Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Fuglekikker-eldoradoet Lista

Sandløper .
Photo: Jonas Langbråten
Sandløper .
Photo: Jonas Langbråten

Ingen steder i Norge har det blitt observert flere forskjellige fuglearter enn på Lista. Vi ble med naturveilederen ut for å kikke.

Fuglekikker .
Photo: Gjermund Glesnes
Fuglekikker .
Photo: Gjermund Glesnes

Det er en dag for regnbuer og surfebølger. De første dråpene faller akkurat idet vi går gjennom steinmuren på vei mot Sjøfuglbua, og snart sitter vi trygt under tak og ser på regnværet. Ikke lenge etter skinner det opp i vest. Et gyllent lys skinner over rullesteinene og bølgene som ruller inn, og en regnbue stuper ned i sjøen noen hundre meter fra land.

Langt der ute ved horisonten baler et skip seg fremover mens baugen stiger og synker som en vipphuske.

– Mange lurer på hvorfor benken her er satt så langt inn i rommet. Men når regnet pisker nesten vannrett, forstår de det. Da sitter man fortsatt tørt og lunt her inne. Og betonggulvet sørger for at teleskopet står støtt uansett vindstyrke. Det er en av grunnene til at dette er Norges beste observasjonspost for sjøfugl, forteller Jonas Langbråten.

Han er naturveileder ved Besøkssenter våtmark Lista, og skal vise oss hvorfor så mange fuglekikkere reiser nettopp til Lista.

"Dette er en av Norges beste observasjonsposter for sjøfugl" Jonas Langbråten

Fuglekikker .
Photo: Gjermund Glesnes
Fuglekikker .
Photo: Gjermund Glesnes

Fra Sjøfuglbua har man flotte turområder som egner seg spesielt bra til fuglekikking.

Fugletitterhytta .
Photo: Gjermund Glesnes
Fugletitterhytta .
Photo: Gjermund Glesnes

Trekkfugler hele året

– Du kan egentlig se det på kartet. Lista er en utpost. Selv om trekkfuglene kan fly langt, er de avhengige av mat og hvile. Derfor samles svært mange av trekkveiene her. Lista blir et slags veikryss for veiene vestover, sørover eller videre langs norgeskysten, forklarer han.

En plansje i Sjøfuglbua illustrerer poenget. Den viser når ulike fuglearter trekker forbi; det er fugler i hver måned.

– Den siste arten på vei nordover, ringgåsa, møter så å si de første vadefuglene som skal motsatt vei, sier Jonas.

Av de rett over 520 fugleartene som er sett i Norge, har 385 blitt registrert i Farsund kommune og 350 av dem på Lista Fuglestasjon. Det gjør Lista fyr til den lokaliteten i Norge hvor det er sett flest arter.

– Jeg så en halsbåndfluesnapper her i mai i fjor. Den hekker ikke i Norge, det nærmeste stedet er Øland. Men den fløy forbi her likevel, en vårtrekkdag det kokte av fugl, forteller han før han blir stille.

– Der flyr en flokk myrsniper, og en and er helt nede mellom bølgene. Og se, der kommer en fjæreplytt, sier han da han igjen tar øynene fra kikkerten.

Lista fyr er den lokaliteten i Norge hvor det er sett flest fuglearter.

Lista fyr .
Photo: Gjermund Glesnes
Lista fyr .
Photo: Gjermund Glesnes

Fugleopplevelser for alle

Artsmangfoldet har gjort Lista svært populært blant fuglekikkere, og du vil sjelden gå lenge uten å se folk med teleskop og kamera med enorm telelinse.

mann med kikkert

Einar Røras har kjørt fra Mandal for å se fuglelivet.

Du trenger imidlertid ikke å vite forskjell på en skarv og en spurv for å få store fugleopplevelser i området.

Én ting er VR-brillene i besøkssenteret ved fyret, som gir deg følelsen av å fly som en sjøfugl over Nordsjøen. Det er en svimlende og heftig opplevelse.

barn med vr-briller

Enda større opplevelser venter utendørs, med ekte fugler. Kikkerter er til gratis utlån. Hver morgen kan du også bli med fuglestasjonen på ringmerking i hagen ved fyret og virkelig studere de fjærkledde på nært hold. Eller du kan bli med Jonas på fuglesafari, og nyte godt av hans enorme kunnskaper om de ulike fugleartene som flyr eller svømmer forbi.

