Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Leif Eric Arneson windsurfing på Havika, Lista 2019
Leif Eric Arneson windsurfing på Havika, Lista 2019.
Photo: Leif Eric Arneson
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Så gode surfeforhold er det på Lista-strendene i Farsund, at amerikaneren Leif likså godt kjøpte seg en fritidsbolig her for å drive med hobbyen sin.

- Jeg forelsket meg to ganger på slutten av 80-tallet. Først i samboeren min Hilde, deretter i Lista, forteller Leif Eric Arneson (56). Han er født i New York og oppvokst i Connecticut i USA, og har som navnet tilsier norske aner. 

Hilde Antonsen fra Fredrikstad traff han da han var på ferie i Key West i 1987 for å brettseile, og det var altså hun som til slutt lokket ham til Norge etter flere turer sammen på kryss og tvers i USA.

Høsten 1989 kjørte det nyforelskede paret fra Østlandet til Lista i en gammel og falleferdig Nissan Cherry, med et fjelltelt bak i bilen og surfebrett på taket. I brettseilermiljøet gikk det nemlig en rekke historier om at her fantes uendelige sandstrender og noen av Nordens beste vind- og bølgeforhold, så dette måtte Leif sjekke ut nærmere.

Gode gamle dager. Leif Eric Arneson er her avbildet på Bausje, og året er 1992.
Gode gamle dager. Leif er her avbildet på Bausje, og året er 1992.
Photo: Privat

Leif på Bausje, Lista i 1992.

- Det var kjærlighet ved første blikk og skikkelig wow-faktor. Vi surfet hele dagen, fyrte opp bål om kvelden og overnattet rett ved stranden på Bausje eller Havika sammen med flere andre slitne seilere. Miljøet var ikke så stort, men det kom stadig flere til, og jeg fikk mange gode venner fra ulike kanter av landet som også hadde reist langt for å oppleve forholdene på Lista, sier Leif.

På denne tiden fantes det ikke mobiltelefoner, internett eller vær-apper. Man hørte værmeldingen på NRK radio, eller man ringte fyrvokterne ved de ulike fyrene, og det var det.

- Men på Lista visste vi at det alltid blåste, og at alle vindretningene var seilbare. Vel, bortsett fra nord- nordøst, men den var relativt sjelden, sier Leif, som har windsurfet siden han var 18 år gammel.

- Det er ikke lett å beskrive hvorfor jeg ble hektet på denne sporten, eller hva det er som feiler meg i og med at jeg fremdeles er like besatt etter så mange år. Jeg bare elsker å være på vannet, og har det moro hver gang jeg går ut. Kanskje det er mestringsfølelsen man får i samvær med naturkreftene, samt at man hele tiden kan bli bedre på noe eller lære noe nytt.

Leif Arneson windsurfing Havika, Lista 2019
Leif Arneson windsurfing Havika, Lista 2019.
Photo: Leif Arneson

Leif har windsurfet siden han var 18 år. I en alder av 56 kan han fortsatt kunsten.

Fugler, natur og krigshistorie

Den gamle Nissan-bilen ble snart byttet ut med en Pickup med glassfibertopp på lasteplanet hvor Leif og Hilde kunne sove, og etter at sønnen deres kom til verden vanket det en amerikansk type pickup-camper på paret. Med enda bedre komfort ble turene til Lista langt hyppigere, ikke bare på grunn av surfingen, innrømmer Leif, men også fordi Hilde er en ivrig turgåer og hobbyfotograf. Hun fant stor glede i å ta bilder av naturen og det yrende fuglelivet her, mens begge har latt seg imponere av Listas spennende krigshistorie, med attraksjoner som Festung Lista Hangarmuseum og Nordberg Fort.

- Familien har flere kjøretøy fra 2. verdenskrig, så du kan godt si at vi er over gjennomsnittlig opptatt av krigshistorie, sier Leif.

Hans fascinasjon for Lista ble ikke mindre da han en dag så flere amerikanske Cadillacs kjøre på rekke og rad i Vanses gater. Leif ble helt målløs, og da det plutselig kom enda flere amerikanske biler forbi ham, måtte han klype seg selv i armen, for det var nesten for godt til å være sant at det fantes et så heftig Amcar-miljø nettopp her..

- For et hell! For en lykke! American Festival hadde jeg aldri hørt om før. Siden den gang har den årlige street-paraden vært et høydepunkt i mange somre, og ekstra moro har det vært å få delta i paraden enten med min egen Willys Jeep, eller sittende på lasteplanet til en av bilene fra Festung Lista museet, forteller Leif.

Living the dream

Til tross for at han nå er en godt voksen mann, har han på langt nær mistet iveren etter å vindsurfe. Leif er å finne på Lista-strendene uansett årstid, og selv om han nok liker sommerhalvåret med sine lange og lyse dager best, er det først og fremst om vinteren og høsten at de virkelig fete stormene herjer. Hvis Leif da befinner seg hjemme i Åsgårdstrand, blir han sittende å rive seg selv i det lille håret som er igjen på hodet.

- Så nå har vi kjøpt oss helårsbolig på Lista, bak Nordberg fort. Living the dream! humrer amerikaneren fornøyd.

Her er planen å bo når han og Hilde pensjonerer seg. Om Leif surfer like hardt da også vet han ikke. Men Lista byr på så uendelig mye mer utover sterk vind og store bølger at han ikke er nevneverdig bekymret for å kjede seg.

- Naturen på Lista helt spesiell, og det er flotte turstier både i skogen, på fjellet og langs sjøen. En av de tingene jeg liker spesielt godt å gjøre, er å snorkle. Det er så mye kult å se under vann, og her ute er sjøen ofte krystallklar. Hvis det mot formodning ikke blåser en dag, så kan jeg padle SUP-brett, ta en tur på terrengsykkel eller prøve meg på bølgesurfing, forteller Leif.

Han og samboeren har bodd i Sarpsborg, Grimstad, Trondheim, og Åsgårdstrand, og med seilbrett på taket har de vært på bilferie i store deler av Norge hvor de har latt seg begeistre av mange flotte byer og steder. Men likevel, det er ingenting som kan måle seg med Lista.

Leif kan ikke tenke seg et bedre sted å leve livet enn på Lista.
Leif kan ikke tenke seg et bedre sted å leve livet enn på Lista..
Photo: Privat

Leif kan ikke tenke seg et bedre sted å leve livet enn på Lista.

Lokalmiljøet

- Enten du er på Festung Lista Hangarmuseum, Nordberg Fort, på surfestrendene, på sykkeltur, i butikkene eller blant nye naboer, så er lokalbefolkningen alltid hyggelig og gjestfri, seir Leif.

Lista er et lite område, og her ute opplever han at folk kanskje hilser litt mer på hverandre enn andre steder i landet. De virker genuint interessert i å bli kjent med tilreisende, og har alltid tid til å slå av en prat.

- Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å leve livet, smiler Leif.

På Lista finner du ideelle forhold for kiting og alle typer surfing

Her er en oversikt over de ulike strendene og spotene og aktivitetsbedriftene som kan lære deg surfing. 

NB! Deler av Listastrendene er fugle- og plantefredningsområder, så husk å respektere vernereglene.

Les mer om Lista og Farsund

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen