Pga. koronaviruset kan bedrifter kan ha endrede åpningstider. Les mer om korona og Norgesferie.
Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Lista lighthouse Farsund Norway
Lista lighthouse.
Photo: Gunnar Larssen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Listalandet er Norges svar på Skagen

På Lista finner du Sørlandets beste strender. Strendene har alle sin egen karakter og kan brukes til rekreasjon, sport, seiling og turgåing hele året. På Lista er alt litt annerledes, fargene på husene, lyset og  kulturlandskapet.  Lista har de flest registrerte arkeologiske funnene i Vest-Agder og kommunen er fylkes største landbruks kommune. Du finner synlige kulturminner i landskapet, eller du kan besøke Nordberg Fort. Fart og spenning finner de minste på Flipside aktivitetspark, og ytterst på Listalandet ruver Lista Fyr. 

Lista beaches Farsund Norway
Nyte de vakre strendene.
Photo: Visit Farsund
Surfing Lista Farsund
Surfing på Lista.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Bird Watching Farsund Norway
Fuglekikking.
Photo: Adam Read / Visit Sørlandet
Lights at Lista Norway
Lyset på Lista.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet

På Lista finner du flere museer, aktiviteter, opplevelser knyttet til kultur, natur og historie. Festung Lista, Nordberg Fort, Lister Forsvarshistoriske Museum,  Østhassel redningsstasjon for å nevne noen. Dramatiske fjorder og fjell i Framvaren gjør sammen med Listastrendene området attraktivt for vandring året rundt. For ungdom kan det kanskje friste med et besøk på Lista Adrenalinpark for skating, paintball og go kart. 

Loshavn er en uthavn med en av Sørlandets beste bevarte trehusbebyggelse og var arnested for Farsunds kapervirksomhet. Ingen sted på Sørlandet var så aktive under kapertiden som rederne fra Loshavn og Eikvåg, bortsett fra Kristiansand. Disse uthavnene er foreslått oppført på UNESCOs verdensarvliste sammen med 20 andre uthavner på Sørlandet. 

Opplev Lista Fyr

Ytterst på Listalandet rager Lista fyr 34 meter over havet. Fra toppen av fyret har du utsikt i fire himmelretninger. Man står med ryggen vendt mot resten av landet og ansiktet vendt mot det åpne hav og verden. 

Fyrområdet er åpent hele året og gir unike naturopplevelser 365 dager i året. På fyrområdet kan du oppleve kunst, kultur, historie og natur i skjønn forening. Du kan overnatte i den gamle fyrassistentboligen, i fyrmesterboligen holder Galleri Lista fyr til og viser deg kunst i internasjonal klasse. I det gamle fjøset møter turistvertene deg og gjør det de kan for å tilrettelegge ditt besøk på Lista. 

På Lista fyr kan du også besøke fuglestasjonens naturutstilling, og informasjon om ringmerking av fugl. I det gamle maskinhuset viser vi deg den spennende fyrhistorien. 

Fuglekikking på Lista

Lista fuglestasjon er strategisk stasjonært på Lista fyr. Listalandet er en av de viktigste rutene for våre trekkfugler. Det er registrert opp mot 360 ulike arter i løpet av et år på fyret. Fuglestasjonen driver med overvåking av trekkfugler, standardisert ringmerking og forskning knyttet til fuglenes levekår. Det er ofte stor aktivitet på området under våren og høstens trekk. I Sjøfuglbua kan man sitte trygt og observere fugl i all slags vær og vind, eller bare ta en rast. 

I samarbeid med Lista fuglestasjon kan vi tilby våre besøkende å bli med på ringmerking og fuglekikking i sesong.Vi kan også tilrettelegge for guidede turer med fokus på fugler for grupper, skoler eller barnehager. Året rundt kan du oppleve fugle - og natur utstilling med bilder, video og annen interessant informasjon om migrasjon og fugleliv.

Fyrferie

Den tidligere fyrassistentboligen er nå disponibel til utleie for de som ønsker en unik fyrferie. Det er 2 leiligheter på 90-100 kvm, med 3 soverom (plass til syv personer), fullt utstyrt og med fantastisk utsikt mot sjø og land. 

Leietakere vil få utdelt egen nøkkel til fyrtårnet og har fri tilgang til tårnet under oppholdet. Tenk deg å se både soloppgang og solnedgang under fyrlykta!

Det er mulig å bestille guiding av fyrvertene dersom dette skulle være ønskelig. Er du en morgenfugl? Da kan du være med på nettfangst og ringmerking av fugl i regi av Lista fuglestasjon som foregår ved soloppgang.

Galleri Lista Fyr

Ved inngangen til fyrområdet finner du Galleri Lista fyr, lokalisert i fyrmesterboligen. Galleri Lista fyr kan tilby norsk og internasjonal kunst på høyt nivå, hvor etablerte kunstnere så vell som nybegynnere kan søke om utstillingsplass. Gallerist og kurator er Alfred Vaagsvold.Fyrmesterboligen benyttes til kunstutstillinger, konserter og andre nasjonale og internasjonale happeninger.

Rundt fyrmesterboligen finner du en nydelig hage. I Fyrhagen arrangeres markeder, konserter, utendørs gudstjenester, utstillinger, eller små private arrangement. Hagen er et fint sted å søke ly for vinden, og nyte litt mat fra besøkssenteret eller ei medbrakt niste. 

Vandring på Lista

Det flate landskapet på Lista er perfekt for vandring, året rundt. Kyststien i Farsund er merket fra Varnes fyr i vest helt til Kaperredet Loshavn i øst. En naturlig stopp på stien, eller begynnelse er Lista fyr.

Kyststien tar deg langs Listastrendene, over kulturlandskap, på gamle kirkestier og gårdsveier, til rullesteinsstrender, jordbruksland, kulturlandskap og tette gårdstun.

Går du hele stien trenger du en 6 - 7 timer, men du kan velge deg ut kortere etapper, for eksempel Einarsnes, fra Loshavn til Lomsesanden over Kirkeskaret, eller Lista Fyr til Nordberg Fort.  

Surfing på Lista

Farsund og Lista er omgitt av en lang kystlinje. Bare en kort kjøretur fra Farsund finner du Haviksanden som er en lang strand som er perfekt for stand up padling, ta en svømmetur eller soling. På en vindfull dag er den perfekt for vindsurfing og kiting, bare man holder seg borte fra fuglefredningsområdet på Kviljoodden.

Litt lengre ute på Lista, utenfor Borshavn finnes Grettstø og Pisserenna, som er det mest populære stedet for surfing og vindsurfing.

Deler av Listastrendene er fugle- og plantefredningsområder, så vi ber om at alle som benytter seg av de flotte strendene viser hensyn og respekterer vernereglene. 

Lyset på Lista

Lyset på Lista speiler årstidene og været, hver dag er en ny opplevelse. 

Det flate landskapet, den høye himmelen får landskapet til å ligne på Skagen. Og det var nettopp lyset som fikk kunstnerne til å valfarte til den lille danske byen. Lyste på Lista har på samme måte vært til inspirasjon for kunstnere gjennom en årrekke og resultert i flotte bilder, både malt og fotografert.

"Lyset på Lista" er også et fysisk rom i naturen, plassert på Haviksanden. Her kan du ta en rast, en hvil eller søke ly for vinden mens du skuer utover havet. "Lyset på Lista" er oppført midlertidig og miljøvennlig slik at det ikke vil ha noen effekt på naturen der den står. 

Your Recently Viewed Pages