Du kan også bli med på ringmerking som er hver morgen i perioden 15.mars – 10.juni og 15.juli – 15.november.

For de ivrigste entusiastene er som regel det rike fuglelivet nok i seg selv. Men også de får god tilrettelegging. Fyrstasjonen tilbyr overnatting i leilighetene Skarven og Myrsnipa. Og det gratis kartet fra turistinformasjonen viser hele tre fugleobservasjonshytter i tillegg til Sjøfuglbua, samt ytterligere åtte steder hvor sjansen er god for å se alt fra sibirske vadefugler til nattsangere og hvitryggspetter.

En spurvehauk jakter en flokk med bjørkefinker i Nordhasselvika.

fugler

En flokk med bjørkefink lander for å spise i Nordhasselvika .
Photo: Gjermund Glesnes
En flokk med bjørkefink lander for å spise i Nordhasselvika .
Photo: Gjermund Glesnes

En sandløper hopper over en bølge som slår over steinen den stod på i Nordhasselvika

bølger

Sandløper .
Photo: Gjermund Glesnes
Sandløper .
Photo: Gjermund Glesnes

Sandløperens bølgehopping

Ett av stedene både fjærkledde og fuglekikkere liker godt, er Nordhasselvika. Den lange sandstranda rett øst for Borhaug er nemlig et yndet spisested før og etter fuglenes lange flyturer.

Vi har ikke stått der lenge før Jonas får øye på en av strandas gjengangere: På en lav stein noen meter ute i vannet tripper en sandløper rundt – den hopper opp hver gang bølgene slår over steinen.

Det er et fascinerende syn, men til slutt lokker livet i lufta oss opp fra kameraene.

– Se der oppe! Det er en tartarpiplerke. Den er såpass sjelden at jeg bør varsle, sier Jonas og legger inn observasjonen i appen Bird Alarm.

Han venter spent på å se om den asiatiske gjesten får parkeringsplassen til å fylles. Selv har han flydd helt til Tromsø for å se en topphegre etter varsel fra appen – et halvt år senere ble samme art også sett på Lista.

Jakt på stranda

Snart blir ventetida avbrutt.

– Oj! En bergirisk, hører jeg, slår Jonas fast og etterligner lokkelyden: «Twite! Twite!»

Deretter henleder han oppmerksomheten innover på stranda. Der nipper en diger flokk med bjørkefink i seg noe.

– Vi kan gå litt nærmere, sier Jonas, men det er ikke vi som til slutt skremmer de små finkene. Med ett glir en spurvehauk inn mot sanddynene på mørke vinger.

Lyktes jakten? Rovfuglen er fortsatt skjult i sivet da bjørkefinkene har fløyet opp som et mørkt bånd mot himmelen. Etter en stund ser vi den sirkle over rekken av grantrær innenfor parkeringsplassen, fortsatt sulten. Så blir den borte. Bjørkefinkene gjenopptar matauken lenger borte på stranda.

Gullbrød-tradisjonen

Selv drar vi tilbake til besøkssenteret, for fiskesuppe og dessert. Journalisten har jo aldri sett tartarpiplerke før, og da har miljøet en søt tradisjon: Observasjonen feires med et Gullbrød.

– Det blir ansett som et passende offer til fugleguden når du har sett en fugl du aldri har sett før, forklarer Jonas.

Selv må han stå over. Han har vært fuglekikker siden han var 7, og sett 423 arter bare i Norge. Da henger gullbrødene stadig høyere. Men én ting er sikkert: Også han vil få flere av dem. For på Lista er det flere arter mellom himmel og jord enn noe annet sted i Norge.

sjokolade

Tekst og foto: Gjermund Glesnes.

Jonas Langbråten serverer fiskesuppe på besøkssenteret. Inne på senteret kan man også beundre utstilte fugler.

fugler

 

Besøkssenter våtmark Lista .
Photo: Gjermund Glesnes
Besøkssenter våtmark Lista .
Photo: Gjermund Glesnes

Les mer om hva du kan gjøre i Farsund og Lista

Østhasselstrand, Kyststien Lista .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Østhasselstrand, Kyststien Lista .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen