. Sjøørret under 35 cm lengde skal derfor settes ut igjen. Det samme gjelder fisk som er lange og magre, dette er ikke god matfisk, og kan med fordel settes ut igjen slik at de kan feite seg opp, og bli en ordentlig rugg som du kanskje kan ha glede av å få på kroken ved en annen anledning. En annen mulighet er at du får fisk du ikke vil ha, eller rett og slett kun fisker for jaktens skyld og ønsker å sette fisken ut igjen. Da er det greit og vite litt om det man på fagspråket kaller Catch and Release.
Så hva skal man fiske med? Det tror jeg du får forskjellige svar på etter hvem du spør, noen sverger til fluefiske, andre til sluk, wobbler eller agn fiske. Det er mange muligheter når det kommer til utstyr for fiske etter sjøørreten, men det trenger ikke være komplisert. Alt du trenger for å komme igang er en fiskestang, snelle, snøre og ett utvalg sluker mellom 10 og 25 gram. Det er utallige sluker og velge mellom, men Toby eller Zigge slukene til Abu Garcia er hyppige anbefalinger blant sjøørretfiskere, da bevegelsene er uregelmessige og svært lokkende for sjøørreten. I tillegg kan det være kjekt å ha med seg en håv og en fiskekniv, samt en fiskevekt om du vil vite hvor stor fisken egentlig er.
Sørlandet Fiskeguiding AS tilbyr guidede fisketurer hele året etter sjøørret…
Her finner du full oversikt for de som vil på fisketur i Grimstad. INNLANDSFISKE Grimstad har store,…
Grunnet dårlig med registrering av fangst på sjøørret her i Grimstad, er det vanskelig å vite eksakt hvor stor fisk som blir tatt opp, men det er ikke umulig at det fins sjøørret på over 10 kilo.
Det er relativt vanlig og få sjøørret på 1-2 kilo i områdene rundt Grimstad, men det er flere tilfeller av større individer opp mot 8-9 kilo, selv om det hører til sjeldenhetene.
Norgesrekorden for sjøørret er ikke registrert, men det sies at det er tatt sjøørret på rundt 13 kilo.
Vi oppfordrer alle til å respektere minstemål reglene, slik at våre barn og barnebarn også i fremtiden kan oppleve gleden av å komme hjem fra tur med selvfisket fangst.
- Torsk: 40 cm
- Rødspette: 27 cm
- Skrubbe: 20 cm
- Sandflyndre: 23 cm
- Piggvar: 30 cm
- Slettvar: 30 cm
- Sjøørret: 35 cm
- Det er ikke minstemål for fritidsfiske av fiskeartene sei, lyr og makrell.
Grimstad byr på mer en svaberg, båt og strandliv. Innlandet kan by på flere fotturer med vakker utsikt, og flere innlandsvann med mulighet for fiske, padling og bading.
I Grimstad kan barna kose seg på langrunne strender med krabbefiske, på tur med Skonnerten Solrik og badebåten eller besøke sjøfartsmuseet med spennende utstillinger.
Utallige holmer, skjær og små badestrender venter på deg. Bli med på båttur, og opplev Raet nasjonalpark.
Ta deg en tur langs sjøen, nyt vakre blomster i parken på Dømmesmoen eller gå en skogstur med utsikt som belønning.
Tilbake til toppen